Ermina Lekaj Prljaskaj, nezavisna zastupnica pet nacionalnih manjina u novoizabranom sazivu Hrvatskog sabora: ZALAGAT ĆU SE ZA JEDNAKOSTI MANJINA I OČUVANJE NJIHOVIH USTAVNIH PRAVA

Posted: 16. Marta 2016. in Intervjui

ermina-lekaj-prljaskaj-1Nacionalne manjine koje zastupam žele imati svog zastupnika, nadalje aktualno je zaposlenje nacionalnih manjina, što s jedne strane može se razumjeti s obzirom da se radi o globalnoj nezaposlenosti i isti problem imaju svi građani RH…..Postoje problemi i ti problemi moraju se početi rješavati sa izmjenama i dopunama Ustavnog zakona o pravima manjina…. Predstavnici bošnjačke i albanske manjine bili su na razgovoru u Saboru te su predložili izmjene Ustavnog zakona o pravima manjina, Zakona o izboru Vijeća nacionalnih manjina, te sklapanja međudržavnih ugovora sa matičnim državama…..Zasad ne  mogu ocjenjivati dosadašnje funkcioniranje Vlade gospodina Tihomira Oreškovića jer ista još nije krenula sa radom…..Mislim da zahtjev za smjenu ministra kulture g-dina Hasanbegovića ima političke kontacije.A isti problem prati i izbor ministra branitelja…..Prioritet bošnjačke nacionalne manjine koje treba zastupati tijekom ovog mandata je da se priznaju znameniti znakovi i grb Bošnjaka, da se odvoje iz 5. grupe manjina i da se  potpiše Sporazum o pravima manjina sa matičnom državom BiH…..

Vi predstavljate albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu u novoizabranom, 8. sazivu Hrvatskog sabora. Kako i s kim komunicirate u fazi priprema za pojedine sjednice Sabora na kojima zastupate interese tih nacionalnih manjina?

LEKAJ-PRLJASKAJ: Da, predstavljam gore navedene manjine. Što se tiče komunikacije u fazi priprema za pojedine sjednice Sabora, uvijek komuniciram sa pravnicima iako sam pravnica po struci i s povjesničarima, jer kroz poznavanje povijesti i zakonodavstva mogu raditi na tome da se manjiska pitanja rješavaju u najboljem smislu.

Koji su to zajednički interesi svih pet nacionalnih manjina, da ne kažem problemi, koje treba rješavati u zakonodavnoj instituciji te drzave?

LEKAJ-PRLJASKAJ: Što se tiče interesa odnosno problema nacionalnih manjina, oni su slični. Nacionalne manjine koje zastupam žele imati svog zastupnika, nadalje aktualno je zaposlenje nacionalnih manjina, što s jedne strane može se razumjeti s obzirom da se radi o globalnoj nezaposlenosti i isti problem imaju svi građani RH.

A postoje li, ipak, neki specifični problemi s kojima se te nacionalne manjine susreću u hrvatskom društvu i državi? Koji su to, eventualno?

LEKAJ-PRLJASKAJ: Postoje problemi i ti problemi moraju se početi rješavati sa izmjenama i dopunama Ustavnog zakona o pravima manjina.

Za šta ćete si Vi naročito zalagati u Saboru?

Hrvatski_sabor

LEKAJ-PRLJASKAJ: Zalagat ću se za jednakosti manjina i očuvanje njihovih ustavnih prava. Kao što je poznato, RH ima najbolje zakonodavstvo o pravima manjina. Predstavnici bošnjačke i albanske manjine bili su na razgovoru u Saboru te su predložili izmjene Ustavnog zakona o pravima manjina, Zakona o izboru Vijeća nacionalnih manjina, te sklapanja međudržavnih ugovora sa matičnim državama.

Očekujete li podršku saborske većine u odnosu na prijedloge koje ćete iznositi na sjednicama Sabora?

LEKAJ-PRLJASKAJ: Da, očekujem podršku saborskih zastupnika.

Obično se ocjenjuje prvih stotinu dana svih vlada u demokratskim društvima, pa i u hrvatskome. Iako Vlada gospodina Tihomira Oreškovića taj rok još nije dosegla, kako biste Vi ocijenili dosadašnje funkcioniranje iste?

LEKAJ-PRLJASKAJ: Zasad ne  mogu ocjenjivati dosadašnje funkcioniranje Vlade gospodina Tihomira Oreškovića jer ista još nije krenula sa radom.

Kako komentirate zahtjeve za smjenu ministra kulture, gospodina Hasanbegovića, te probleme koji prate izbor ministra branitelja i Vladi RH?

LEKAJ-PRLJASKAJ: Mislim da zahtjev za smjenu ministra kulture g-dina Hasanbegovića ima političke kontacije.A isti problem prati i izbor ministra branitelja.

Da li je albanski jezik uključen u obrazovni sustav Republike Hrvatske?

LEKAJ-PRLJASKAJ: Albanski jezik se uči po modelu C u osnovnim školama u Hrvatskoj.

Koliko pripadnika albanske nacionalne manjine živi u Hrvatskoj i gdje je njihova najveća koncentracija?

LEKAJ-PRLJASKAJ: U Hrvatskoj živi cca 19.000 pripadnika albanske nacionalne manjine, a najveća njihova koncetracija je u primorju  i u Zagrebu.

Na samom kraju, jedno subjektivno pitanje: koji su prioriteti za bošnjačku nacionalnu manjinu koje treba zastupati u Hrvatskom saboru?

Hrvatski sabor - iznutra

LEKAJ-PRLJASKAJ:Prioritet bošnjačke nacionalne manjine koje treba zastupati tijekom ovog mandata je da se priznaju znameniti znakovi i grb Bošnjaka, da se odvoje iz 5. grupe manjina i da se  potpiše Sporazum o pravima manjina sa matičnom državom BiH

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

LEKAJ-PRLJASKAJ: Hvala Vama i primite moju ispriku  za kašnjenje. Drugi put neće doći do kašnjenja. Stojim Vam na raspolaganju!

RAZGOVARAO:Bedrudin GUŠIĆ (773)

vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s