NAROD PORUČUJE BOŠNJAČKIM POLITIČARIMA

Posted: 11. Januara 2016. in Intervjui

Proslava Dana Rs je nož u leđa Bosni i Hercegovini, prst u oko Međunarodnoj zajednici i novi težak udarac svima koji se zalažu za jedinstvenu multietničku BiH. Srbija i Rs su jasno i glasno reki u BanjaLuci šta smjeraju. Država BiH mora odgovoriti na provokacije iz Srbije i Rs, mora zaustaviti euforiju srpskog nacionalizma. Ako to ne uradi već sada, uskoro će doživjeti novi još teži udarac, od kojeg se neće moći oporaviti.

http://www.cazin.net/images/made/images/remote/http_s3-us-west-1.amazonaws.com/s3cazinnet/2016/01/4c135860c156a509a0548617e280a818/dan_rs_100116-658x369_680_381_70_s_c1.jpg

Srpski nacionalisti i četnici proslavili su jučer Dan genocida nad Bošnjacima. Kompletna Vlada Srbije na čelu sa četnikom Vučićem došla je u našu avliju da slavi i likuje. Niko se od njih ni jednom do sada kroz 20 postDejtonskih godina nije ni jednom upitao kako bi to izgledalo da je u njegovo dvorište, na domak prozora gdje mu sjede majka i djeca, došla “bratija“ i  na kućnom pragu, bez ikakva razloga i povoda ubila oca, majku, brata, silovala sestru ili njega i njegove protjerala sa vjekovnih kućnih ognjišta, i danas pred njegovim i našim očima slavila taj dan kao dan svoje pobjede. Slavila dane kada su Bošnjacima  punjeni logori smrti, kada je potocima tekla bošnjačka krv, a kolone unesrećenih prognanika spasavali glavu bijegom u svijet. A Dodik, Bosić, Vučić, član Predsjedništva BiH Ivanić, srpski patrijarh Irinej… i njihova četnička bratija jučer su silovitije i hirovitije nego ikad u mojoj avliji, u avliji moje Bosne i Hercegovine, slavili taj dan. Slavili ga pred mojim očima, pred očima  miliona prognanih i pred očima bošnjačkih majki koje bi se i tog dana osjećale sretnim da nađu makar jednu koščicu iz skeleta svoga sina ili muža, da je sahrane i za njega i sebe nađu kakav takav smiraj.

O krvnici, dabogda se o sebi zabavili

Došli ste iz Srbije u našu avliju da ubijate i slavite. Mi nismo ušli u vaše avlije ni nakon deset nad nama  počinjenih genocida. Mi Bošnjaci nismo ni jednom prešli Drinu i ušli u srpske avlije da svetimo više stotina porušenih i zatrtih džamija širom Srbije i nad nama počinjene genocide, već smo slali svoju djecu i unučad na Kozaru, Tjentište, u Kragujevac… na časove historije da uče i slušaju sve drugo samo ne o zločinama počinjenim nad njihovim djedovima i očevima.

Banjalučki Bal vampira

Jučerešnja proslava Dana Republike srpske, Banjalučki bal vampira, u režiji i premijera Srbije Aleksandra Vučića, pod patronatom predsjenika Rs Dodika i sa blagoslovom Patrijarha Irineja, je tipičan čin agresije, frontalni udar na državu Bosnu i Hercegovinu uz odobrenje Međunarodne zajednice, inutra iz Rs i izvana iz Srbije. Ovaj put još nije bilo uperenih tenkovskih cijevi i kalešnjikova, ali su bili više nego prepoznatljivi: nosioci euforije, osvajačka strategija po modelu fašistoidnog nacionalizma, cilj, izvršioci i sredstva. Nažalost, i ovaj put Bosna i Hercegovina je ostala zatečena, zabezegnuta, zamrznuta. Nemir i muk. Narod se uznemireno komešao, ali sve to kao da se nije puno ticalo odgovornih državnih funkcionera i političara iz stranačkih vrhova. Bez brige i uzbuženja su uživali u vikendu.

