Hutba Abdullah ef. Hodžića, imama Bijele džamije u Gračanici: JA LIJEPA VAKTA ZA ONOGA KO OBRAZA NEMA

Posted: 13. Februara 2016. in Intervjui

Bijela dzamija u GracaniciBismillahir-Rahmanir-Rahim

“Allah naređuje da se svačije pravo poštuje, da se čini dobro i da se bližnjima udjeljuje, a zabranjuje razvrat, i ono što je ružno, i tlačenje! Da biste ste se opomenuli, Allah vas savjetuje!” (En-Nahl, 90)

O zaključku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) da sudske uposlenice ne mogu nositi hidžab/mahramu namjerno nisam pisao ni govorio opširno, jer je dužnost Islamske zajednice i države da to pitanje riješe na temelju Ustava naše zemlje i konvencija o ljudskim pravima koje je Bosna i Hercegovina potpisala i ratificirala.

Povodom odluke VSTV-a da se nastavi diskriminacija muslimana i muslimanki, Rijaset Islamske zajednice u BiH je izdao saopćenje za javnost, a o tome je napisano i mnogo članaka i iskazano veliko nezadovoljstvo građana diljem Bosne i Hercegovine.

Članovi VSTV-a svakako trebaju učiti od Sjedinjenih Američkih Država, koje dozvoljavaju svojoj građanki da kao muslimanka može nastupati pokrivena na Olimpijskim igrama, a bilo je doista lijepo vidjeti i tri pokrivene i ponosne Amerikanke koje zajedno i časno rade kao policajke.

Svakako da će biti jedan od najvažnijih uvjeta za ulazak BiH u EU i poštivanje sloboda i ljudskih prava, pa izgleda da na ovaj način neki članovi VSTV-a ne žele da Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije.

Za normalni, demokratski i progresivni svijet je posve prirodno da se poštuje mahrama kao obligatna vjerska dužnost i da mahrama nipošto ne sputava onoga ko je nosi da stopostotno poštuje i djeluje u okviru zakona zemlje u kojoj živi.

Članovima VSTV-a bi bilo preče i važnije da se pozabave drugim pitanjima, poput korupcije u njihovim redovima i drugim institucijama, kao i o stanju njihovih građana koji jedva sastavljaju kraj s krajem. Treba da ih brine i to što je glavni tužitelj Tužilastva BiH izdao naredbu da se izvrši provjera navoda da su sa računa VSTV-a prebacivani milioni maraka fiktivnim firmama.

Civiliziranim ljudima nipošto ne smetaju mahrame muslimanki, časnih sestara i čestite Merjeme/Marije, majke Isaove/Isusove. Zabrinjava nas i to što istim članovima VSTV-a smeta mahrama a ne golotinja. Zar nije jedna njihova uposlenica, koja je gola vježbala u ofisu, vraćena na posao?

Slavni Salahuddina el-Ejjubija, osloboditelj Jerusalima, je rekao: “Ako želite uništiti neku naciju bez rata, neka golotinja i razvrat postane normalna pojava kod omladine!” Društvo bez pravde, morala i bez vjere nema perspektive i osuđeno je na propast.

Ne čudi što je njemački filozof Niče rekao: “Bog je mrtav!”, jer čovjek želi da natura svoje a negira Božije zakone. Ustvari, želi da okupira Božiji pijedestal i ponaša se kao zloglasni faraon, koji je govorio: “Ja sam vaš najveći gospodar”, pa znamo kako je jadno skončao. (En-Nazi’at, 24)

Islam nas uči da se svačije pravo mora poštovati, da se ljudima mora željeti isto što i sebi i, budući da nam je Jedan i isti Bog, kao i da pripadamo ljudskoj porodici, dužnost nam je da uspostavljamo mir i širimo ljubav na Zemlji. A čuveni Rumi je rekao: “Ljubav je voda života, skoči u ovu vodu.”

Sa ovakvom odlukom VSTV-a se ne poštuju osnovna ljudska prava, ne uspostavlja mir, a ne širi ni ljubav. Gubi se i čast i dostojanstvo. Muhammed, a. s., je rekao: “Ako se ne stidiš, možeš raditi šta hoćeš”, a Meša Selimović: “Ja lijepa vakta za onoga ko obraza nema.”

Sa narodom se živi i umire. Svi građani moraju imati isti tretman i sve ih treba vidjeti kao jednu osobu. Oni trebaju da su nam cilj i glavna briga, a ne lični hirovi i visoka materijalna primanja.

Uzvišeni Allahu, ukabuli našu hutbu, rasvijetli zamagljele umove, ukaži nam na put uspjeha i spasa na oba svijeta, pomozi obespravljenima, potlačenima, siromašnima, gladnima, napaćenima, učini naša srca staništem ljubavi a ne mržnje i zla, popravi naše stanje nabolje, oprosti nam grijehe i uvedi nas u Džennet sa Tvojim miljenicima i odabranicima.

Abdullah Hodžić, imam Bijele džamije u Gračanici, 12.02.2016. god.

Abdullah_Hodzic1

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    hajde vise i vase pametovanje jedno to isto pricate odkako je rat presto u bih a nista neradite niti poduzimate da bas bude bolje ljudima vec ih ivi pod ahmedijama pljackate,a ovima na vrhu nista nesmijete reci kao ni prije rejsu cericu 1 ni ovome 2 onaj krao od ljudi ovaj sad od sija uzima pare i jos ugrozava bas iskrene vjernike.nista za postene ljude neciniti ti pricas da sebi uzmes korist i za platu rejisu sutis i nista vise od toga dalje neprolazi niti smijes da govoris javno tako treba i po sunetu poslanikovom.i odi nekad tim hodzama reci neuzimajte pare neukim ljudima za te jasine hatme ucenje kur'ana mrtvima za pare sedmine ceteresvice mevlude sve te silne novotarije.koje radite otome sutis.a to sto ti sada pricas .to je sejh JUSUF BARCIC RHM. PRICO PRIJE 20 GODINA I JOS GA NAPADALI.I NAKRAJU SKLONILI.JANISTE VI I VASE TE PRAZNE PRICE.KO I POPOVI STE POSTALI ISTI.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s