DODIKOVA DRŽAVA – DODIKOVE I BANKE

Posted: 5. Januara 2016. in Intervjui

Preuzimajući na sebe dužnost službi sigurnosti, kojih je u BiH preko deset javnih a bezbroj tajnih, predsjednik R Srbije Tomislav Nikolić je umjesto  proklamovane podrške državi BiH i  novogodišnje čestitke njenim građanima javio svom prijatelju, srpskom vazalu Miloradu Dodiku, da se sprema rušenje Republike srpske.  Ova vijest je prošla potpuno nezapaženo i zaboravljena već prvi dan,  jer se kao mnoge slične puštene ranije u eter pokazala kao farsa. Istina je da se opozicija Rs organizuje i nastoji preuzeti vlast, ali ne rušiti paradržavu Rs. A za rušenje iz vana nema niti je bilo ikakvih  vjerodostojnih nagovještaja. Kad dođe vrijeme Rs će se srušiti sama. Srušiće je njeni građani kada shvate da su joj sve dali a od nje nisu ništa dobili. Oteto i opljačkano je davno pozobano, dugovi povećani do guše, a novostvorena vrijednost, i pored rasipničke prodaje resursa,  je sve bliže nuli.

Mješanje Srbije i njenih čelnih lidera u unutarnje stvari države BiH postalo je toliko nametljivo i opasno, da je  natjeralo na reakciju čak i srpskog člana Predsjedništva BiH g. Mladena Ivanića.

http://www.bosniak.org/bosanski/wp-content/uploads/2013/04/dodik-i-nikolic.jpg

Spasonosni zagrljaj?

Kad čovjek gleda, čita, sluša sve ovo što se zadnjih desetak godina događa u Rs,  govori i piše o velikom i slavnom voždu genocidne Rs – Miloradu Dodiku i njegovom klanu, kad se promatra njegova sve više iskrivljena faca i slušaju njegove isplakane odvratne bljuvotine o BiH državi, ne možete jednostavno povjerovati da se takve stvari mogu događati ovom narodu, u ovoj zemlji, na ovoj planeti. Ne može ga se ni trpjeti, ni podnijeti! Ne trpe ga više ni njegovi najbliži. A još  nam je teže podnositi uglađeno diplomatsko licemjerje međunarodne zajednice i gledati kako trećerazredni politikanti i poltroni EU prisiljavaju poštene ljude da sa tim mamlazom pregovaraju i sa njim se nešto dogovaraju. Prisiljavaju nas da prihvatimo i priznamo ono što ni jedan narod ni u jednoj zemlji na svijetu ne može prihvatiti, da genocidnu tvorevinu tzv. Republiku srpsku prihvatimo kao neku državu ili paradržavu u kojoj se može mirno i sretno živjeti na zemlji natopljenoj bošnjačkom krvi, a u njoj  je za sva vremena sve što postoji je oteto i prokleto.

Ali danas se događaju svakakva čuda, pa ni to sve ne bi bilo čudo, da nije pomućenog društvenog razuma i evropskog licemjerja, da u svijetu nisu obezvrijeđene moralne vrijednosti ; da narod nije “ovca“,  da nije Milorada Dodika, njegove para-države Rs i da nije njegovih banaka, koje on i njegovi peljaše i šalju u grob jednu po jednu.

