Sonja Biserko, osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije: NEMAM VELIKA OČEKIVANJA OD VUČIĆA I GENERACIJE KOJA JE UČESTVOVALA U RATU I KOJA SE NIKADA NIJE DISTANCIRALA OD POLITIKE MILOŠEVIĆA

Posted: 23. Januara 2016. in Intervjui

sonja biserko-1

Proslava  dana RS (9. januar) i odlazak premijera Vučića i gotovo cele Vlade Srbije u Banja Luku bila je demonstracija koja je ujedinila sve Srbe i, u suštini  je svetu poslala poruku da Srbija ne odustaje od svog ratnog plena….. Stav o RS kao ratnom plenu je jedinstven kad je reč o srpskoj eliti i tu ne treba imati iluzije da će Srbija lako odustati od toga. Mislim, da je i međunarodna zajednica odgovorna za to, jer je marginizovala BiH poslednjih godina i dozvolila ili nije reagovala na radikalizaciju Milorada Dodika koji de facto, bez podrške Beograda i Rusije ne bi mogao opstati…..Podsećanja radi, SPC je imala veoma značajnu ulogu u “bosanskom ratu” kao i kasnije, u “očuvanju RS”. Uostalom, ona je jedina institucija koja ima mogućnost da deluje van granica Srbije…..Vučić je i u Banja Luci pokušao da odbrani svoj evropski imidž. Kao sagovornik EU od koga se imaju određena očekivanja, Vučić je svakako hteo da ostavi utisak da je protiv rasposivanja referenduma…..Nažalost, Srbi van Srbije još uvek nisu nezavisni od Beograda i u velikoj meri su instrumentalizovani, pre svega za demonizaciju druge strane…..Podrška Rusije veoma će skupo koštati Srbiju, jer Rusija na Balkanu, pre svega, odmerava jedinstvo EU. Srbija nije smela sebi dopustiti da bude na klackalici između Zapada i Rusije. Objektivno, interes Srbije, dugoročno gledano, je članstvo u EU…..Nema sumnje da će Rusija sve snažnije pokušavati da podeli Balkan između zapadne i takozvane ruske sfere uticaja. Džonatan Ejl, britanski vojni analitičar, ističe da je Srbija za Rusiju ključ, jer je jedna od najvećih i najsnažnijih zemalja na Balkanu i sve dok se Srbija ne integriše u evropske strukture vrlo je teško govoriti kako Balkan može biti siguran…..Evo šta kaže Dobrica Ćosić na tu temu: “Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno”. Laž je srpski državni interes.“ I još „Laž je u samom biću Srbina“.„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“. Nemam šta tu da dodam…..

Poštovana gospođo Biserko! Evo nas, nakon nekoliko godina, pri još jednom razgovoru za javnost. Naravno, opet s nekim povodima. Puno je svježih tema na koje bih želio razgovarati s Vama, ali zbog limita s vremenom i prostorom izdvojit ću za ovu priliku samo neke od njih. Pa, da krenemo od one najsvežije: kako komentirate dolazak Aleksandra Vučića i dvojice njegovih ministara 9. januara u Banja Luku na neustavno obilježavanje tzv. Dana Republike Srpske?

BISERKO: Proslava  dana RS (9. januar) i odlazak premijera Vučića i gotovo cele Vlade Srbije u Banja Luku bila je demonstracija koja je ujedinila sve Srbe i, u suštini  je svetu poslala poruku da Srbija ne odustaje od svog ratnog plena. Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine proglasio taj datum neustavnim, ali su predstavnici RS i Srbije odbili da uvaže takvu odluku.

Da li se suštinski promijenio odnos službenog Beograda prema BiH, odnosno njenom manjem entitetu, od Miloševićevog i Koštuničinog vremena do danas? Da li i Vučić i Nikolić, ali i neki tamošnji akademski, kulturni i crkveni (cijela SPC) krugovi RS također smatraju ratnim plijenom Srbije?

