NAKON 20 GODINA PRVI SUNČEVI ZRACI U SREBRENICI

Posted: 11. Novembra 2015. in Intervjui

U Srebrenici se 11. i 12. novembra održava investiciono-razvojna konferencija “Mogućnost i perspektive razvoja- Srebrenica 2015 “, koja će otvoriti novu stranicu razvoja ovog područja i omogućiti nove korake u uspostavi dobrosusjedskih odnosa Srbije i BiH

Danas se otvara novo nova stranica u razvoju i novo poglavlje u historiji Srebrenice. Nakon genocida počinjenog u Srebrenici 11. Jula 1995. godine, u kojem su ubijena 8.372  Srebrenčana, Srebrenica je sve do danas umirala. Impuls života davale su joj i održavale ga samo majke Srebrenice. Tek danas, odlučnošću i nesalomljivom energijom načelnika Srebrenice Ćamila Durakovkića u Srebrenici se pokreće život. Na ulice Srebrenice i mezare u Potočarima dolazi sunce.

Iz Srebrenice je danas poslana pozitivna slika koja nagovještava svijetliju budućnost ne samo Srebrenice, već i drugih gradova Podrinja. Da je u Srbiji bilo samo malo odgovornosti, više volje, komšijske ljubavi i saosjećanja sa žrtvama, to se moglo i trebalo dogoditi 15 i kusur godina prije. Projektima Srebrenice pokreće su novi domaći model mirovnog procesa, nezavisan od  međunarodne zajednice i EU, u kojem bi dobrosusjedski odnosi i međusobna saradnja uskoro mogli postati stil  življenja na ovim porostorima.

Rezultat slika za rayvojna konferencija o Srebrenici

Investiciono- razvojna konferencija- Srebrenica 2015  

Pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH u Srebrenici se 11. i 12. Novembra održava  Investiciono-razvojna konferencija o Srebrenici pod nazivom  “Mogućnost i perspektive razvoja- Srebrenica 2015”. Srebrenica je pokrenula 12 razvojnih i infrastrukturnih projekata, zasnovanih na značajnim srebreničkim resursima koje čine rude, vode, plodna polja i šume, koji će omogućiti da se već do kraja naredne godine otvori 250 novih radnih mjesta. Konferencija treba da dadne ogovor na pitanje – zašto ulagati u Srebrenicu? U toku dva dana trajanja konferencije učesnicima će biti prezentirani razvojni i infrastrukturni projekti Srebrenice, koje će pratiti posebno formirani stručni timovi, i predstavljene stimulativne mjere i pogodnosti za investiciona ulaganja, koja se omogućuju potencijalnim investitorima. Novi razvojni projekti Srebrenice u kojima učestvuju Republika srpska i Srbija, dovešće  sa sobom  domaće i strane biznismene, što će ubrzati obnovu  Srebrenice, dati nove potsticaje i pomoći da se ovom lijepom bosanskom gradu počne vraćati stari sjaj. A time bi povratak prognanih postao realnost.

Rezultat slika za investiciono razvojna konferencija o Srebrenici

Organizator i idejni tvorac ove konferencije je načelnik Srebrenice g. Ćamil Duraković. Srebrenicu prate poruke pomirenja kao most saradnje i ona  je po tome  mnogo više nego lokalni razvojni projekat.

Konferencija se održava u Kulturnom centru Srebrenica uz velike mjere obezbjeđenja, a prisustvuje joj oko 300 učenika iz zemlje i regiona. Prisustvuju joj premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, Predsjednik i premijer Rs Milorad Dodik i Željka Cvijanović, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Maden Ivanić, zamjenik predsjednika Predstavnkičkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, Predsjednik Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemal, te brojni ambasadori, predstavnici zemalja iz regiona, predstavnici zainteresiranih  kompanija i biznismeni.

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Srebrenice g. Ćamil Duraković, a prethodila joj je kratka šetnja ulicama grada. Jasna i sadržajna obraćanja lidera Srbije, BiH, Rs i lokalne zajednice bila su vrlo optimistična. Premijer Srbije Vučić je rekao da Srbija daje 10 miliona KM odnosno 5 miliona Eura, od čega će 4 miliona već u naredni ponedeljak biti na računu Srebrenice. Uz to Srbija dovodi domaće i strane investitore. Vučić je pri tom naglasio da to nisu mala sredstva za Srbiju. “ To je veliki novac kojim poreski obveznici i država Srbija žele pokazati koliko nam je stalo do dobrih odnosa Bošnjaka i Srba”. “Nitko majkama Srebrenice ne možde vratiti njihove sinove i kćeri niti sestrama braću, ali možemo gledati u budućnost i za 21.000 srebrenčana koji sada tu žive život učiniti boljim” poručio je Vučić’. U svom obraćanju gradonačelnik Ćamil  Duraković  pozvao sve koji žele pokrenuti i voditi biznis da dođu u Srebrenicu i zahvalio svima koji su Srebrenici do sada pomagali. Razvojne projekte će voditi posebni  stručni timovi. Za infrastrukturne projekte i razvoj Srebrenice, po riječima Milorada Dodika, Republika srpska će dati 3 miliona KM. Pri tom je potsjetio na projekat za gradnju mosta Ljubovija-Bratunac, u koji Srbija najviše ulaže, a koji je od interesa za više opština Podrinja.  Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, posebno naklonjen Vučiču, pozdravio je Vučića i zahvalio Srbiji za njen angažman. A mogla je i trebala Srbija mnogo ranije u Bosni i Hercegovini, posebno u ovom području, učiniti mnogo više, da barem ublaži teške posljedice agresije i genocida, za koje je suodgovorna. Srbiji će i sada biti lakše dati nešto novaca za obnovu Srebrenice, iako i sama ima finansijskih teškoća,  nego vratiti izgubljeno povjerenje naroda.