Imperija evropskog genocida

U srcu Evrope gradi se imperija evropskog genocida. 9.januara će da slavi svoj Krvavi dan. Još jedna država samo srpskog naroda- Genocidna Rs. Na grobovima Bošnjaka i zemlji natopljenoj bošnjačkom krvi. Grade je Evropljani i njihov čoban Milorad Dodik, kojeg Evropljani prihvataju i ne prihvataju. Trpe ili podržavaju. Možda im upravo takav odgovara, dok Bošnjacima drži omču na vratu i osigurava strategiju podjela.  Dozvolili mu da hara, šenluči i u šaci drži “državu“  kao svoju ćaćevinu. Da formira entitetsku vojsku. Vlastitu “body guard“. Dopustili mu da ide kroz  svijet u svijet i prosipa  otrov. Napada svoju državu BiH i o njoj iznosi najveće gadosti.  Formira svoja predstavništva, vlastite lobije. Dopustili mu da uđe u banke, uzima i daje narodne pare onom kome mu se ćefne. Dozvolili mu da rasprodaje i rasipa prirodne resurse, šuruje i trguje s kim i kako hoće. Imovinu stiče na sve strane. Pare drži u raznim bankama. Niko mu ne može doći u kraj, jer niko do danas nije smio ni presmrditi u njegov atar. Svi koji su pokušali baciti svjetlo na njegove prljavštine povukli su se, pali u nemilost, ušutili se ili bili ušutkani, jer srpska politika diže ruku od svojih velikana tek onda kad su isluženi i dobiju pripremljenu zamjenu. A Dodik je još nije dobio. Još uvijek je u timu koji pobjeđuje. Moćan, bahat i silovan. Bog je i batina u svom ataru. A njegov atar je Republika srpska,  presto u Beogradu i Banja Luci, a imanja od Laktaških banja do Kiparskih zdanja. Jači je od pozicije koju vodi i opozicije iz koje se rodi.

Pukovnik ili pokojnik?

Za njega se već dugo zna da će završiti kao pukovnik ili pokojnik. Kako vrijeme sve dalje odmiče sve je izvjesnije da će ostati bez čina pukovnik i da će se morati zadovoljiti sa utješnim činom- pokojnik.  Ali ako završi i kao pokojnik, imaće penziju pukovnika. Nakon šaputanja u ćoškovima, stidljivih informacija u medijima, nakon otvorenih istupa  jadnika koje godinama niko nije htio slušati i uzeti za ozbiljno, nakon pokrenutih propalih optužbi, sada se neki ponovno usuđuju javno govoriti. Sa kritikama i optužbama iz drugog entiteta, iz FBiH, lako se Dodik nosio. Ignorisao sve i postajao jači i neprikosnoveniji. Iz svake afere je izlazio malo ranljiviji, ali jači. Ali kada su insinuacije, kritike i otvorene optužbe učestale od ugroženih, nezadovoljnih i onih koji su progledali u njegovom ataru, u Rs, Dodik se počeo tresti, počeo ga hvatati strah. Jednih se uspio otarasiti, proglasiti ih izdajnicima srpstva, ali su se neki pokazali žilavi i uporni. Najveća opasnost Dodiku trenutno prijeti od predsjednika SDS Mladena Bosića, koji ga teško sumnjači i tereti za ozbiljne kriminalne radnje, što je izazvalo veliku pažnju brojnih medija, ali i istražnih organa.

Bogaćenje Dodikovih omogućile banke

Dodikovo  brzo bogaćenje počinje izborom za Predsjednika IO općine Laktaši. Tada mu Uroš Gostić daje milionski kredit  za proizvodnju namještaja, dušeka i jorgana, za koji se tvrdilo da nije vraćen. Iza kreditne podrške Dodiku stajao je tada i Direktor sektora za investicije PBUBS, koji kao zaslužan odlazi na mjesto direktora Kreditne banke Beograd. Bila je to samo uvertira. Sticanjem premijerske funkcije (januar 1998) i pozicije predsjednika kreditnog odbora Investicione razvojne banke (IRB RS) imovina porodice Dodik enormno raste. A maratonski politički uspon sa sticanjem sve većeg bogatstva nastavlja se 2010- te kada Dodik od Dragana Čavića preuzima predsjednički mandat.

Dodikova vila na Dedinju

Ranije se govorkalo a sada se već otvoreno piše da je neka banka Rs Miloradu Dodiku, kao zaslužnom i povjerljivom građaninu, dala masan kredit od 750.000 Eura. I to nije kredit za razvoj industrije, unapređenje poljoprivrede, pokretanje privatnog biznisa, već za kupovinu impozantne zgrade u Beogradu, na čuvenom Dedinju. Da velikan bude tamo među velikanima, bliže aleji velikana, gdje mu i jeste mjesto.