BISERKO: Stav o RS kao ratnom plenu je jedinstven kad je reč o srpskoj eliti i tu ne treba imati iluzije da će Srbija lako odustati od toga. Mislim, da je i međunarodna zajednica odgovorna za to, jer je marginizovala BiH poslednjih godina i dozvolila ili nije reagovala na radikalizaciju Milorada Dodika koji de facto, bez podrške Beograda i Rusije ne bi mogao opstati. Bez rešavanja bosanskog pitanja teško je očekivati da se Balkan trajno stabilizuje. BiH ne moze opstati na etničkoj podeli koja svako malo generiše tenzije. Političke elite u BiH žive u nekoj vrsti saveza koji je omogućio status quo. A, to je sve rezultat njihove suštinske impotencije da odgovore na goruća egzistencijalna pitanja koja muče sve građane BiH.

U Banja Luci je bio i patrijarh Irinej, što samo po sebi ne bi bilo indikativno pa ni vrijedno pomena. Ali, izjavio je da je “RS nastala na istini, pravdi i kostima mučenika…” Komentar?

BISERKO: Poznato je da je bosanski rat u srpskom narativu “oslobodilački rat Srba”. To je prvi lansirao Dobrica Ćosić i ta interpretacija se odomaćila kao zvanični stav. Zato nije neobična izjava patrijarha Irineja. Podsećanja radi, SPC je imala veoma značajnu ulogu u “bosanskom ratu” kao i kasnije, u “očuvanju RS”. Uostalom, ona je jedina institucija koja ima mogućnost da deluje van granica Srbije.

U mnoštvu prisutnih iz Srbije 9. januara u Banja Luci bili su i neki iz kulturnog miljea, kao naprimjer ex Emir, sada Nemanja Kusturica i Radoš Bajić. Da li je i to neka poruka, ne samo domaćinima – Srbima u RS-u, nego i cijeloj BiH?

BISERKO: Njihovo prisustvo u Banja Luci nije neobično, jer to su sve ličnosti koje zajedno sa Dodikom svakodnevno promovišu nezavisnu RS. Njihova retorika je sve radikalnija, jer se sve učestalije pominje  potreba revizije Dejtonskog sporazuma, a međunarodna zajednica, čini se, ozbiljnije pristupa situaciju u BiH nego prethodnih godina. Da pomenem samo nemačko-britansku inicijativu i Berlinski proces koji će, nadam se, dati i neke konkretne rezultate.

Prije nekoliko dana izjavili ste da je “Vučić prislio Dodika da odustane od referenduma”. Zašto je, po Vama, to učinio premijer Srbije?

BISERKO: Vučić je i u Banja Luci pokušao da odbrani svoj evropski imidž. Kao sagovornik EU od koga se imaju određena očekivanja, Vučić je svakako hteo da ostavi utisak da je protiv rasposivanja referenduma. To ne znači da Milorad Dodik neće nastaviti sa osporavanjem BiH kao države, što je uradio i na dan proslave (9. januara). On je na svečanoj akademiji poručio da će RS  braniti svim raspoloživim sredstvima. Zanimljivo je da su narednih dana mnogi imali potrebu da kažu da su protiv referenduma u Republici Srpskoj, uključujući i predsednika Tomislava Nikolica, koji inače, stalno potencira nemogućnost opstanka BiH.

Da li se Srbi izvan Srbije (BiH, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Kosovo) još uvijek instrumentaliziraju od strane službenog Beograda i zašto, eventualno?

BISERKO: Nažalost, Srbi van Srbije još uvek nisu nezavisni od Beograda i u velikoj meri su instrumentalizovani, pre svega za demonizaciju druge strane. Međutim, u BiH i na Kosovu i dalje sprečavaju konsolidaciju tih zemalja. Srbi van Srbije, može se reći, su takođe zrtve neodgovorne politike  Beograda, koji ih koristi samo za ostvarivanje svojih državnih ciljeva bez uzimanja u obzir njihovih istinskih potreba.

Srbija je pred aplikacijom za članstvo u EU. Hoće li na svom putu prema toj evropskoj zajednici država i naroda neko u određenom trenutku u ime Srbije morati, eventualno, izreći ili potpisati po mnogima “najskuplju srpsku riječ”? Nisu li i dugogodišnji pregovori, ne između Beograda i Prištine, nego na nivou premijera Srbije i Kosova samo po sebi, de facto, priznanje te nekadašnje Pokrajine?

