Janez Fajfar, župan/načelnik Općine Bled: BLED JE LIJEP U SVAKO GODIŠNJE DOBA, SADA U JESEN, MOŽDA NAJLJEPŠI

Posted: 2. Novembra 2015. in Intervjui

janez-fajfar-obcina-bled-zupanNajveća znamenitost su Bledsko jezero sa otokom s crkvicom i stari zamak na pećini iznad jezera. Bled sam kao grad ima oko 5.500 stanovnika, ostali žive u 11 većih i manjih sela u okolini…..Bledski otok www.blejskiotok.si  zapravo jedini je pravi, prirodni otok u Sloveniji.  Iako mali, najpoznatiji je turistički simbol zemlje. Na plato na vrhu sa crkvicom Sv. Marije vode dvoje stepenice, na južnoj strani broje 99, a bile su izgrađene davne 1655. g…..Stari Bledski zamak, www.blejski-grad.si   (na slovenskom Blejski grad), stoji već više od tisuću godina na pećini, 130 m ponad jezera. Sagradili su ga biskupi iz Brixena, današnji Bressanone u Južnom Tirolu, koji su Bled od njemačkog kralja, kasnijeg svetog rimskog cara, dobili na poklon u 1004. godini i držali ga u svojim rukama više od osam vjekova…..Župska crkva sv. Martina ispod staroga zamka, sagrađena je na početku 20. vijeka po nacrtima slavnog bečkog arhitekte Friedricha von Schmidta, koji je autor i bečke gradske kuće. Njegov posao završio je sarajevski arhitekt Josip Vancaš, a neposredno uoči Drugog svjetskog rata sa freskama okitio slikar Slavko Pengov iz Ljubljane…..Nekadašnja rezidencija Josipa Broza Tita Vila Bled, www.brdo.si/vila-bled , od 1984. dalje je preuređena u luksuzni hotel….. Dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka Bled ja kao ljetno kraljevsko odmaralište bio na vrhuncu svoje slave kao jedino slavensko alpsko ljetovalište…..Vrhunac ljetne sezone zove se „Dani Bleda“, uvijek treći vikend u julu, puno događaja sa fantastičnim vatrometom. U jesen, opet se susreću veslači, sada veterani. U septembru 2017. na Bledu održati će se svjetsko prvenstvo u veslanju. Svi događaji objavljeni su na turističkoj stranici Bleda www.bled.si …..U porastu su gosti sa Dalekog Istoka, naročito Južne Koreje i Japana, građani Slovenije predstavljaju samo 6% svih noćenja…..Turističkim farmama zaista možemo se ponositi. Ima ih nekoliko po divnim i lijepo sređenim selima u okolini Bleda…..Obrazovna struktura građana naše općine je visoko iznad slovenskog prosjeka, tako da nije čudno, da za sve na Bledu posla nema, pa odlaze u veće gradove, najviše u Ljubljanu…..

Zahvalan sam i javno svome sugovorniku što je prihvatio razgovor samnom na mome maternjem jeziku. A, imali smo i o čemu razgovarati. No, tamo se ima itekako šta vidjeti i doživjeti. Bled je praznik za oči i dušu…

Gospodine Fajfar! Kako biste u nekoliko rečenica predstavili Općinu Bled u zemljopisnom i demografskom smislu?

Općina Bled www.bled.si jedna je od 213 slovenskih općina, sa površinom od 72 km² i stanovništvom od oko 8.200 ljudi. Najveća znamenitost su  Bledsko jezero sa otokom s crkvicom i stari zamak na pećini iznad jezera. Bled sam kao grad ima oko 5.500 stanovnika, ostali žive u 11 većih i manjih sela u okolini. Većina stanovništva živi na nadmorskoj visini oko 500 m. Bled leži između Save Bohinjke i Save Dolinke, pre što se kod Radovljice www.radolca.si  sliju u Savu koja onda teče do Beograda. Ispod Julijskih Alpi dvije su visoravni, Pokljuka i Jelovica, bogate šume i pašnjaci, na kojima još danas ljeti pasu goveda, konji i ovce. Poljoprivreda ne znači mnogo više, seljaci se bave uglavnom stočarstvom i šumarstvom, pa i turizmom. Glavna ekonomska grana je svakako turizam, sa većim brojem hotela, pansiona, seoskim turizmom, omladinskom turizmom i kempingom uz samo jezero. Na Bledu može noćiti oko 4.500 gostiju. Od industrije najveći je LIP Bled www.lip-bled.si , koji proizvodu odlična vrata. Skoro sva djeca odlaze u dječji vrtić, na Bledu je i osnovna škola sa oko 600 učenika, viša škola za turizam i ugostiteljstvo www.vgs-bled.si i svjetski poznata poslovna škola IEDC dr. Danice Purg, www.iedc.si . Odlični je i dom zdravlja www.zd-bled.si   i javna biblioteka www.rad.sik.si/bled. Bled je samo petnaest minuta od tunela sa Austrijom (Villach) kroz Kravanke na autoputu za Ljubljanu (55 km) www.ljubljana.si/en/   i pet minuta do željezničke stanice www.slo-zeleznice.si Lesce – Bled na pruzi Muenchen – Beograd te 35 km udaljen od aerodroma Ljubljana (LJU)  www.lju-airport.si/en.