Nemate kredibiltet za pregovore sa okupatorima

Nakon svega što se dogodilo, što se sada još intenzivnije događa nego zadnjih 20 godina, ni jedan bošnjački političar, ni jedan lider državnih organa i institucija, nema kredibilitet naroda ni moralno pravo kontaktirati niti bilo šta dogovarati sa onima koji su učestvovali u proslavi i slavili 9. Januar- Dan tzv. Republike srpske. Oni su fašistoidni. Oni su okupatori. Ako to učinite bit ćete prokleti vi i vaše porodice. Prokleće vas šehidi Prijedorskog, Zvorničkog, Srebreničkog… genocida, prokleće vas šehidi sa Markala i barikada odbrane BiH. A njih stižu i stizaće ih suze i kletve bošnjačkih majki, suze i kletve svih onih koji su izgubili svoje namilije, svoje očeve, majke, sestru, braću, prijatelje… zaklane na Uni, Sani, Drini… streljane  na Koričanskim stijenama i stratištima širom BiH. Jer danas, kad se u Rs slavi genocid, šehidi se prevrću u svojim kaburima.

Ma ko od vas tražio, ma koliko vas teško ucjenjivao, ma koliko vam prijetio i tražio od vas saradnju i kooperativnost, nemate odobrenje bošnjačkih žrtava, nemate odobrenje naroda to činiti. Ne može  se sa zločincima i onima koje zločine podržavaju i slave ni o čemu razgovarati, osim o izvinjenju, traženju oprosta, plaćanju pričinjene štete i zaslužene kazne. A za teške zločine genocida još nema ni izvinjenja,ni kajanja ni stida.

Srbija neće odustati od agresivne strategije

Pamet u glavu Bošnjaci! Vrijeme je da svi od građanina do najvišeg u državi shvatite da Srbija neće odustati od agresivne politike prema BiH, niti od svojih ciljeva u BiH. Učesnici slavlja su to jasno rekli i sebe žigosali. Zauvijek će ostati žigosani. Od njih se ne mogu očekivati pozitivne promjene. Vučić, Dodik, Ivanić, Čavić, Bosić, Crnadak… su aveti ovog i minulog vremena. Nakon ove potvrdne identifikacije nikakve njihove poruke, nikakve izjave, izgovori i izvinjenja nisu prihvatljivi. Svaka njihova izgovorena riječ je obmana i laž. Narod je u njima već odavno prepoznao neprijatelje BiH. Krajnje je vrijeme da ih kao takve prepoznaju i državni lideri.

Najveća obmana i laž su poruke koje nam šalje Vučić. Vučić ne samo da ne poštuje Dejtonski sporazum, već ga je ismijao, i „popišao “, kako reče Senad H. u dnevniku TV “Face”. Istina je samo to da je došao da pruži podršku Dodiku i Republici srpskoj, da je ponosan na Rs kao tekovinu srpske agresije na BiH i da će je uvijek podržati i zalagati se za pretenzije na teritorij BiH. Dok je njega Republiku srpsku niko ne može da ukine. Svima nam se u stomaku prevrće kad slušamo njegov papagajski refren “da je obaveza Srbije da čuva i bude garant teritorijalnog integriteta BiH“, a odmah potom na tlu slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine, koje su on i njegovi istomišljenici natopili bošnjačkom krvlju, uzvikuje “Živjela Republika srpska!, Živjela Srbija!“. Kakve li ironije, agresor i sponzor genocida, garant BiH, garant Dejtona…Marš! Marš iz naše avlije!

Rs je ostala jedini ratni plijen Srbije nakon raspada Jugoslavije. Srbija taj plijen čuva i neće od njega odustati, naročito kada je uhvati strah zbog izgubljenog Kosova i komešanja u Vojvodini.

Uprkos zahtjevima EU, Dodik naglašava da će “nastaviti jačati autonomiju Rs; Srpsku niko neće demontirati i put ka EU nije jedini kojim Srpska treba da ide“. Ne manje drsko, izazovno i krajnje neodgovorno, Mladen Ivanić, u ulozi člana Predsjedništva BiH, prkosnije od Dodika ističe, da R srpska slavi i slaviće 9. Januar kao Dan Rs i “da je ova proslava još više učvrstila odlučnost”, a u čemu drugom nego da ide do kraja.

