Dr. Amela Penava, stručna savjetnica Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo: “NAŠE JE SAMO ONO ŠTO DAMO”!

Posted: 15. Januara 2016. in Intervjui

Amela PenavaIzgradili smo partnerski odnos sa relavantnim institucijama koje se bave odgojno-obrazovnim radom sa našom djecom i participiramo partnerski u donošenju odluka u interesu za našu djecu u odgojno-obrazovnom procesu u Kantonu…..Cijela društvena zajednica je zakazala, svi su odgovorni ,ali sada nažalost se ne može ništa uraditi za tragično izgubljeni život, ali se moraju poduzeti mjere da se nikada više nikome ne desi ovakav tragičan događaj.Svi smo potreseni i izražavamo duboku sućut roditeljima i porodici našeg Mahira…..Kroz vijeća roditelja se rješavaju ti problemi sa uključivanjem pedagoga, psihologa škole a po potrebi socijalnog radnika…..Zakone imamo ali ih ne primjenjujemo. Preventiva je uslov za sve…..Pristup mora ići multidisciplinarno.Prva i najbitnija karika u odgoju je porodica, tj.roditelji. Međutim, imamo jako veliki broj djece čiji roditelji trebaju pomoć pri odgoju dijeteta.Tu mora postojati takav sistem koji će pomoći odrastanju i odgoju djece na pravilan način.Što znači svi skupa moramo djelovati i na mikro i makro planu…..Hitno je neophodna dubinska reforma obrazovnog sistema u cijeloj BiH, gdje će se kroz rasterećenje i reformu nastavnih planova i programa dati na značaju odgojnoj komponenti i samim tim ne može biti viška prosvjetnih radnika u školama ako se bude radilo istovremeno i na odgojnoj komponenti koja ima isti ili veći značaj od obrazovne komponente, a posebno u današnjem vremenu pada moralnih vrijednosti u svakom segmentu….. Samo zdrava nacija BiH je sigurnost ekonomske stabilnosti…..Mi roditelji moramo biti oslonac našoj djeci u odgoju, jer naša najveća bogastva i trajne investicije su naša djeca. Djeca se ponašaju onako kako se mi ophodimo prema njima i kako im pokazujemo moralne vrijednosti i koliko im poklanjamo pažnje, ljubavi i pozitivnih smjernica….. Ako nismo u stanju sami potražiti pomoć stručnog kadra (pedagoga,psihologa,porodična savjetovališta……) jer vrlo je bitno pomoći djeci da se otvore i pričaju o problemu jer svaki problem je rješiv kroz razgovor…..

Koliko škola pokriva Vijeće i koliko roditelja učenika osnovnih i srednjih škola na području Kantona ono predstavlja?

PENAVA:Predstavlja sve osnovne i srednje škole na Kantonu ali ne privatne.

Koje su ingerencije Vijeća -kako prema školama tako i institucijama sistema, pa i javnosti? Da budem konkretniji:da li su neke odluke donešene na nivou Vijeća obvezujuće i za koga, naprimjer?

PENAVA:Izgradili smo partnerski odnos sa relavantnim institucijama koje se bave odgojno-obrazovnim radom sa našom djecom i participiramo partnerski u donošenju odluka u interesu za našu djecu u odgojno-obrazovnom procesu u Kantonu.

Da li Vijeće pokriva i privatne škole, uključujući i internacionalne, posebno onu na Ilidži?

PENAVA:Ne.

Vršnjačko nasilje je prisutno u školama, pa i u onima na području vašeg Kantona. Naravno, povod za ovaj razgovor je tragičan kraj 14-togodišnjeg rahmetli Mahira Rakovca. Istraga jeste u toku, ali ko je sve po Vama u njegovom slučaju zakazao u fazi preventive?

Mahir R.

PENAVA:Cijela društvena zajednica je zakazala, svi su odgovorni ,ali sada nažalost se ne može ništa uraditi za tragično izgubljeni život, ali se moraju poduzeti mjere da se nikada više nikome ne desi ovakav tragičan događaj.Svi smo potreseni i izražavamo duboku sućut roditeljima i porodici našeg Mahira. 

