Odgovor Fatmira Alispahića na najnovije napade iz Islamske zajednice BiH

Posted: 29. Februara 2016. in Intervjui
Poštovani,
Obavještavam sam da su mi u Tuzli oduzeta građanska prava, po osnovu kleveta koje je protiv mene objavila Islamska zajednica. Moje stručno predavanje o tuzlanskoj Biblioteci je javno otkazano, uz obrazloženje da podržavam tzv. paradžemate i rušim državu Bosnu i Hercegovinu.Ovakva diskriminacija nije viđena ni u vremenima komunizma.
Portal Islamske zajednice nije htio objaviti moj demanti na ove klevete, u kome je objašnjeno da sam radio novinarski posao. Koji demanti odbili su objaviti i neki drugi mediji, kao što su Faktor, Saff, Bnet, čime su se stavili su službu klevete. U međuvremenu je moja porodica doživjela verbalne prijetnje koje su inspirisane klevetama Islamske zajednice protiv mene.Objavljeno je potom još jedno saopćenje Islamske zajednice, na koje evo odgovaram ovim tekstom koji vam je u atačmentu.
Apeliram na slobodu govora i pravo na istinu!
Srdačno

Odgovor na najnoviji brutalni napad Islamske zajednice na moju ličnost

Islamska zajednica me 1992. proglasila četnikom,

a sada me stavlja na odstrijel i dovodi u vezu sa teroristima

– Reisu-l-ulema Kavazović, dok je u toku rata bio muftija u Tuzli, sponzorirao je medijski projekat putem kojega je pozivano na ubijanje građana srpske nacionalnosti i na stvaranje „islamske države“ na tlu Bosne i Hercegovine. –