A svi slavljenici genocidne, koji su zaduženi da govore, horski se zaklinju da će poštivati teritorijalni integritet BiH, a još prije 20 godina Bosnu podijelili… Narodi BiH, EU i svjetsko javno mnijenje se navikavaju na podjelu. I ako zemlja ostane tako podjeljena još desetak godina, potpuno će nestati multietničke BiH, a Bošnjaci će pasti pod jaram Srba Srbije i Hrvata Hrvatske.

Svi u BiH, svi u Hrvatskoj, u svim državama bivše Jugoslavije, znaju šta se danas slavilo u Rs. Zna to OHR i MZ, znaju EU i SAD. I svi šute. Čak i Sjedinjene države, koje su kumovale Rs u Dejtonu, pa se ugrizle za usnu, sliježu ramenima i svoje negodovanje svode “na obavezu poštivanja odluka ustavnog suda BiH“.

Ko benda Bosnu, koga briga za Ustavni sud BiH. Nije to samo negiranje suvereniteta i udar na teritorijalni integritet BiH. To je mirnodopska agresija na BiH.

Bošnjačke hinje šute

U Banja Luci slavlje, muzika, histerija srpskog nacionalizmna, za neprijatelje BiH milina, u Sarajevu uzdržana napetost i grobna tišina…I dok Dodik, Vučić, Ivanić, Cvijanovićka…  likuju i slave, dok Irenej posvećuje, dok se šalju poruke i drže prijeteći govori, i dok se na naše oči komada država, bošnjačke hinje šute ko zalivene. Bakire, gadiš nam se. Farudine, crn si nam pred očima. Zvizdiću, srami se… U ime kojeg Boga Patrijarh Irinej podmeće laži da je “Rs utemeljena na istini i pravdi i na kostima svetih mučenika “? Nije istina Irineju! Rs je utemeljena na krvi i grobovima Bošnjaka, na genocidu koji ste počinili širom Bosne, na kostima Bošnjaka koje ste istrgali gore nego divlje zvijeri i posuli Bosnom i Hercegovinom.

Euforična proslava Dana Rs bila je samo u Banja Luci i ondje gdje je SNSD vladajući. Kod običnog naroda Rs nije bilo euforije. I narodu Rs je došlo do guše. Iz reda bošnjačkih političara negodovali su samo Denis Bećirović, Sejfudin Tokić… Sa nekoliko riječi negodovanja oglasio se i izgubljeni Željko Komšić…Na sramotu, dušu i odgovornost državnim i partiskim liderima! Zar niste i vi morali prepoznati ogorčenje naroda i opasnost koja nam prijeti sa banjalučkog Bala vampira, objediniti svoje stavove i suprostaviti se euforiji srpskog nacionalizma makar zajedničkom izjavom, saopštenjem ili zahtjevom OHR i MZ da zaustave i spriječe ovu srpsku ofanzivu na suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Šutjeli su i ključni mediji  

Ne samo da je vladao muk u Sarajevu, da su šutjeli bosanski i bošnjački političari, već su šutjeli i mediji.TV kuće su škrto i suhoparno informisale, kao da se boje reći ono što trebaju i moraju. Ali to i nije iznenađujuće, jer većina njih informiše Srpskim a ne Bosanskim jezikom i program modelira po matrici srpskih medija, koji pogoduje asimilaciji. Ogromno priznanje zaslužuje TV “Face” koja je pravovremano i sveobuhvatno informisala o ovom događaju i reakcijama javnosti. Oštrije reakcije i otpor na neustavnu proslavu dana RS stigle su od nekih srpskih političara, nego od bošnjačkih poltrona, ulizica i srpskih vazala, tipa Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radojčića… Sadržajna i objektivna reakcija prijedorske doktorice Nikoline Balaban došla je kao mehlem na rane. Tekstom “Šta slaviš Rs, ovo je zemlja u kojoj je izvršen genocid!” Nikolina (se) pita Šta slaviš Republiko Srpska??? …koliko tvojih građana ima razloga za slavlje??? Koja himna će biti na svečanim “akademijama” i dočeku gostiju…??? Koja zastava entitetske kabadahije???”U istom tonu je i njena čestitka“Sretan 09. januar, dan stida, sramote i genocida Republiko Srpska!”uz poziv slavljenicima čestitajte vi meni, to je dan kada sam krštena, pravoslavka, ali na istini i na pravdi !!!” A iz istog razloga i na sličan način reagovali su Čedomir Jovanović, Nemanja Stefanović…