Prema pisanju brojnih medija, Dodik je vilu na Dedinju kupio od beogradske  Komercijalne banke  14. maja 2007. godine. Po cijeni od 750.000 Eura. Novac je prodavcu doznačila “Pavlović“  banka. Koji je novac doznačen, da li iz Dodikove marljivo sakupljane štednje ili iz nekih namjenskih bančinih fondova, vjerovatno će se uskoro saznati. Evidentna je činjenica da je za kupovinu vile Dodik podigao kredit Pavlović banke tek 27. juna 2008.godine. Godinu dana kasnije. To upućuje na zaključak da je vilu kupio kešom, a kasnije pokušao pokriti kreditom.  Kupljeni objeklat je dat u zakup 31.1.2008.godine. Ovim je veliki državnik iz masne kirije sebi i svojoj familiji obezbjedio doživotnu rentu. Možda ovo ne bi bilo toliko upadljivo i indikativno, da za protuuslugu,  banka nije odobrila 5 miliona KM kredita firmi „Aqua City” za izgradnju vodenog grada, čiji je vlasnik niko drugi nego Slobodan Pavlović.

Ko je ta banka i ko je taj šef banke, ko je taj kreditni referent koji je na te lijepe jastrebske oči dao ni manje ni više nego 750.000 Eura kredita? I još pride, da se njihov uvaženi klijent ne bi mučio i tolike novce sam nosio, prebacili su ih sa svog bankovnog računa na račun prodavca. Time se postavlja pitanje čije su pare u toj banci i kakvo je njihovo porijeklo. Pa čak i ako je sa te strane formalno pravno sve u redu, takvo poslovanje se teško može opravdati  po pricipu bankovnog poslovanja.

Sve prijave protiv Dodika odbačene ili zaboraljene

Prema podacima Centra istraživačkog novinarstva (CIN) Dodik je kao Predsjednik kreditnog odbora Investiciono razvojne banke Rs odobravao kredite bliskim osobama, firmama u vlasništvu stranih kompanija, pa i firmama pod istragom. Tako su odobrena dva kredita firmi „Integra Inžinjering“ u vlasništvu Slobodana i Slavice Stanković. U vrijeme kada su neke općine kojima su na čelu bili opozicioni lideri i firme iz tih općina morale čekati do pola godine da im se odobri kredit koji se rješava za 30 dana, kompaniji  “Fruit Eco“ iz Bos. Gradiške u vlasništvu  Dodikovog sina Igora odobren je kredit 3 miliona KM isti dan kad je podnesen zahtjev.

A Dodiku su i ranije više puta upućivana otvorena pitanja, nedostojna odgovora, za koja istražni organi nisu pokazali interes: kad će njegov prijatelj Đurić vratiti Rs 15 miliona KM za Robnu kuću „Boska“, kad će njegov prijatelj Mišković vratiti 4 miliona KM za privatizaciju “Oslobođenja“, kad će biti uhapšeni odgovorni za pljačku „Birača“, kada će odgovarati odgovorni za pljačku zdravstva Rs, kada će odgovarati Dodik za kriminal, kupovinu poslanika,   neprijateljsvo prema BiH  i veleizdaju BiH…????

Prije nepune dvije godine, protiv Dodika se usudio podnijeti prijavu hrvatski novinar Margotić za krivična djela: organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i ovlasti, trgovinu utajom poreza i doprinosa, pranje novca, ali Specijalno Tužilaštvo Rs u prijavi nije našlo osnova za sumnju pa je 3. oktobra 2014. godine  prijavu odbacilo.

Grad Sarajevo u oktobru 2009. tužilo je Dodika zbog poricanja ratnih zločina na Markalama i Tuzlanskoj kapiji, a majke “Enklave Srebrenica i Žepa“ podnijele su protiv njega prijavu zbog omalovažavanja žrtve i negiranja genocida, ali sve to nije ničim rezultiralo.

Po pisanju IFIMES-a Dodik je još 2004. bio optužen po 33 tačke optužnice, ali je na osnovu „prisiljenih svjedoka i lažnih dokaza oslobođen“. Spominje se i nestanak znatne sume novca prilikom  konverzije tzv. srpskih dinara u KM, pri  čemu je Dodiku pomagao guverner Centralne banke BiH Peter Nicholl.