BISERKO: Za sada, i Briselski sporazum i opredeljenje Srbije za EU su još uvek deklarativnog karaktera. Briselski sporazum ima ozbiljne probleme u sprovođenju, ali i u interpretaciji. Nije jasno koliko brzo i kako će se taj proces odvijati. U velikoj meri će zavisiti i od odlučnosti EU i SAD da prate i nadgledaju taj proces. Priznavanje Kosova je svakako krajnji cilj. Međutim, sve dok Rusija stoji iza Rezolucije UN 1244, pitanje kosovske državnosti će biti na dnevnom redu. Podrška Rusije veoma će skupo koštati Srbiju, jer Rusija na Balkanu, pre svega, odmerava jedinstvo EU. Srbija nije smela sebi dopustiti da bude na klackalici između Zapada i Rusije. Objektivno, interes Srbije, dugoročno gledano, je članstvo u EU.

Ipak, Briselski sporazum jeste iskorak, kao i otpočinjanje pregovora sa EU, ali to nije dovoljno. Otpor promenama dolazi od elita, ali i iz društva. Neophodno je maštovitije objašnjavati zašto je članstvo u EU korisno za svakog građanina. Za sada o EU se govori više tehnički, bez razumevanja suštine. Ne treba da pominjem da je aktuelna kriza EU dodatni argument za mnoge da je EU pred raspadom i slično.

No, tu imamo i Rusiju, koja je, između ostalog, blokirala donošenje Rezolucije o Srebrenici u UN. Kakvi su interesi Rusije u Srbiji i regionu i podržavate li aktuelnu politiku Aleksandra Vučića naspram Rusije, s jedne strane, i deklarativnog puta prema EU, s druge? Može li to dvoje skupa?

sonja biserkoBISERKO: Ruska strategija na Balkanu, nakon što je propao projekat “Južni tok” sastoji se pre svega, u sprečavanju širenja EU i NATO na zemlje Zapadnog Balkana. Poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO, pokušaj EU da ubrza integraciju BiH u EU i otvaranje pregovora sa Srbijom – sve to, Rusija vidi kao pokušaj  Zapada da ubrzanim tempom uspostavi kontrolu nad preostalim jugoslovenskim republikama, koje još uvek nisu integrisane u NATO. Rusija kao alternativu integrisanju Zapadnog Balkana u evroatlantske strukture vidi neutralnost tih zemalja. Ciljevi Rusije i Zapada dijametralno su suprotni kad je reč o Zapadnom Balkanu.

Nema sumnje da će Rusija sve snažnije pokušavati da podeli Balkan između zapadne i takozvane ruske sfere uticaja. Džonatan Ejl, britanski vojni analitičar, ističe da je Srbija za Rusiju ključ, jer je jedna od najvećih i najsnažnijih zemalja na Balkanu i sve dok se Srbija ne integriše u evropske strukture vrlo je teško govoriti kako Balkan može biti siguran.

Zato ruski zvanični predstavnici i komentatori ističu da dejtonsko rešenje može postati mogući model kompromisa između Zapada i Rusije u rešavanju situacije u istočnoj Ukrajini. Smatra se da dejtonski model, između ostalog,  predstavlja efikasano sredstvo za “razdvajanje strana”, s operativnom realizacijom novih ustavnih temelja državnog uređenja. To znači da se teritorijalna podela BiH nadovezala na njeno ustavno “preformatiranje” i prilagodila lokalnim uslovima, što omogućava kasniju transformaciju bilo u pravcu unifikacije ili civilizovanog odvajanja. Sugerišu se i moguće dopune, poput, na primer, aktivnijeg uključivanja mehanizma monitoringa OEBS, slično onima koji se sprovode u okviru mirovnih procesa na Južnom Kavkazu.

