Slijedom hapšenja i pritvaranja Radončića: DA LI SE DESIO ČENGIĆEV NAJAVLJENI PONEDJELJAK?

Posted: 1. Februara 2016. in Intervjui
radoncic - hapsenje
U ponedjeljak, 25. januara 2016., kao što se zna, uhapšen je Frahrudin Radončić, predsjednik SBB, zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, bivši ministar sigurnosti BiH, osnivač i bivši (?) vlasnik Dnevnog avaza, poznati bh. i regionalni businessmen… Kao što se također zna, nakon krimi obrade u SIPA-i i Tužilastvu BiH, određen mu je jednomjesečni pritvor. Nisam smatrao za potrebim oglašavati se na ove važne vijesti iz Domovine jer sam bio procijenio da malo koga zanima moje mišljenje o bilo čemu, pa i ovome. Pitao me prije neki dan jedan kolega i prijatelj zašto šutim o hapšenju i pritvaranju “Šćepe” (baš tako se izrazio, aludirajući na Radončićevo kodno KOS-ovsko ime). Objasnio sam i njemu isto ovako kako napisah u prethodnoj rečenici. Ali…ali “teško je žabu u vodu natjerat…”Ali, neću ni duljiti.
 
Odmah sam se sjetio “legendarnog” Čenge
cenga za govornicom
 
Neki vjerovatno još pamte, a neki i ne (nisu bili ni rođeni) spektakularne rečenice Muhameda Čengića, jednog od SDA-aovih prvoboraca, izgovorene za skupštinskom govornicom u jesen 1991., kada je “gospodin Replika” vodio sjednice dok se nije odmetnuo u šumu, odnosno na Pale: “Od ponedjeljka – pravna država! To vam garantujem ja kao potpredsjednik Vlade”! Doduše, nije rekao kojeg ponedjeljka. A pošto nije rekao, sjetio sam se njega i njegove antologijske rečenice. Kakav vizionar, rekli bi neupućeni!
 
Da li je u ponedjeljak, 25. januara 2016. zaista počela djelovati pravna država u BiH?
 
To je po meni ključno pitanje, pitanje svih pitanja. Nisam, ne daj Bože, od onih koji se raduje bilo čijoj nevolji i držim se i ja one da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno, ali radovalo bi me ako je procesuiranje tako krupne ribe, kao što je neosporno Fahrudin Radončić, zaista neki pozitivan početni korak u bh. stvarnosti i ako su Tužilastvo, Sud i agencije koje ih opslužuju nepristrasne, neovisne i nisu podložne bilo čijim utjecajima, posebno političkim, a kojih, svjedoci smo, već ima.
 
… i radovalo bi me ako bi ovo bio samo prvi korak u nizu…
 
Ne daj Bože da sve počne i završi na Radončiću, barem kada su krupne bh. ribe u pitanju. Znamo svi, kao što znaju oni golubovi kojima se sada bodljama priječi da slijeću na baščaršijski sebilj, da takvih ima još puno – i u Sarajevu, i u Banja Luci kod Laktaša, i u Mostaru…, ma nema gdje ih nema. Želim da vjerujem da je 25. januara godine 2016., u Bosni i Hercegovini započela stanovati pravna država jer bez ovog “pravna”, male bi bile šanse da opstane i kao država. Je li se zaista obistinilo “proročanstvo” groteksnog lika iz ranih 90-tih –  Čenge, staro haman četrvrt stoljeća, ostaje da se vidi?! “Daj Bože, šćeri, da te aga uzme!!!
 
Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso
komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    e tatije jedino zadnja dobra cigani su okolo kuce.nema vise aga.kakv Cengic,nema to veze sa ovim sada.ta sipa je brza na bosnjake sto srbe nehvata.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s