Aleksandar Kraus, predsjednik Saveza antifašista Srbije: DANAS JE SNAŽAN REVIZIONISTIČKI I POPULISTIČKI LOBI U SRBIJI

Posted: 13. Marta 2016. in Intervjui

 Kraus A.Sve u svemu, u Srbiji je na delu, kroz objedinjeno delovanje dva pomenuta zakona, moglo bi se reći, dosta masovno rehabilitovanje ratnih zločinaca. Do sada njih preko 2000. Naravno, Savez antifašista Srbije se pokušava tome suprotstaviti, makar da ostane trag o tome, ako to sada nije moguće ostvariti….. Evo, sada,14-og, u prvi ponedeljak biće još jedno ročište u Višem sudu u Beogradu, u procesu za rehabilitaciju Nedića. To što je on bio nacistički kolaborant, ništa ne menja na stvari, u današnjoj Srbiji…..Sve su ovo politički procesi kojima se želi stvoriti legitimitet sadašnjih, postkomunističkih režima, kako vole da kažu. Ustvari, koristi se, ili bolje rečeno, namerno i svesno se zloupotrebljava jedna deklaracija iz EU o izjednačavanju totalitarnih režima, tj fašizma i komunizma, gde se potpuno prenebregava potpuno drugačiji karakter NOB-a, i Jugoslovenskog iskustva u Drugom svetskom ratu. Tzv. Demokratski režimi u Srbiji posle oktobra 2000-e su tu platformu jedva dočekali, i u jednom ostrašćenom antikomunizmu započeli ove procese, čijem odvijanju sada prisustvujemo…..Snažan je taj revizionistički i populistički lobi. Beži on i kloni se stručnih rasprava. Pripadnici tog lobija su korisnici dnevnopolitičkih privilegija, i najčešće to rade iz koristoljublja. Društvo u celini je zbunjeno…..Nismo onoliko jaki koliko bismo želeli da budemo. Ali borimo se, širimo taj front, podmlađujemo se. Sve više mladih istoričara nam se pridružuje. Povezujemo se i na prostorima nekadašnje, nam, zajedničke države, jer smatramo da nam je u ovoj borbi mnogo toga zajedničko…..

Pa, nastavimo antifašističku priču – nakon Krka, evo nas u Beogradu. Ovo mi je drugi intervju sa gospodinom Krausom u relativno kratkom vremenu. Naravno, i za ovaj razgovor bilo je povoda. A moj sugovornik je za mene, kako sam kaže “uvek tu…”, na čemu sam mu zaista zahvalan.

Ovih dana ste, skupa sa Udruženjem antifašista Novog Sada, pokrenuli inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o rehabilitaciji. Zašto ste to učinili, odnosno zašto je, po vašem mišljenju, Zakon o rehabilitaciji iz 2006. i 2011. suprotan Ustavu Srbije?

Antifasiati Srbije - logoKRAUS: Nije to bilo ovih dana, već tokom 2015-e, i početkom ove, 2016-e, smo dobili odgovor da se naš prigovor odbija. Pomenuti zakon iz 2006-e koristi formulaciju “iz političkih i ideoloških razloga”, uglavnom ciljajući na sudske procese vođene posle Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, kao uostalom i u mnogim drugim zemljama Evrope, pa i u Nirnbergu. Tom se formulacijom omogućava rehabilitovanje i lica koja su efektivno počinila krivična dela, a čl.34. Ustava Srbije kaže da ne zastareva gonjenje za ratne zločine. Zakon iz 2011-e priznaje razna prava rehabilitovanim po zakonu iz 2006-e, između ostalog, i povraćaj imovine, a to znači i ratnim zločincima, tako da se tu radi o “produženju vremenskog važenja” zakona iz 2006-e. Sve u svemu, u Srbiji je na delu, kroz objedinjeno delovanje dva pomenuta zakona, moglo bi se reći, dosta masovno rehabilitovanje ratnih zločinaca. Do sada njih preko 2000. Naravno, Savez antifašista Srbije se pokušava tome suprotstaviti, makar da ostane trag o tome, ako to sada nije moguće ostvariti.

Da li je povod za tu inicijativu aktuelni proces rehabilitacije Milana Nedića, eventualno?

KRAUS:Ne. Pomenuti proces za rehabilitaciju Nedića, je samo logičan sled događaja. Glavna stvar je bila i ostala rehabilitacija Draže Mihailovića.

Da li očekujete skoro određivanje Ustavnog suda po vašoj inicijativi i jeste li optimisti da će se Zakon o rehabilititaciji zaista proglasiti neustavnim?

KRAUS:Kao što rekoh, odbili su nas. Odluku su bili doneli još u novembru prošle godine, a nama je prosledili tek u februaru ove godine. Nije u pitanju optimizam ili ne . Znamo mi vrlo dobro u kakvim uslovima pokušavamo da osporimo i te zakone, i po njima vođene procese. Radi se o tome da ne smemo da pustimo da to prolazi bez naše reakcije, i bez pokušaja da animiramo širu javnost.

Ukoliko Ustavni sud odluči pozitivno po vašoj inicijativi, hoće li i kako to utjecati na daljnji tok procesa rehabilitacije nacističkog kolaboranta, generala Milana Nedića?