Islamska zajednica bez ikakve razumne potrebe već drugi put zlonamjerno i klevetnički moje ime dovodi u kontekst terorista u Siriji, a u povodu aktivnosti koje Koordinacija nezavisnih džemata vodi s namjerom postizanja sporazuma i stavljanja pod krov Islamske zajednice. Uzalud sam Islamskoj zajednici poslao demanti na klevetu o mome navodnom zastupanju nezavisnih džemata, u kojima sam boravio na novinar, s ciljem da javnosti predstavim i drugu stranu priče. Portal Islamske zajednice već dva puta objavljuje napad na mene, ali mi ne dozvoljava da činjenicama demantujem te laži i klevete. To što je saopćenje Koordinacije poslato sa moje e-mail adrese, sastavni je dio novinarskog posla, u kome ja nemam šta skrivati, a mogao sam za pet minuta otvoriti lažnu e-mail adresu pa učiniti isto. Baš zbog ove činjenice, Islamska zajednica me u maniru komunističke propagande etiketira i dovodi u vezu sa prijetnjama iz Sirije reisu-l-ulemi Kavazoviću, koje su po mome uvjerenju naručene iz velikosrpske obavještajne kuhinje. Ko analitički pogleda izjavu izvjesnog „Amara Selimovića“, vidjet će da taj terorist upravo prijeti nezavisnim džematima koji se žele susresti i razgovarati sa Reisu-l-ulemom.
Klevete koje na moje ime upućuje Islamska zajednica nemaju uporišta u temi o kojoj se piše, jer se ne radi o meni, već o inicijativi nezavisnih džemata da se putem dijaloga i lijepe riječi, a ne putem ucjene i prisile, stave pod krov Islamske zajednice. Očito da je nekim ljudima u Islamskoj zajednici odmazda prema meni važnija od ovih uistinu važnih pitanja.
Indikativno je to oficirsko siledžijstvo koje se upućuje prema nezavisnim džematima, a ko je glasi:
– „Vaša drskost i spremnost da obmanjujete javnost je vaša sramota. Vi i mentori koji vam pišu ovakva pisma na najperfidniji način pokušavate da Islamsku zajednicu, njene organe i vjerske autoritete, kompromitirate i uvučete u polemiku koja bi trebala da skrene pažnju sa problema i nevolja u koje uvlačite našu omladinu i njome manipulirate na najbrutalniji način.“
Samo iz ove rečenice vidi se velikosrpska policijska retorika, kojom se čin dobre volje, poziv na dijalog i iznalaženje rješenja, naziva „drskošću i obmanjivanjem javnosti“, te se nadodaje čitav niz optužbi koje se nemaju čime dokazati. Tako drsko i ultimativno su sa Bošnjacima pred početak rata razgovarali oficiri JNA i čelnici SDS-a. Ovakav nasilnički jezik, kakav trenutno govori Islamska zajednica, ne pripada bošnjačkoj i muslimanskoj tradiciji. Slijedi čitav niz agresivnih optužbi, a oni koji pozivaju na dijalog i rješenje se označavaju terminima: licemjerstva, arogancije, bahatosti, fašizma, monstruoznosti, itd. Teško je normalnom pameću razumjeti kakve veze ima poziv na dijalog i rješenje, sa ovim etiketama kojima Islamska zajednica, u stilu velikosrpske agresivnosti, označava krivca, a bez ikakvih dokaza.
Islamska zajednica je tako ove nezavisne džemate, koji žele integraciju na osnovama lijepe riječi i dogovora, optužila da su njihovi – „zločinci, koji se javljaju sa ratišta Bliskog istoka prijetnjama i porukama fašističkog i nasilničkog sadržaja, bili pripadnici nelegalnih džemata i da su oni proizvod te i takve ideologije“. Nezavisni džemati takođe su optuženi da – „zbog njihovih zlodjela i straha koji siju, pred ovim mostrumima bježe civili, žene i djeca, čija nedužna mrtva tijela plutaju morima i čije kosti raznose morski psi“. Takve optužbe, ipak, moraju biti pokrivene debelim dokazima, jer poziv na dijalog i dogovor, apsolutno, nema nikakve veze sa tvrdnjom da nezavisni džemati imaju – „nakanu da se islam i muslimani u Bosni i Hercegovini uvuku u jedan ovakav monstruozan projekat“.
Iz ovih agresivnih konstrukcija Islamske zajednice jasno se vidi da oni neće dijalog, neće rješenje, neće smirivanje situacije, već sve čine kako bi određene nezavisne džemate prepustili na već planirani odstrijel ministru četničke sigurnosti Draganu Mektiću, koji uz ideološku podršku Dževada Galijaševića, već čeka k'o zapeta puška da hapsi i maltretira Bošnjake iz nezavisnih džemata i njihove porodice, a ljudi su sve učinili da se zlo spriječi. Logična je želja svakog Bošnjaka da Islamska zajednica bude faktor mira i jedinstva, ali je opravdana sumnja da su Islamsku zajednicu, u znanju ili neznanju, okupirali velikosrpski oficiri.
A što se tiče sljedećeg citata iz ovog saopćenja Islamske zajednice, u kome sam ja bez potrebe prozvan i etiketiran, imam potrebu lično odgovoriti. Citat glasi:
– „Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu Islamska zajednica je odlučno i javno slala poruke u kojima je pozivala svoje vjernike da zaštite civile i vjerske objekte drugih religija. Jasno je i nedvosmisleno osuđivala zločince i zločine koji su rađeni u ime vjere.“
Ovo je tek djelomično tačno. Reisu-l-ulema Kavazović, dok je u toku rata bio muftija u Tuzli, sponzorirao je medijski projekat putem kojega je pozivano na ubijanje građana srpske nacionalnosti i na stvaranje „islamske države“ na tlu Bosne i Hercegovine. Ja sam prvi Bošnjak koji je ustao protiv ovog poziva na ubijanje građana srpske nacionalnosti, i zbog toga su se Husein kavazović i Islamska zajednica u decembru 1992. godine proglasili „četnikom“ i „neprijateljem muslimanskog naroda“. Nikada ne bih Huseina Kavazovića podsjetio da je u toku agresije podržavao revanšizam i fašizaciju kod Bošnjaka, da me on i njegovi savjetnici nisu ovako monstruozno izvrijeđali i doveli u kontekst kojem kao Bošnjak i musliman nikada ne mogu pripadati.

Mr. sc. Fatmir Alispahić

Fatko

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    jesil vidio kako se sad loipov okreno,i sad sa sijama za pare suradjuje toje munafik licemjer kojeg treba smjeniti pod hitno i tu ahmediju skinuti.neznam zastoje i stavljaju.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s