DRŽAVNI UDAR U BIH

Posted: 11. Decembra 2015. in Intervjui

Krajnje je vrijeme da MZ reaguje, da se pokrene Inzko. Spriječiti dalje rušenje BiH, zaustaviti državni udar, sankcionisati odgovorne,uhapsiti kolovođu MILORADA DODIKA….

Odluka Narodne skupštine RS kojom se jednoglasno prihvata stav Vlade Rs o prekidu odnosa sa SIPA, Sudom i Tužilaštvom BiH je državni udar. Na čelu tog udara je predsjednik Rs Milorad Dodik i predsjednica Vlade Rs Željka Cvijanović.  Ovo se dogodilo nakon što su SIPA i Tužilaštvo BiH po nalogu Suda BiH provele akciju u Bosanskom Novom i uhapsile 5 osoba osumnjačenih za ratne zločine. Na širem području Krajine, uključujući gradove Prijedor, Bosanski Novi, Bosansku Dubicu, Bosansku Gradišku, Banja Luku…, ratni zločinci su do sada nedodirljivi i uživaju punu zaštitu vlasti, koja se samo deklarativno izjašnjava za kažnjavanje svih počinilaca zločina. Odlukom NS RS o prekidu saradnje sa SIPA i pravosuđem BiH naređuje se MUP-u RS da spriječi ulazak SIPA u republičke i lokalne institucije RS, što je varnica koja može u svakom trenutku dovesti do sukoba policijskih agencija BiH sa entitetskim službama sigurnosti.

Da li je Milorad Dodik toliko jak, moćan i siguran, da mu ni SIPA ne može ništa. Krajnje je vrijeme da se vidi da li moćnik i dalje stoji iza svoga izazova SIPA : “Ne mogu mi prići, nek’ probaju. Ja sam predsjednik.”

Pretres u Policijskoj stanici i opštini Bos. Novi nije prvi. Bilo je i do sada sličnih pretresa, ali su uvijek bili osujećeni i kao takvi nisu mogle dati rezultate, već su ukazivali na njihovu nemoć na području Rs i dodatno degradirali njihovu ulogu.

Zaključci Narodne skupštine Rs su neustavni i po svojoj sadržini i karakteru  nedvosmisleno predstavljaju udar na ustavni poredak i na državu BiH. To je udar na službe sigurnosti i pravosuđe BiH, sa kojim se MUP RS stavlja iznad SIPA, Tužilaštva i Suda BiH. Ovo je otvorena prijetnja silom, jer se svjesno računa na vjernost i odanost MUP Rs, jak rezervni sastav policije, na četničke formacije Rs i Srbije, ali i na podršku iz vana. MUP Rs sa četničkim formacijama u većini gradova Rs  je gnijezdo u kojem se skrivaju počinioci najvećih zločina i najveća je prijetnja miru, slobodi i opstanku BiH.

Nije ovo samo stavljanje u odbranu ratnih zločinaca, svrstavanje uz njih,već je otvoreno svrstavanje na njihovu stranu.  A takvu podršku , moralnu, političku i finansijsku ratni zločinci imaju svih ovih postejtonskih godina. O tome najuvjerljivije govore kompletna nova gradska naselja u sastavu većine gradova Rs, podignuta sredstvima raznih donatora i MZ, u kojima prepoznatljivi ratni zločinci slobodno žive i imaju nesumljiv uticaj na politička zbivanja u zemlji.

Neke od nadležnih institucija u BiH, kao što su Predsjedništvo BiH, Ustavni sud BiH, Tužilaštvo ili Vijeće ministara … morali bi zatražiti od OHR i međunarodnog predstavnika da zaustavi udar i sankcioniše pučiste. Da smjeni i kazni Dodikla i Cvijanovićku, Stevandića… Ako to ne učine sada treba od Haga zatražiti smjenu Inzka. Ako nema ko to uraditi onda treba preko medija pokrenuti peticiju za smjene. Ovako više zaista ne ide. Ako se nešto ozbiljnije sada ne preduzme, srpska agresivna mašinerija se neće više moći zaustaviti.  Kuda to vodi mogli smo se uvjeriti kroz sve beskrupuloznije procesiranje bosanskih patriota i rodoljuba, na koje se udara iz Banja Luke, Beograda, Haga… A kad heroji odbrane padnu, pala je i zemlja.

Pretres Policijske stanice u Bos.Novom je prva prava odvažna akcija u nastojanju da se razbiju korupcijska i zločinačka gnijejzda i zločinci privedu pravdi . Ovakav pretres je trebalo izvršiti u Prijedoru, Banja Luci, Bosanskoj Gradišci… prije 15-20 godina. U ovim opštinama je jezgro nacionalne mržnje i najjača podrška strahovladi, koja održava i podržava stanje apartheida.

Samo hapšenje Milorada Dodika može otvoriti put  za razbijanje centara korupcije  i  za zaštitu države BiH i njenih institucija. Dodik je deklarisani neprijatelj Bosne i Hercegovine, neprijatelj broj 1.  Nakon toga može se razgovarati i pregovarati. Dok je on i dok su njemi slični na čelu od pregovora nema ništa. Mogu se samo davati ustupci, koji vode slabljenju i rastakanju države.  Ako se to ne dogodi sada, država BiH će upasti u duboku krizu.

Međunarodna zajednica nema pravo više žmiriti i držati se po strani. Svi smo mi umorni ali kivni na Inzkove  deklarativne izjave. Današnja izjava OHR povodom odluke Skupštine Rs o prekidu odnosa sa SIPA, Sudom i Tužilaštvom BiH, koja u osnovi predstavlja državni udar na čijem čelu je Dodik, da SUD, Tužilaštvo i SIPA imaju nadležnost da djeluju u punom kapacitetu na cijeloj teritoriji BiH je ne samo mlaka, neodgovorna već razočaravajuća. Da li je potrebno da se počne pucati, pa da se Inzko otrijezni? Potrebne se hitne mjere i neodložne sankcije MZ. Nakon  Odluke o referendumu o pravosuđu, poslije otvorenog negiranja odluke Ustavnog suda o Danu Rs, odluka o prekidu odnosa sa organima sigurnosti i pravosudnim organima BiH je kap koja prelijeva čašu gorčine i državni udar na sistem BiH. Međunarodna zajednica je pozvana i dužna da ga zaustavi, ako treba i oružano.

Krajnje je vrijeme da MZ reaguje, da se pokrene Inzko. Spriječiti dalje rušenje BiH, zaustaviti državni udar, sankcionisati odgovorne,uhapsiti kolovođu MILORADA DODIKA. Dok ne bude kasno!

Burlington, 12. decembra 2015.

Zijad Bećirević

Zijad_Becirevic2

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    e moj Zijade zelje su jedno stvarnost je drugo.nazalost duboko je bih u krizi.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s