Nakon što je Zastupnički dom PS BiH odbio prijedlog za izbor četničkog vojvode Nikole Poplašena u Agenciju za visoko obrazovanje: AKO NISU STAJALE IZ GLASANJA SVOJIH ZASTUPNIKA U DOMU NARODA, SDA I DF NEKA POZOVU NA ODGOVORNOST GENJCA, PODŽIĆA I DRUŠTVO

Posted: 26. Novembra 2015. in Intervjui
nikola_poplasen
Zastupnički dom PS BiH je odbio prijedlog da se četnički vojvoda Nikola Poplašen izabere u Upravni odbor Agencije za visoko obrazovanje, nakon, kako mediji prenose, burne rasprave. Neki zastupnici u ovom Domu PS-e su, navodno, pokušali relativizirati čitavu priču, odnosno svesti je na “tehnički” nivo, što je, svakako, neprihvatljivo kao što je neprihvatljiv bio i takav prijedlog koji je došao na oba Doma PS-e BiH, a pogotovo je zaprepastilo zeleno svjetlo koje je, kao što znamo, isti dobio u Domu naroda.
Da podsjetim, zahvaljujući i Halidu Genjcu i Seadu Kadiću (oba iz SDA) te Sifetu Podžiću (DF). Znamo da je bila burna reakcija antifašističke javnosti u BiH i izvan nje, u koju spada i potpisnik ovih redova. Naime, ako je za spomenutu trojicu bilo prihvatljivo da se mladi ljudi BiH obrazuju ravnogorski, za mene i ostatak javnosti koja je reagirala, nije.
 
Međutim, ovdje se sada logički nameće potreba da se o cijeloj priči oglase SDA i DF te, ako nisu stajali iza ravnogorskih glasova svojih zastupnika, neka ih pozovu na odgovornost i izreknu im primjerene kazne. To bi bio minimum kojeg bh. javnost, koja se ne da varati, očekuje od vođstva stranaka kojima su puna usta borbe za Bosnu, antifašizam i druge civilizacijske vrijednosti. Ne može Šefik Džaferović i drugi rezolutno biti protiv izbora Poplašena, a njegove stranačke kolege Genjac i Kadić “za”, naprimjer. Nešto tu onda ne štima ili, kako bi se reklo po onoj znakovitoj: “Nešto smrdi u državi Danskoj”!
Bujrum, Izetbegoviću i Komšiću, na potezu ste!
 
Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s