Da li Vama, kao strunoj suradnici Vijeća roditelja, prijavljuju slučajeve vršnjačkog nasilja u školama i šta se poduzima u tim situacijama? Ima li rezultata?

PENAVA:Kroz vijeća roditelja se rješavaju ti problemi sa uključivanjem pedagoga, psihologa škole a po potrebi socijalnog radnika.

Kako i kada, zapravo, prepoznati da dijete ima problema sa raznim oblicima zlostavljanja u školi i kako na to reagirati?

vrsnjacko nasilje

PENAVA:Prepoznati se treba i odmah reagirati, kroz pedagošku službu škole sa uključivanjem roditelja, a sem toga je vrlo bitno raditi na edukaciji učenika o međuvršnjačkom nasilju kao negativnom ponašanju sa velikim posljedicama,jer svaki oblik nasilja nije prihvatljivo ponašanje.

Podržavate li izmjenu zakonske regulative za sankcioniranje počinitelja vršnjačkog nasilja i hoće li to biti dovoljno, eventualno, da se ta pošast koja je zahvatila i naše bh. društvo, barem u nekoj mjeri reducira?

PENAVA:Istinski i jedini pravilan način je planski, sistemski provoditi određene mjere i aktivnosti sa 100%-tnom implementacijom kroz sve osnovne i srednje škole kao dio sistema koji će za rezultat imati ranu detekciju međuvršnjačkog nasilja i na taj način će se reagirati i raditi i sa dijetetom koje vrši nasilje, jer je to alarm za pomoć, kao i dijetetom koje je trpi nasilje, da se ne bi desio tragičan kraj. Zakone imamo ali ih ne primjenjujemo. Preventiva je uslov za sve.

Ali, svaka bolest i svaka pojava, osim što se liječe treba ih i prevenirati, zar ne.Gdje i kako preventivno djelovati da se bitno smanji broj maloljetnih delikvenata a time i koliko-toliko stane na putporastu vršnjačkog nasilja u našoj zemlji? Da li su te adrese: porodica, odgojno-obrazovne institucije,vjerske zajednice, mediji…, pojedinačno ili sve skupa zajedno?

PENAVA:Pristup mora ići multidisciplinarno.Prva i najbitnija karika u odgoju je porodica, tj.roditelji. Međutim, imamo jako veliki broj djece čiji roditelji trebaju pomoć pri odgoju dijeteta.Tu mora postojati takav sistem koji će pomoći odrastanju i odgoju djece na pravilan način.Što znači svi skupa moramo djelovati i na mikro i makro planu. Školama vratiti odgojnu komponentu, ojačati ulogu porodice kao ćelije društvene zajednice, ali kontinuirani rad. Intezivirati rad vijeća roditelja kroz svaku školu, jer još uvijek imamo i škole gdje su roditelji indiferentni i ne uključuju se a imaju mogućnost, jer Vijeće roditelja je dio Zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju i kao partneri mogu dati puni doprinos.Imamo jako puno pozitivnih primjera koji trebaju biti modul za sve škole u BiH. Hitno je neophodna dubinska reforma obrazovnog sistema u cijeloj BiH, gdje će se kroz rasterećenje i reformu nastavnih planova i programa dati na značaju odgojnoj komponenti i samim tim ne može biti viška prosvjetnih radnika u školama ako se bude radilo istovremeno i na odgojnoj komponenti koja ima isti ili veći značaj od obrazovne komponente, a posebno u današnjem vremenu pada moralnih vrijednosti u svakom segmentu.

Imate li neke usporedne pokazatelje o obimu i intenzitetu vršnjačkog nasilja na području vašeg Kantona u odnosu na drugih devet kantona u F BiH, pa i u odnosu na manji entitet?

