SDDBiH povodom izjave premijera FBiH Novalića

Posted: 24. Januara 2016. in Intervjui

Federalni premijer Fadil Novalić gostovao je 22. januara  u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića, gdje je pored aktuelnosti  ”o rasipništvu” koja je uzburkala bh. javnost te o gorućim političkim pitanjima, istakao značaj bosansko-hercegovačke dijaspore u privredi BiH.

Izjava je tim značajnija što je jedan BiH zvaničnik otvoreno putem sredstava javnog informisanja  priznao činjenicu da bi država Bosna i i Hercegovina  bankrotirala bez novčanih doznaka BiH dijaspore  iz inostranstva.  Porazna je činjenica da spoljnotrgovinski dug BiH u robno-novčanoj razmjeni sa inostranstvom od 1997. godine prevazilazi 110 milijardi konvertibilnih maraka (KM).  Premda je u posljednjoj godini izvoz iz BiH u blagom porastu, neosporno je da je  neodrživim spoljnotrgovinskim deficitom u poslednih 18 godina država  osiromašena  ili, najblaže rečeno, opljačkana  zahvaljujući uvoznom lobiju koji više vodi  računa o  vlastitom profitu a najmanje o domaćoj privredi. Pozivamo sve građane da kupuju domaće proizvode i koriste domaće usluge kako u zemlji tako i inostranstvu, kako bi se destimulisao uvoz i  stimulisao izvoz iz BiH!

U izjavi je još jednom potvrđena teza Stranke dijaspore i domovine BiH da ”susjedne države  kroz izvoz u BiH peru robu i usluge”  te da je bosansko-hercegovačko tržište najprofitabilnije za njihov suficit u robno-novčnoj razmjeni.

Izjava gospodina Novalića pokazuje značaj BiH dijaspore  u razvoju privrede BiH kao i što još jednom pokazuje njenu snagu, organizovanost, humanost i patriotizam.

Krajnje je vrijeme da BiH predstavnici vlasti u BiH uvaže ove činjenice te izmjenama Izbornog zakona omoguće  predstavnicima BiH dijaspore, kao značajnom ekonomsko-političkom faktoru, daju joj ono mjesto koje i zaslužuje!

BiH dijaspora je spremna da zajedno sa svim njenim građanima ravnopravno učestvuje u privrednom i ekonomskom razvoju i izgradnji  zemlje!

Za Predsjedništvo SDD BiH

Mr.ci. Edin Osmančević

edin osmancevic

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    E STO JA VAS NEKADA I ZALIM NISTA TO NEVRIJEDI VASE PISANJE UOPSTE NEVIDE ONI IZETBEGOVICEVCI RAZUMIJETELI ONI MUTE NESTO.LOVE IMAJU,I POLAKO RASPRODAJU A VI I NAROD SAMO PISITE NISTA NEPODUZIMAJTE I SAMO CETE RECI STAJE SAD KA PROGLASE I TRECI ENTITET A R,S,NEOVISNOST.NAZALOST ZAOMIJE ALI NEMA DRUGOG PRAVCA TA STRANKA S,D,A.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s