SDD BiH pozdravlja Odluku Ustavnog suda o neustavnosti 9. januara, Dana Rs-a

Posted: 30. Novembra 2015. in Intervjui

Stranka dijaspore i domovine BiH  pozdravlja Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojOm je Dan RS-a proglašen neustavnim.

9 januar kao i 11 juli su datumi zapisani crnim slovima u novijoj historiji Bosni i Hercegovini koji bi se u obrazovnom programu mladih trebali izučavati u genezi genocida, etničkog čišćenja i ratnih zločina. Iz tog razloga je 9 januar neprihvatljiv za bilo koji narod u BiH  da se obilježava kao dan manjeg BiH entiteta jer se sa njim veličaju ratni zločinci, osuđeni za genocid u Hagu a današnjim i novim generacijama šalje poruka odobravanja ratnih zločina koji  su počinjeni u to ime. Glavnim krivcima za planiranje i provođenje ovakve politike, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću još se sudi u Hagu .  Odlukom Ustavnog suda se skida hipoteka generalizacije  ratnih zločina  jednog naroda i njegovo poistovjećivanja sa onim koji su osuđeni  u Hagu.

Reakcija opozicije RS-a kojim se   osuđuje odluka Ustavnog ukazuje na njenu neozbiljnost i nedostatak političke mudrosti jer se njome kupuje vrijeme režimu da nastavi da radi ono što već godinama radi u  finansijskom i ekonomskom devastiranju RS .

Odluka Ustavnog suda ne treba se  koristi u dnevno političke obračune a Ured visokog predstavnika u BiH  treba da osigura njeno sprovođenje  ne isključivši mogućnost upotrebe  mehanizma primjeni  bonskih ovlasti.

Za Predsjedništvo SDD BiH

Mr.sci. Edin Osmančević

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    da tako je njeno sprovojenje,ito oma bez cekanja i okljenanja,jer ce oni opet proslavljati 9 eto vidjece te.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s