Podsjećamo da se u emisiji FTV 60 minuta, prije dvije godine, govorilo “o Dodikovoj mafiji“ koja teroriše građane Bosanske Gradiške.  Oglašavali su se i ozlojeđeni Gradiščani. Pominjana su konkretna imena osoba, koje je Dodik štitio, a koje su premlaćivale vlasnike lokala i iznuđivale im pare.

Sa Dodikovim imovinskim stanjem ne može se ne povezati enorman imovinski rast kod njegovog sina Igora, kćerke Gorice i brata Ljubiše nakon 2006.godine, o čemu se pisalo još septembra 2011.godine. Govorilo se o kupovini  Kafe bara  “Roma“ za 220.000 KM, poslovnog prostora  za 180.000 KM,  automobila Volvo V 70 za 105.000 KM registrovanog na firmu „Elektro Union“ , te o ulaganju 650.000 KM u porodičnu kuću Lukavici.  Njegov brat Ljubiša, slikar, postao je tada direktor porodičnog preduzeća „Galeb International“ koje je realizovalo značajne projekte u termoelektranama Gacko i Ugljevik, rafineriji Brod, Olimpiskom centru Jahorina. Kćerka Gorica postala je vlasnik firme „Trinity Media& Consulting“,koja se podizala bankovnim kreditima.  Po ovom se  jasno vidi da su u poslovnom svijetu Rs, naročito kod banaka, bili povlašteni ne samo predsjednik entiteta, već i članovi njegove šire familije. Dizali su enormne kredite, pelješili banke, a narod je živio od have. Zahvaljujući takvim korupcijskim odnosima i takvoj poslovnosti banaka, do sada je sahranjena “Bobar banka“, sa halalom od 250 miliona KM, a ukop se priprema „Balkan investment banci“, sada „Banka Rs“, preko koje se prao prljavi novac, a koja (kako se tvrdi) ima ogromne gubitke.

Dodik zaštićen sistemom Rs

Svi ovi argumentirani materijalni dokazi su toliko očiti, toliko temeljno optužujući, da ih nije mogao vidjeti i prihvatiti samo korumpirani tužilac odnosno oligarhijska struktura pravosuđa, koja od rata do danas usporava sudske procese i optužuje selektivno po diktatu vlasti. A Dodikove opasne izjave protiv države BiH su toliko opteretile narode, izazvale toliko negodovanja u narodu, da se sa sigurnošću može tvrditi da ni u jednoj zemlji svijeta za takve neprijateljske istupe, tipičnu veleizdaju, ne bi ostao na slobodi ni 24 sata, a Dodik slavi desetljeća. Ovu Dodikovu veleizdaju mogao je ne vidjeti i ne sankcionisati samo onaj  pravosudni organ koji je duboko zaglibio u korupciju. I nije tačno da mi u BiH nemamo sudove, tužilaštva, pravobranilaštva, niti je tačno da nam ne valjaju propisi. Upitna  je i najodgovornija rukovodna struktura tih organa, koja se začaurila i pretvorila u svojevrsnu oligarhiju u službi vlasti.

Od dolaska na vlast Dodikovo glavno uporište standardizirano kroz  njegovu političku praksu bilo je i sada je zaštita osumnjačenih i podrška osuđenim i optuženim Srbima za ratne zločine. Oni mu čuvaju zaleđe.Takvom političkom strategijom Banja Luka je postala glavno uporište i centar za ratne zločince i kriminalce pod zaštitom režima.

