OS SBiH Lukavac – Saopćenje za javnost

Posted: 14. Marta 2016. in Intervjui

OPĆINSKI  SAVJET  LUKAVAC

Septembarska br. 7; tel-fax: +38735 553 278 ; e –mail:szbih.lukavac@gmail.com

Broj:  05/2016

Lukavac, 14. 03. 2016 godine

Medijima

Predmet:  Saopćenje za javnost

Stranka za Bosnu i Hercegovinu kroz svoju programsku rijentaciju značajnu pažnju posvećivala je razvoju turizma. Uvijek smo stavljali primjedbe na lošu i birokratski organizovanu formu zajednice na prostorima Federacije Bosne i Hercegovine. Djelujući u općinskom vijeću Lukavac u periodu 2008. – 2012. godina, članovi Kluba vijećnika SBiH pokrenuli su inicijativu za reorganizaciju turističkih zajednica Federacije BiH i izmjene osnovice za obračun članarine. Ovu inicijativu na sjednici Općinskog vijeća Lukavac opredmetio je tadašnji vijećnik SBiH Džemal Sakić na sjednici održanoj 30.12.2010. godine. Općinsko vijeće Lukavac podržalo je inicijativu vijećnika Džemala Sakića, te je u obliku zaključka pokrenulo inicijativu za izvršenje reorganizacije turističke zajednice Federacije BiH, iz razloga što do tada postojeće kantonalne turističke zajednice svojom dosadašnjom organizacijom i raspodjelom ostvarenih prihoda nisu opravdale svoje postojanje, a pogotovo nisu poštovale princip realnosti pri raspodjeli navedenih priohoda. Reorganizacija turističke zajednice bi se izvršila na sljedeći način:

  1. Da se ukinu kantonalne turističke zajednice u Federaciji BiH
  2. Da se osnuju općinske turističke zajednice u Federaciji BiH
  3. Da se obveznicima kao osnovica za obračun članarine usvoji jedina mjerljiva kategorija, a to je „ostvareni poslovni rezultat – dobit“ a stopa izmjeni u skladu ekonomske logike
  4. da se raspodjele ubranih sredstava izvrši na sljedeći način:
  • turistička zajednica FBiH 20%
  • turističke zajednice općina 80%

Ova inicijativa podržana od strane općinskog vijeća Lukavac svoju podršku dobila je i u općinskim vijećima: Kalesija, Gračanica, Teočak, Sapna, Živinice, Gradačac i Doboj Istok.

Četiri – pet godina poslije, došlo je do izmjena i dopuna Federalnog zakona, kojima su ukinute turističke zajednice kantona (županija) u F BiH. Već nekoliko mjeseci na području Tuzlanskog kantona  vodi se priča o novoj organizaciji turističkih zajednica, koje će biti organizovane na nivou općina. Općinska organizacija SBiH Lukavac poziva općinsko vijeće Lukavac i načelnika općine Lukavac, Dževada Mujkića, da ubrzaju proceduru osnivanja općinske turističke organizacije Lukavac, kako bi se turizam u našoj komuni počeo organizovati na primjereniji, efikasniji i transparentniji način. Novom organizacijom turističke djelatnosti u općini Lukavac sigurno bi se poboljšali prihodi od turizma, kako na području grada Lukavca, tako i u oblasti mjesnih zajednica kroz seoski, banjsko – klimatski, sportsko – rekreatvini, kulturno – historijski i druge elemente turizma sa kojima raspolaže općina Lukavac.

Press služba OS SBiH Lukavac

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s