300 tisuća lajkova u 30 minuta: Pročitajte moćnu poruku za Donalda Trumpa koja je oduševila svijet

Posted: 14. Marta 2016. in Intervjui

Stanton-Trump

U ionako pomahnitalom i posrnulom svijetu još bi trebao da se dogodi Mussolini ili Hitler XXI stoljeća pa da svako normalan strahuje za sudbinu ovog čovječanstva. Ovog luđaka – predsjedničkog kandidata na narednim  izborima u SAD su mnogi potcjenjivali u samom početku kampanje. Ja sam ga, međutim, shvatio isuviše ozbiljno i o tome postoje pisani tragovi. I to se danas pokazalo ispravnim. Volio bih da sam promašio, ali, nažalost, nisam. Ono što posebno onespokojava svakog slobodnomislećeg u Americi i svijetu, sve pripadnike od Trumpa targetiranih etničkih i/li konfesionalnih skupina u SAD i svijetu, u koje spadam i ja, jeste dosadašnji procenat podržavatelja rasiste Trumpa u većem broju američkih saveznih država. S obzirom da je moto njegove kampanje psiho-patološka mržnja prema muslimanima, Meksikancima i slobodnomislećim ljudima, te demonstracija moći i sile u istoj (kampanji), logično se nameće zaključak da taj dio američkih građana koji ga podržavaju, zapravo podržava takve njegove ideje, retoriku i ponašanje. On je njihov – megafon! To je zabrinjavajuće i to je opasno – kako za muslimane u SAD i svijetu, Meksikance.., tako i za čitav svijet te samu Ameriku, s obzirom na ovlašćenja koja ima predsjednik zemlje kao što su Sjedinjene Američke Države. Donald Trump bi, ako postane predsjednik, bio najveća opasnost po svjetski mir!

S druge strane, ohrabruje da svoj glas dižu ovakvi u Americi poput novinara Brandona Santona. Smatrao sam pragmatičnim i korisnim ovo sjajno pismo rečenog novinara prenijeti na svoj blog.

Bedrudin GUŠIĆ

————————————————————————————————————————————-

NOVINAR i fotograf Brandon Stanton već mjesecima oduševljava čitav svijet fotografijama i životnim pričama Njujorčana, ali i ljudi iz čitavog svijeta, čije sudbine objavljuje na iznimno popularnoj Facebook stranici Humans of New York. Od početka izbjegličke krize obišao je i mnoge izbjegličke kampove i razgovarao s velikim brojem izbjeglica, a mnogima od njih tako i pomogao.

Promovirajući ljudskost na prvom mjestu, nikada se nije bavio politikom, no danas je po prvi put objavio jedan politički “obojen” tekst – otvoreno pismo Donaldu Trumpu. U samo 30 minuta njegov je post sakupio više od 300 tisuća lajkova i na tisuće komentara, a mi ga prenosimo u cijelosti:

“Gospodine Trump,

Svim sam se snagama trudio ostati apolitičan. Odbio sam intervjuirati nekoliko predsjedničkih kandidata. Nisam želio riskirati svoj ugled zauzimanjem strane u izborima. Mislio sam si ‘možda nije dobar tajming’. Ali sada shvaćam da ne postoji pravo vrijeme za borbu protiv nasilja i predrasuda. ‘Sada’ je uvijek najbolje vrijeme za to. Zato što sam, zajedno s milijunima drugih Amerikanaca, shvatio da biti protiv vas više nije stvar političke odluke. To je stvar morala.

Gospodine Trump, ja sam novinar. Tijekom posljednje dvije godine obavio sam opširne intervjue sa stotinama Muslimana, ciljano ili slučajno, na ulicama Irana, Iraka i Pakistana. Također sam intervjuirao stotine sirijskih i iračkih izbjeglica diljem sedam različitih zemalja. I mogu vam jednu stvar potvrditi – vi ste taj koji mrzi.

Oni među nama koji su pažljivo pratili što se događa neće vam dopustiti da si napravite rebranding vlastitog lika. Vi niste “ujedinitelj”. Niste “predsjednički”. Niste “žrtva” ljutnje koju ste tako veselo raspirivali mjesecima. Vi ste samo čovjek koji je poticao predrasude i nasilje za stjecanje vlastite moći. I iako će se vaše riječi bez sumnje promijeniti u sljedećih nekoliko mjeseci, uvijek ćete ostati ono što jeste”, napisao je Stanton na HONY-ju.

35 minuta nakon objave, njegov je post imao 357 tisuća lajkova, a podijeljen je preko 100 tisuća puta.

Izvor: http://www.index.hr od 14. marta 2016.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s