Najveći kriminalci države nedodirljivi

Do sada osujećene korupcijske afere u BiH i one koje se naslućuju i nagovještavaju  od strane istražnih organa, sve češće se vežu za rukovodne strukture države, posebno za enitet Rs. Po riječima ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, “SIPA bi uskoro trebala razotkriti višemilionske afere u ovom entitetu “. Bilo je i nagovještaja da bi se prva hapšenja mogla dogoditi tokom novogodišnjih praznika, ali se ništa nije dogodilo. Sve najave ostale su do sada mrtvo slovo na papiru. Vodeći ljudi države i entiteta pokazuju ne samo da su  nedodirljivi, već im optužbe samo povećavaju popularnost. Oklijevanje službi sigurnosti, i u predmetima gdje imaju čiste dokaze, daje kriminalcima  dodatno vrijeme da se pripreme, zaštite i osiguraju. Pitamo se ko smije pristupiti u Laktaše ili B. Luku i uhapsiti Dodika, koji  ima ličnu gardu i nesumljivu zaštitnu podršku ne samo u Rs, iz Srbije, već iz vana? Zar nisu nedavna hapšenja osumnjačenih za ratne zločine nad Bošnjacima u Bosanskom Novom izazvale buru negodovanja u Rs i Srbiji, a kad se po isceniranim optužnicama hapse patrioti i branioci Bosne, svi šute ko zaliveni. Neka se radi po zakonu. I zadnjih dana minule godine, čim je Dodik osjetio da mu gori pod petama, da mu zaštita iz Srbije nije potpuna, nagario u Rusiju i Kinu tražiti dodatnu zaštitu i podršku.

Da skrenu pažnju sa Rs i Dodika i sebe oslobode odgovornosti za ono što se u BiH dogodilo 1991-1995. i što se događa i danas, Srbija i srpski lobiji upiru se i troše ogomne sume novca. Umjesto da pomogne pozitivne političke procese i teritorijalno sjedinjenje, na dobrobit svih naroda, Srbija čini sve da se učvrsti Rs a oslabi država BiH. Posebno efikasno sredstvo u takvim nastojanjima je upiranje prsta i usmjeravanje paženje svijeta na Bosnu i Hercegovinu kao izvor, sjemenište i rasadnik tzv. islamskog terorizma i terorista. Dio takvih nastojanja  je i najava premijera Srbije Vučića da će 9. Januara sa Vladom Srbije  (uprkos presudi Ustavnog suda BiH i svim negodovanjima) prisutvovati obilježavanju dana Rs, čime pokazuje da Srbija nastavlja put započet devedesetih godina, da podržava državotvornost genocidne Rs i čvrsto stoji uz Dodika.

O velikom slavnom voždu od Laktaša iz Rs se pisalo i pisaće se, ali, kako mnogi predviđaju, uskoro u crnoj hronici. Jer kada se svedu bilansi  njegove političke aktivnosti, postaće nam jasnije koliko je navukao sebi i svojima, a za koliko je država očerupana.

Po riječima Predsjednika Srbije Nikolića Republici srpskoj prijeti rušenje. Da, jer propadaju velike firme, raste nezadovoljstvo naroda, padaju banke, samo ostaje Dodik. Ali ne zauvijek. Ostaje sve dotle dok se ne  otvore kriminalni dosijei i ne počne rastakati korupcijska struktura Rs . Morat će se jednoga dana i to dogoditi.

Burlington, 4. Januara 2016.

Zijad Bećirević

Zijad_Becirevic2

komentara
  1. Asima Smajic Cosabic kaže:

    Ovaj clanak je DOKUMENT. da se samo na osnovu ovih iznesenih i pisanih cinjenica i tvrdnji, moglo sve odjednom rijesiti. Da se ukine ta crkotina Republika Srpska, da se smijeni i posebno kazni, taj debil, lopov i hostopler, o cijim djelima mi se gadi i citati. A drugo, nevidjeno cudo je taj narod, ciju tisinu niko i nigdje nemoze naci i prepoznati. Taj narod u RS, cuti, ne znam dali trpi, povladjuje, obozava, bira, i aplaudira Dodiku, pa se pitam kakov je to narod? Mogao je i narod da to rijesi, palije u ruke , pa u vladu RS. Ali, nece.. na svog idola. Zalim samo one, koji osudjuju, koji su svjesni situacije, koja traje godinama, koji zele, ali iz straha ili pritiska, ili pojedinacno, nemogu nista uciniti. I to razumijem.. Iz sveg srca se nadam da ce ova godina donijeti rijesenje, i da ce vladavina ovog monstruma sa dubokim djepovima,konacno pasti u zaborav..

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s