Bled-5

Bled je i široj javnosti poznat kao atraktivna turistička destinacija. Kojih pet znamenitosti ga čine takvim?

Šetnja uz obalu jezera, pješice ili fijakerom, vožnja sa čamcem na vesla ili u tipičnoj brodici „pletni“ do otoka, jer motorni čamci nisu dozvoljeni, uspon stepenicama kroz šumu ispod pećine na zamak ili sa žičarom na brdo Straža www.straza-bled.si , ljeti i kupanje u javnom kupalištu www.kopalisce-bled.si  , svakom posjetiocu ostaju u nezaboravnom sjećanju.

Najveća atrakcija samo je Bledsko jezero, iako ima samo 144 hektara, s opsegom oko 6 km i dubinom malo preko 30 m. Nadmorska visina razine je 475 metara. U jezero sliva se oko petnaest  potočića, jedan termalni od 23° C, a jedan potok, Jezernica, izljeva se iz njega. Pre što su zime bile hladnije, jezero je od sredine januara do marta smrzavalo. Voda je čista, u njoj živi najmanje 15 vrsta riba. Prošle su godine izvukli soma od 2,5 metra, tako da nam na Bledu ne treba osmišljavati Nessie… Ima i krasnih štuka i svakojake druge slatkovodne ribe, školjke, vratili su se čak rakovi. Nešto najljepše je šetnja oko jezera uz samo jezero, što nije običajno kod većine drugih jezera u Alpama.

bled-4

Bledski otok www.blejskiotok.si  zapravo jedini je pravi, prirodni otok u Sloveniji.  Iako mali, najpoznatiji je turistički simbol zemlje. Na plato na vrhu sa crkvicom Sv. Marije vode dvoje stepenice, na južnoj strani broje 99, a bile su izgrađene davne 1655. g. Po legendi, koju je predivno stavio u pjesmu najveći slovenski pjesnik France Prešern, tu je pre Djevice Marije bio hram Žive, staroslavenske božice ljubavi i plodnosti. 15. august , Velika Gospojina još danas privuče veliku masu ljudi. U malome tornju na krovu crkve visi zvono čežnji iz 1534. g., na koga svi žele da zazvone, da im se neka želja obistini. Unutrašnjost crkvice krase barokni pozlaćeni oltari i još mnogo stariji fragmenti  fresaka, čak sa jako rijetkim motivom obrezivanja Isusa. Može se posjetiti i više od 50m visoki zvonik, nedavno divno preuređen sa restauriranim velikim satom. Otok nudi i odlične ugostiteljske usluge sa više vrsta slovenske narodne pogače, „potice“, sa svakojakim nadjevima. Odlična je i prodaja suvenira, među kojima nema ništa što  nije proizvedeno u Sloveniji.

Bledski otok

Stari Bledski zamak, www.blejski-grad.si   (na slovenskom Blejski grad), stoji već više od tisuću godina na pećini, 130 m ponad jezera. Sagradili su ga biskupi iz Brixena, današnji Bressanone u Južnom Tirolu, koji su Bled od njemačkog kralja, kasnijeg svetog rimskog cara, dobili na poklon u 1004. godini i držali ga u svojim rukama više od osam vjekova. U zamku danas je muzej izuzetno interesantne lokalne povijesti. U staroj tiskari, posvećenoj prvim slovenskim knjigama iz sredine šesnaestog vijeka, svako može sam da si ručno odštampa svoj dokument na ručno izrađenom papiru, a u vinskom podrumu na stari, ručni način napuni svoju bocu vina. Na gornjoj terasi sa predivnom pogledom  na jezero pa čak do Triglava, odličan je restoran.

Bled-2Župska crkva sv. Martina ispod staroga zamka, sagrađena je na početku 20. vijeka po nacrtima slavnog bečkog arhitekte Friedricha von Schmidta, koji je autor i bečke gradske kuće. Njegov posao završio je sarajevski arhitekt Josip Vancaš, a neposredno uoči Drugog svjetskog rata sa freskama okitio slikar Slavko Pengov iz Ljubljane. Na dvorištu pred crkvom stoji veliki kip Marije najslavnijeg slovenskog arhitekte Jožefa Plečnika. Na njezinom plaštu na leđima uklesani su grbovi Srba, Hrvata i Slovenaca.