KRAUS: Pošto je Ustavni sud već odbacio našu inicijativu, procesi idu dalje, pa i ovaj,aktuelni,Nediću. Evo, sada,14-og, u prvi ponedeljak biće još jedno ročište u Višem sudu u Beogradu, u procesu za rehabilitaciju Nedića. To što je on bio nacistički kolaborant, ništa ne menja na stvari, u današnjoj Srbiji.

A kakvo bi pravno dejstvo pozitivna odluka Ustavnog suda mogla proizvesti na već izvršenu rehabilitaciju Draže Mihailovića?

KRAUS: Pošto je odluka Ustavnog suda negativna, otpada svaka spekulacija, šta bi bilo, kad bi bilo. Ponavljam, za današnji režim u Srbiji, za njegov legitimitet, bilo je od suštinskog značaja rehabilitovati Dražu Mihailovića i to je ostvareno. Sada je aktuelni predsednik države, a inače nosilac titule četničkog vojvode, samo nastavljač politike još jednog antifašističkog pokreta, i tu više ništa nije sporno, tako je sud utvrdio.

Moze li se govoriti o politički motiviranim procesima i u slučaju rehabilitacije Draže Mihailovića i Milana Nedića?

Nedic-Hitler

KRAUS:Pa, naravno! Sve ono što pripisuju tim posleratnim suđenjima u Jugoslaviji, to oni sada rade. Projektuju se, rekli bi psiholozi. Iz veoma pragmatičnih, dnevnopolitičkih razloga se to uradilo, i dalje, radi. Sve su ovo politički procesi kojima se želi stvoriti legitimitet sadašnjih, postkomunističkih režima, kako vole da kažu. Ustvari, koristi se, ili bolje rečeno, namerno i svesno se zloupotrebljava jedna deklaracija iz EU o izjednačavanju totalitarnih režima, tj fašizma i komunizma, gde se potpuno prenebregava potpuno drugačiji karakter NOB-a, i Jugoslovenskog iskustva u Drugom svetskom ratu. Tzv. Demokratski režimi u Srbiji posle oktobra 2000-e su tu platformu jedva dočekali, i u jednom ostrašćenom antikomunizmu započeli ove procese, čijem odvijanju sada prisustvujemo.

Ma kako odlučio Ustavni sud vezano za Zakon o rehabilitaciji, ostaje li činjenica da u Srbiji postoji snažan lobi za reviziju historije/istorije, kako u političkim i akademskim krugovima, tako i u društvu u cjelini?

KRAUS:Da, ta činjenica ostaje, nažalost. Ipak, nadamo se, ne za sva vremena. Snažan je taj revizionistički i populistički lobi. Beži on i kloni se stručnih rasprava. Pripadnici tog lobija su korisnici dnevnopolitičkih privilegija, i najčešće to rade iz koristoljublja. Društvo u celini je zbunjeno. Ništa od demokratskih promena na ovamo se nije posebno dobro desilo. Polako sazreva svest da je u pitanju bila velika manipulacija, ali živi se teško, i malo ko ima vremena da se i ovim pitanjima bavi. Još je vrlo jak nacionalistički narativ.

Da li ovakvim procesima rehabilitacije nacističkih kolaboranata iz Drugog svjetskog rata, odnosno revizije historije/istorije, vjetar u leđa daje i aktuelna vlast, pa i dio opozicije?

KRAUS:Rekoh već, većina stvari se dešavala kada su na vlasti bile Demokratska Stranka i Demokratska Stranka Srbije, uz sasluženje Socijalističke Partije Srbije. Nema nevinih u današnjoj Srbiji kada je reč o ovim procesima, misleći na političke stranke. Na ovaj ili onaj način svi su u tome učesvovali. Sadašnja vlast je samo nasledila, nešto za šta se i sama zalagala tokom ’90-tih, i sada mirno nastavlja dalje. Sada se deo opozicije otrežnjava, ili se barem tako čini, ali je to sa velikim zakašnjenjem, i ponovo radi pridobijanja, nadaju se, jeftinih antifašističkih, poena.

A da li iza ovakvih inicijativa stoji i Srpska pravoslavna crkva, eventualno?

KRAUS: Ne treba ovo “eventualno”. SPC je potpuno u ovim procesima, odnosno, potpuno ih podržava.

Na samom kraju, da li je ukupni antifašistički front u Srbiji, u kojem igrate jednu od najznačajnih uloga, dovoljno brojan i jak da zaustavi daljnje pokušaje revizije historije/istorije, posebno one koja se odnosi na Drugi svjetski rat? Računate li na podršku medija u toj borbi i kojih, eventualno?

KRAUS: Nismo onoliko jaki koliko bismo želeli da budemo. Ali borimo se, širimo taj front, podmlađujemo se. Sve više mladih istoričara nam se pridružuje. Povezujemo se i na prostorima nekadašnje, nam, zajedničke države, jer smatramo da nam je u ovoj borbi mnogo toga zajedničko. Želim da naglasim da smo mi svesni da se ova borba odvija u uslovima, na ove prostore uvedenog, divljeg neoliberalnog kapitalizma i da u njemu važe određena, jasna pravila. To se, naravno, odnosi i na medije. Probijamo se kroz društvene mreže, organizujemo tribine, ne damo se tako lako, iako je pritisak velik, ali ima nas.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

KRAUS:Hvala Vama. Uvek sam za Vas tu.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (772)

vrbas-miso

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    e daje pravde bilibi svi kaznjeni i pozatvarani pogledaj danas.razaranja.sa jacim oruzjem nego stoje hiotler imoi.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s