Protestovale samo majke Srebrenice

U Srebrenici su protiv Dana Rs protestovale “Srebreničke majke “, od kojih mnoge još traže svoje najmilije. Načelnik Srebrenice Duraković sebe i nas je pokušao zadovoljiti konstacijom “da je proslava pravno nelegalan događaj”. Novi reis se nije ponovno oglasio, a bivši reis Cerić je upozorio da“Jahači apokalipse dolaze iz Srbije u Bosnu.“  Nešto oštrije od drugih proslavi Dana Rs  suprostavio se i Potpredsjednik Rs Ramiz Salkić, potjetivši da je “entitet Rs napravljen za samo jedan narod.” Po njemu diskriminacija i radikalizacija Bošnjaka Rs, u koju je uključena i policija, ima za cilj otežati život Bošnjaka u Rs, kako bi ih natjerali da i oni koji su ostali odu. Po Salkiću, Dodik ima ulogu da pali a Vučić da gasi, čime se omogućavaju dalji procesi izdvajanja, asimilacije, diskriminacije i apartheida.

Međunarodna zajednica opet šuti

Poruke lidera OHR u ime Međunarodnog predstavnika Inska su najobičnije bljuvotine. Ispljuvak. I dalje nas nastavljaju blamirati objašnjenima da se „Oduke ustavnog suda moraju poštivati“, a znaju da im je na taj komentar Dodik prije desetak dana poručio „da ih mogu svezati mačku za rep“. OHR, Ambasada SAD ne slažu se sa proslavom dana Rs, ali dopuštaju da se slavi. Zašto ne. Nisu pale glave njihovih državljana. Ne iskopavaju se masovne grobnice ni u jednoj državi EU, niti u SAD. Ne sahranjuju se ubijeni u genocidu na osnovu jedne koščice rastrganog skeleta žrtve, koji ni psi ne bi mogli rastrgati i raznijeti, kao što su to srpske zvijeri.

Da li ta neodgovorna MZ želi zaboraviti da su glavne odluke stvaralaca Rs bile ubijanje i progon Bošnjaka, odvajanje teritorija i uspostava granica,  premoštenje Drine i likvidacija Bošnjaka na Drini?… što je srpski okupator i ostvario! Da li MZ zaboravlja da je osnivač i prvi predsjednik Rs najveći živi ratni zločinac Evrope- Radovan Karadžić još nevin, i da mu se još sudi u sumnjivom maratonskom procesu? Da li ta MZ vidi da Srbija u BiH instalira državu samo za Srbe? Prepoznaje li MZ u proslavi Dana Rs nastavak agresije na BiH?

Proslava Dana Rs je nož u leđa Bosni i Hercegovini, prst u oko Međunarodnoj zajednici i novi težak udarac svima koji se zalažu za jedinstvenu multietničku BiH. Srbija i Rs su jasno i glasno reki u Banja Luci šta smjeraju. Država BiH mora odgovoriti na provokacije iz Srbije i Rs, mora zaustaviti euforiju srpskog nacionalizma. Ako to ne uradi već sada, uskoro će doživjeti novi još teži udarac, od kojeg se neće moći oporaviti.

Burlington, 10. Januara 2016

Zijad Bećirević

Zijad_Becirevic2

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    ma nesute te bjedne izgubljenje bosnjacke hinje vec rade ubrazano da svoje ponize i spuste jos nize da lakse dodik i njegova elita zavrse poso,tose vidi a jadnim postenim ljudima duse vade,nazalost,stosu ostali trebali su jos svi ko imi ovako izaci pa nekase izetbegovici i RADONCICI ISPRSE ONDAI ONAJ reijs CERIC kavazovic.koji kradu,a to zabranjeno strogo.no comment zato ce morati hrvati krenuti u svoju ppobjedu zaustaviti SRBE.I UZETI SEBI SVOJU TERITORIJU.POZZZZZ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s