BZK “Preporod” Zenica: Poziv na Izložbu naše sugrađanke Melise Begić

Posted: 24. Novembra 2015. in Intervjui

cini art

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”Zenica organizuje Izložbu naše sugrađanke Melise Begić, koja živi u Istanbulu.
 
Melisa je rođena u Zenici. Završila je Ugostiteljsko -turističku školu.Nakon udaje i preseljenja u Tursku,upisuje umjetničku školu İsmek, smjer Čini umjetnost u Istanbulu.Nakon 3 godine uspješno završava.Svoje radove je izlagala na više kolektivnih izlozbi u Istanbulu,te u okviru tradicionalnog iftara BZK PREPORODA ZENİCA 2015 godine predstavila je svoje radove prvi put na podruçju BiH.
 
Čini je jedna od tradicionalnih turskih umjetnosti ,koja datira još iz Osmanlijskog perioda.Oslikavanje keramičkih proizvoda ,nastalih od čiste gline ,koja se naziva porculanska glina ili kaolin(bijela zemlja ) predstavlja čini umjetnost.U ovoj umjetnosti dominiraju cvjetni i geometrijski motivi.Svaki cvijet ima posebne konture.Nakon oslikavanja konture i bojenja različitih oblika keramike,proizvodi idu na potapanje u glazuru .Nakon odredenog vremenskog perioda peku se na temperaturi izmedu 800-100 C.Boje koje se koriste u ovoj tehnici su prirodne i miješaju se s vodom.Prilično su osjetljive za upotrebu,previše nanošenja boje pečenjem se razlije, a premalo nanošenja pečenjem ispari.Finalni proizvod izlaskom iz pećnice nema više mogućnosti za ispravke.To upravo ovu tehniku čini osjetljivom i uzbudljivom.
 
Melisa će se predstaviti sa 40 radova-ručno oslikanih,različitih veličina.Uz izložbu biće poslužen tradicionalni turski čaj i gurabije.
 
Pozivamo vas da posjetite Izložbu i da medijski propratite  u četvrtak,26.11.2015.godine u 19,00 sati u prostorijama Preporoda.
 
Bujrum.
 
Amna Sofić,prof.
predsjednica BZK”Preporoda”Zenica
Amna Sofic

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s