Jasna Ćurković-Kelava, dr. med., ravnateljica Dječjeg doma u Zagrebu: DOM IMA KVALITETNE STRUČNE I MATERIJALNE RESURSE

Posted: 18. Novembra 2015. in Intervjui

jasna curkovic kelavaDom zbrinjava 200 djece i mladih u institucionalnoj  i izvaninstitucionalnoj skrbi (dob 0 – 21 godinu) i pruža usluge savjetovanja i pomaganja za 150 korisnika…..Djeca u Domu i podružnicama su na privremenom smještaju, najmlađi (dob 0 – 7 godina) borave prosječno od 6 mj. – 1 godinu, a stariji (7 – 18 godina) prosječno 2 – 2,5 godine…..Od stručnjaka zapošljavamo socijalne radnike, psihologe, soc.pedagoge, odgajatelje, medicinske sestre te logopeda, pedijatra, fizioterapeuta…..Ustanova i programi skrbi o djeci financiraju se uglavnom iz proračuna RH. Vrijedna pomoć su nam i donacije, kao i financiranje putem EU projekta…..Kvaliteti života djeteta u Domu veliki doprinos daju brojni volonteri. S volonterima se organizirano radi već 15 – tak godina. Zadovoljni smo velikim interesom volontiranja, naročito s najmlađima…..

Koga sve zbrinjava vaš Dom i šta pružate njegovim korisnicima?

Dječji%20dom%20ZagrebĆURKOVIĆ-KELAVA:Dječji dom Zagreb pruža usluge djeci i mladima bez roditelja, djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeci koja su u primarnoj obitelji zanemarivana i zlostavljana, kao i obiteljima u riziku od izdvajanja djece te udomiteljima i posvajateljima.

Usluge su: privremeni smještaj djece, privremeni smještaj trudnica i majki s djecom, organizirano stanovanje djece i mladih, rana intervencija, savjetovanje i pomaganje djece i mladih, primarnih obitelji, te udomitelja i posvajatelja.

Koliko djece Dom skrbi i kojih uzrasta?

ĆURKOVIĆ-KELAVA:Dom zbrinjava 200 djece i mladih u institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj skrbi (dob 0 – 21 godinu) i pruža usluge savjetovanja i pomaganja za 150 korisnika.

Koliko podružnica imate na području grada Zagreba i po kojim je kriterijima, eventualno, ta disperzija načinjena?

ĆURKOVIĆ-KELAVA:Organizirani smo u 4 dječja doma, odnosno sjedište u Nazorovoj 49 u Zagrebu i 3 podružnice te 7 stambenih jedinica za organizirano stanovanje mladih. U sjedištu Doma zbrinjavamo najmlađu djecu u dobi 0 – 7 godina te trudnice i majke s djecom. U podružnicama su djeca školske dobi (7 – 18 godina) koja su uključena u redovne osnovne i srednje škole. Mladi u Stambenoj zajednici se pripremaju za samostalan život, neki rade i štede, neki studiraju ili se prekvalificiraju i dodatno educiraju (informatika, strani jezici i sl.).

Koliko vremena dijete prosječno boravi u Domu i šta biva s djetetom koje provede predviđeno vrijeme u vašem Domu i napusti ga?

ĆURKOVIĆ-KELAVA:Djeca u Domu i podružnicama su na privremenom smještaju, najmlađi (dob 0 – 7 godina) borave prosječno od 6 mj. – 1 godinu, a stariji (7 – 18 godina) prosječno 2 – 2,5 godine.

djecji dom zagreb

Nakon boravka u ustanovi neka djeca se vraćaju vlastitim roditeljima (ako se stabiliziraju), druga odlaze u udomiteljsku ili posvajateljsku skrb.

Mladi iz Stambene zajednice uglavnom se samostalno organiziraju uz stručnu podršku odgajatelja.

Za takvu skrb neophodan je i odgovarajući stručni tim. Koliko imate uposlenih i kakva je njihova kvalifikacijska struktura?

ĆURKOVIĆ KELAVA:Dom ima kvalitetne stručne i materijalne resurse. Ukupno zapošljavamo 162 osobe od čega je 120 stručnjaka a 42 su tehnička podrška (kuhari, vozači, spremačice i dr.).

Od stručnjaka zapošljavamo socijalne radnike, psihologe, soc.pedagoge, odgajatelje, medicinske sestre te logopeda, pedijatra, fizioterapeuta.

Na koji način sudjelujete u procesima posvojenja i udomiteljstva?

ĆURKOVIĆ-KELAVA:Postupke posvojenja i udomiteljsta u RH vodi nadležni centar za socijalnu skrb. Dom u postupcima sudjeluje kao stručna podrška prije i nakon zasnivanja posvojenja (udomiteljstva).

Šta biste rekli o reformi sustava socijalne skrbi koja je u toku i možete li vi sa svojim stručnim timom participirati u toj reformi?

ĆURKOVIĆ-KELAVA:Cilj reforme sustava socijalne skrbi i skrbi o djeci u RH je više prilagoditi usluge potrebama korisnika, učiniti ih dostupnijim i regionalno ravnomjernije razvijenim. Dom je zadnjih godina u procesu transformacije i deinstitucionalizacije. Cilj je smanjiti usluge domskog smještaja na 20% u odnosu na razvoj 80% izvaninstitucijskih usluga (rana intervencija, udomiteljstvo, organizirano stanovanje, cjelodnevni boravak, savjetovanje i pomaganje i sl.). Trenutno je omjer 32% institucijske skrbi i 68% izvaninstitucijskih usluga. Očekivanja su da ćemo cilj postići sredinom 2016. godine.

Iz kojih izvora se finansira Dom?

ĆURKOVIĆ-KELAVA:Ustanova i programi skrbi o djeci financiraju se uglavnom iz proračuna RH. Vrijedna pomoć su nam i donacije, kao i financiranje putem EU projekta.

Osim donacija, i volonteri su nezaobilazni dio vašeg ukupnog bivstvovanja. Da li je odziv ljudi-potencijalnih volontera zadovoljavajući?

ĆURKOVIĆ-KELAVA:Kvaliteti života djeteta u Domu veliki doprinos daju brojni volonteri. S volonterima se organizirano radi već 15 – tak godina. Zadovoljni smo velikim interesom volontiranja, naročito s najmlađima.

Na samom kraju, da li vaši smještajni i stručni kapaciteti zadovoljavaju potrebe područja na kojem djelujete?

ĆURKOVIĆ-KELAVA:Stručni i smještajni kapaciteti zadovoljavaju potrebe nekoliko županija, a po nekim programima i RH.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

ĆURKOVIĆ-KELAVA:Hvala Vama na interesu za ovu temu.

RAZGOVARAO:Bedrudin GUŠIĆ (729)

 

vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s