U julu prošle godine ste u intervjuu datom časopisu Matice hrvatske “Vijenac”, između ostalog rekli da je “cijela srpska istorija jedna velika laž”, čime ste izazvali lavinu negodovanja iz raznih kugova u Srbiji, posebno istoričara, te dijela javnosti. Jeste li u momentu davanja te izjave bili svjesni težine izgovorenog ili ste to izjavili kao metaforu te jeste li mogli pretpostaviti moguće reakcije na istu? Da li biste, nakon svega, i danas ponovili tu tvrdnju?

sonja biserko-2BISERKO: Aktivno pratim dešavanja na Balkanu tokom poslednjih 30 godina i posebno raspad Jugoslavije. Uglavnom sam bila u Beogradu i svedok sam, tako reći, svakodnevne zloupotrebe istorije. Posebno u vreme pripreme rata, znači osamdesetih. Srpska propaganda tog vremena je uglavnom isticala Srbe kao “žrtvu” obe Jugoslavije i bila je u funkciji priprema osvete za četrdesete.

Odnos prema prošlosti varira i što vreme više odmiče ona je sve zamagljenija. Naravno, ima istoričara koji objektivizuju prošlost, ali, nažalost, oni još uvek nisu mainstream. Važno je, međutim, da postoje. Stasala je jedna mlađa generacija istoričara koji se vraćaju na Jugoslaviju na veoma objektivan način. Relativizacija i nacionalizacija istorije Jugoslavije sprečava uvid u širi kontekst i razumevanje dugotrajnijih procesa i trendova. Takav pristup istoriji dodatno podiže tenzije u regionu, jer do sada nije napravljen napor da se, recimo, devedesete sagledavaju  objektivno i odgovorno. Na delu je “nacionalizam žrtava” što sprečava otvaranje pitanja odgovornosti.

Evo šta kaže Dobrica Ćosić na tu temu: “Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno”. Laž je srpski državni interes.“ I još „Laž je u samom biću Srbina“.„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“. Nemam šta tu da dodam.

Naravno da nema pomirenja i iskrenih dobrosusjedskih odnosa između Srbije i njenih komšija, posebno BiH, bez istinskog suočavanja s istinom, odnosno vlastitom prošlošću. Dokle će, na primjer, Srbija moći negirati da se u Srebrenici desio zločin genocida te da je ta zemlja najveći krivac za raspad bivše Jugoslavije?

BISERKO: Ja nemam velika očekivanja od Vučića i generacije koja je učestvovala u ratu i koja se nikada nije distancirala od politike Miloševića. Njihovo navodno odmicanje od prošlosti je neuverljivo. Pomirenje je kompleksan i transgeneracijski proces i zahteva vreme i zrelost elita. Od aktuelne elite maksimalno je očekivati, i to, pre svega pod pritiskom, da odustanu od mešanja, kad je reč o BiH, u prilike BiH. To je jedan od preduslova da Bosna krene svojim putem. Odgovornost za brutalni raspad Jugoslavije, uprkos uverljivim dokazima, još uvek se negira i relativizuje. Srbija gubitak Jugoslavije nije prežalila, jer to je njen imperijalni san o velikoj državi. Pokušaj da njome dominira doživeo je krah i region je trajno unazađen. Biće potrebne decenije za njegovu moralnu i ekonomsku obnovu. Srbija nije sposobna da se suoči sa tom odgovornošću. Smatram da bi to i za samu Srbiju bio veliki izazov i potencijal za oporavak.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

BISERKO:

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (753)

vrbas-miso

komentara
  1. Ferko kaže:

    Srpska vlada podrzava i financira prljave biznese u Bosni,Crnoj Gori,Albaniji,Makedoniji i Kosovu koje pomocu utjecaja novca moze vrlo lako utjecati na vlade ovih drzava da donesu takve odluke koje ce zadovoljiti interese i predvidjanja drzave srbije.Tako, Srbija na vestacki i providan nacin zeli da medjnarodoj zajednici salje poruku kako rezim Milisevica i njegova idelogija je ta koja moze garantirati stabilnost zapadnog balkana.To se nastavlja i dan danas i nije cudno gosp. Biserko sto ni Vucic niti iko drugi u srpsjoj vladi nije se distancirao od kriminalne pilitike kasapina balkana a niti iko ima namjeru da spreci srbiju u tom pohodu .I ako neko pokusa to pomenuti, Vucic ce pretiti Rusijom…!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s