Može li se vjerovati Vučiću i Srbiji?

Vrijeme će pokazati može li se vjerovati Vučiću i u dobre namjere Srbije. Vrijeme će pokazati  koliko je Srbija doista iskrena i poštena u svojim mirovnim nastojanjima, koje predvodi premijer Aleksandar Vučić. Da li je to novi model osvajačke strategije kroz koji Srbija danas daje da bi sutra više uzela ili je to model pomirenja koji se preko Srebrenice želi proširiti na cijeli region? Van svake sumnje Srbija preko Srebrenice rearfirmiše sebe kao vodećeg lidera Balkana, šalje u eter eho mirotvorca i značajno popravlja svoju poziciju ne samo u očima EU, već znatno šire. A to će joj biti dodatne adute u daljim pregovorima o Kosovu. Premijer Vučić svojim promotivnim angažmanom ne samo da poboljšava kredibilitet Srbije, već visoko izdiže sebe u rang  sposobnog  evropskog političara, povlačeći sa sobom i Dodika. Oporavlja ga i predstavlja upotrebivim. Obojica postaju  dobri momci. Praštaju im se i zaboravljaju malte ne sve njihove nevaljalštine. Čak se, za divno čudo, i Dodikove poruke slušaju s pažnjom i odobravanjem.  Pri tome se iz vidokruga skoro  potpuno gubi slika genocidne Republike srpske, kao glavne prepreke uspostavljanju dobrih odnosa BiH i Srbije i bržem oporavku i razvoju drinskih opština. Kroz projeke Srebrenice Srbija još uvijek izbjegava javno priznati genocid, priznati svoje učešće u agresiji i odreći se Rs kao genocidne tvorevine. Ulaskom u Srebrenicu Srbija dobija dodatno vrijeme, ali ne skida sa sebe odgovornost. Ni u takvim okolnostima stanje se neće puno izmjeniti. Dok god postoji,  Rs će biti razorno genocidno tkivo koje narušava dobrosusjedske odnose, rastače ovu državu i neda joj da ozdravi i krene naprijed.

U svemu tome ne treba zaboraviti da je Srbiji jeftinije sanirati štetu pričinjernu jednom gradu, u ovom slučaju Srebrenici, nego platiti ratnu štetu Bosni i Hercegovini, ako bi na plaćanje štete bila osuđena nakon presuda koje će biti izrečene Karadžiću iMladiću, a koje će se direktno i indirektno odraziti na Srbiju.U Srbiji su toga itekako svjesni, daleko svjesniji od vlasti BiH.

Polaganje cvijeća u Potočarima izraz saosjećanja sa žrtvama

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/ba/Srebrenica2007.jpg/250px-Srebrenica2007.jpg

Učesnici konferencije položili su cvijeće u Potočarima. Vjence su položili Aleksandar Vučić, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić i Ćamil Duraković. Prema riječima Munire Subašić, predsjednice Udruženja “Majke enkalve Srebrenica i Žepa” položivši cvijeće na spomenik žrtvama Srebrenice Vučić je prihvatio da se u Srebrenici dogodio genocid. U svom komentaru na novinarsko pitanje da li njegov dolazak u Srebrenicu znači priznanje genocida, njegov odgovor da je u Potočarima “pognuo glavu i  poklonio  se žrtvama”  nije potpun  i  decidno jasan. Od Srbije se još uvijek očekuje da Srbija kaže pravu istinu, da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid, iako sa svakim danom koji prolazi takvo priznanje ima sve manji značaj,  jer je među živima sve manje onih koji bi to trebali čuti.

Podsjećamo da je u Srebrenici  do rata živjelo 36.666 stanovnika, od čega su 75% bili Bošnjaci, a 22% Srbi. Po podacima iz 2013. u Srebrenici su živjela 15.242 stanovnika. Najnovije procjene govore  da u Srebrenici živi  21.000 stanovnika.  Još uvijek je mali broj bošnjačkih povratnika. Sigurno je da će bolji uslovi života uticati na neke od prognanih da se vrate u zavičaj.

Drugi dan konferencije o Srebrenici daće mnogo jasniju sliku o tome šta Srebrenica može  očekivati od Investiciono razvojne konferencije, koja prvi put nije donatorska.  Ulaganje u razvojne projekte Srebrenice najavio je i Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Sigurno je da neće biti ništa manji interes za ulaganja domaćih poslovnih ljudi i stranih biznismena, uključujući i one iz bh dijaspore.

U svakom slučaju uloga Srbije u obnovi Srebrenice i drinskog područja ima specifičan značaj i mogla bi biti dodatni potsticaj i međunarodnoj zajednici da dio svoje pažnje , brige i novca posveti Bosni i Hercegovini, posebno Podrinju.

Burlington, 11. novembra 2015

Zijad Bećirević

Zijad_Becirevic2

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    nenadajse od medjunarodne zajednice nema nafake odnjiha a ito od srbije toce dodik sve spiskati hahah cuj rs daje pa onaje i opljackala rs sveje to njihov interes i taj most da naprave da lakse kontrolisu i spoje to u mini JUGU.nema od toga nista nebija to dao ali nema u Sarajevu ko da zabrani jer to je dogovor sa RS.i oni rade posvom nekom zamisljanju i planu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s