PENAVA:Ne, nemamo, ali u globalu, nasilje je prisutno u cijeloj BiH, prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije a to je alarm za sistemsko, plansko, kontinuirano rješavanje kroz programe resocijalizacije, društveno- korisnim radom, volontiranjem, jačanjem kapaciteta stručne službe koja će provoditi određene programe kroz sistem, jer svako participiranje je kratko i bez dugoročne vizije. Samo zdrava nacija BiH je sigurnost ekonomske stabilnosti.

Na samom kraju, imate li neku poruku svim roditeljima naše djece u BiH vodeći se onom znakovitom sintagmom da su djeca “naši sutrašnji suci…”?

PENAVA:Mi roditelji moramo biti oslonac našoj djeci u odgoju, jer naša najveća bogastva i trajne investicije su naša djeca. Djeca se ponašaju onako kako se mi ophodimo prema njima i kako im pokazujemo moralne vrijednosti i koliko im poklanjamo pažnje, ljubavi i pozitivnih smjernica.
Zanemariti sva druga okruženja,razgovarati i provoditi vrijeme sa djecom.,,jer samo zdrave, mlade ličnosti će biti korisne i sebi i drugima i čitavoj društvenoj zajednici.Primjećivati svaku promjenu u ponašanju i uključiti se u rješavanje da bi se pomoglo dijeteu. Ako nismo u stanju sami potražiti pomoć stručnog kadra (pedagoga,psihologa,porodična savjetovališta……) jer vrlo je bitno pomoći djeci da se otvore i pričaju o problemu jer svaki problem je rješiv kroz razgovor.Naša djeca su samo djeca i treba imati pozitivan utjecaj nas samih na njihovo odrastanje, karakter, navike, empatiju prema drugom i drugačijem.Roditelji moraju biti partneri u odgojno obrazovnom procesu sa menadžmentom škole kroz rad Vijeća roditelja, Školskog odbora i na taj način doprinijeti boljem odgojno-obrazovnom procesu u školama. Mijenjati Zakon o srednjem obrazovanju gdje će se djetetu obavezno dati tri godine srednjeg obrazovanja (zanat), samim time mlada osoba će biti produktivna i korisna za tržište jer sadašnji zakon je obavezujuće dvije godine a samim tim dijete izlazi iz srednje škole bez profesije.Na taj način ćemo kroz zakonsku osnovu pomoći mladima, smanjiti nepismenost u BiH i imati dugoročne pozitivne rezultate. Obavezno proširiti Školske odbore sa još dva roditelja a sada je samo jedan roditelj i obavezati roditelje da budu dio odgojno-obrazovnog procesa jer problemi iz osnovnih škola se prenose u srednje škole i postaju intezivniji.Vijeće roditelja Kantona Sarajevo je postalo pridružena članica Evropske asocijacije roditelja sa sjedištem u Beču poslije jedne Međunarodne konferencije u Beogradu gdje sam izlagala pozitivnu praksu participacije roditelja u O.Š.”Skender Kulenović” u Sarajevu a samim tim Kantonu i BiH .Sa osnovnim ciljem da dovedem Evropu da uloži u naše postojeće škole i da se približimo evropskim standardima obrazovanja i obezbjedimo našoj djeci bolju budućnost.NAŠA DRUŠTVENA ZAJEDNICA BiH mora početi ulagati u odgojno-obrazovni proces, raditi preventivno….Početi stvarati i ekonomski jačati državu kroz privredu, otvaranje radnih mjesta i na taj način pomoći mladima da žive u sigurnijem okruženju….

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

PENAVA:Hvala i vama.Moja poruka za sve građane BiH da zajedno trebamo raditi i graditi sigurniju državu za našu djecu i ne zaboraviti :”Naše je samo ono što damo”. Hvala.

RAZGOVARAO:Bedrudin GUŠIĆ (751)

vrbas-miso

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    e moj bedurine,kakvo njihovo drustvo toje obeljelo udaljili se od svi vjerski vrjednosti i tuj nema zdravog Drustva,a ta sto prica roitelji pa roditelji i jesu krivi kao iona jer njihova djeca imaju i mogu kupiti u toj dejtonskoj kosulji i droge i municije Alkohola hasisa Cigareta, i ostali opojni srestava.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s