bled-3Nekadašnja rezidencija Josipa Broza Tita Vila Bled, www.brdo.si/vila-bled , od 1984. dalje je preuređena u luksuzni hotel. Današnja zgrada u modernističkom stilu, Plečnikovog studenta Vinka Glanza rodom iz Boke Kotorske, otvorila se 1947. godine. Tito je tu u početku dosta boravio i zbog blizine Austrije i Italije, koje su u pograničnom djelu bile okupirane Britancima. S njima je dobro stajao naročito poslije  sukoba sa Staljinom u 1948., pa bi bilo blizu do njih, ako bi su nas Sovjeti napali… Tito je već sam krajem 60. godina otvorio svoju bledsku vilu javnosti, ali je zbog lošeg održavanja posle par godina opet zatvorio. Služila je kao rezidencija za njegove ugledne goste, uglavnom iz trećeg svijeta. Na mjestu sadašnje vile u 1885. g. austrijski knez Windischgrätz sagradio je divan dvorac, gdje su 1902. proveli i medeni mjesec njegov sin Otto sa mladom ženom, kneginjom Elizabetom, unukom cara Franja Josipa. Posle prvog svjetskog rata,  velikom zalaganju Mihajla Pupina kod američkog predsjednika Wilsona, Bled nije predan Talijanima.  1922. g. vilu je kupio  kralj Aleksandar Karađorđević, koga je po g. 1934. g. naslijedio knez Pavle, koji je vilu srušio 1938. Dvadesetih i tridesetih godina prošlog vijeka Bled ja kao ljetno kraljevsko odmaralište bio na vrhuncu svoje slave kao jedino slavensko alpsko ljetovalište.

bled-titova vila

Na Jadranu turistička sezona traje nekoliko mjeseci tokom godine. Da li je isti slučaj sa Bledom, ili…?

Kod nas je ipak bolje, sezona počinje oko Uskrsa i traje sigurno do sredine oktobra. Zbog nestabilnog snijega, teško je predvidjeti zimu. Prije i poslije glavne ljetne sezone na Bledu bude svakojakih konferencija, simpozija i drugih susreta, poslovnih, naučnih, političkih… Bled je lijep u svako godišnje doba, sada u jesen, možda najljepši.

Koji godišnji događaji čine značajan dio turističke ponude Bleda?

Na Bledu se zaista stalno nešto događa. U sredini novembra, koji je turistički gledano najskromniji mjesec,  dvije se večeri popuni ledena dvorana sa po dvije tisuće ljudi iz svih kuta Alpa, koji obožavaju slovensku narodnu muziku. Decembar je sav u božićnoj i novogodišnjoj atmosferi, sa mnogo koncerata u Festivalnoj dvorani, koja može primiti do 500 ljudi i u župskoj crkvi te na otoku. 30. decembra svake godine održava se gala novogodišnji koncert. Blizu Bleda, na visoravni Pokljuka u sredini decembra održava se svjetski kup u biatlonu. Preko zime masa je hokejskih mečeva u Ledenoj dvorani. U februaru karneval i kup Bleda u plivanju u ledenom jezeru, u martu Bled se napuni i zbog svjetskih kupova u alpskom skijanju u Kranjskoj gori i u skijaškim skokovima na Planici. S Uskrsom Bled se napuni, i to traje do sredine jeseni. U aprilu svake su godine prve međunarodne regate na jezeru (Bled je gostio već četiri svjetska prvenstva u veslanju, a naš veslački klub ima oko 50 medalja s evropskih i svjetskih prvenstva te olimpijskih igara), svako proljeće puno je trkačkih i biciklističkih susreta. Za ljubitelje klasične glazbe u julu je međunarodni glazbeni festival a za obožavaoce etničke muzike u augustu održava se Okarina etno festival sa priznatim učesnicima iz cijeloga svijeta. Vrhunac ljetne sezone zove se „Dani Bleda“, uvijek treći vikend u julu, puno događaja sa fantastičnim vatrometom. U jesen, opet se susreću veslači, sada veterani. U septembru 2017. na Bledu održati će se svjetsko prvenstvo u veslanju. Svi događaji objavljeni su na turističkoj stranici Bleda www.bled.si .

Koliko je ostvareno noćenja u prvih devet mjeseci ove godine i šta to znači u odnosu na isti period prethodne?

Bilježimo oko 9 % više noćenja ovogodišnjih prvih devet mjeseci (480.000) od prošle godine (439.000), naročito na račun mlađih, koji su otkrili Bled, noće uglavnom u hostelima, ali jako dosta troše vani, za sport. Na Bledu i okolini može se baviti sa više od šezdeset vrsta sportova! Mnogo više gostiju je i na zamku, do kraja godine biće ih čak u prosjeku tisuću dnevno, nešto manje na otoku. U porastu su gosti sa Dalekog Istoka, naročito Južne Koreje i Japana, građani Slovenije predstavljaju samo 6% svih noćenja.

Vaš grad je poznat i kao domaćin brojnih konferencija. Hoćete li izdvojiti neke od njih?

Konferencija je preko godine pravo čudo, ali sve nisu tradicionalne. U maju 2016. g. na redu je već 48. susret Međunarodnog PEN, udruženja pisaca, www.penslovenia-zdruzenje.si/en  , a u  septembru 10. Bled Strategic Forum, veliki politički susret, naročito važan za Jugoistočnu Evropu, www.bledstrategicforum.org .

Jedna od specifičnosti turizma Bleda jesu i turističke farme. Koje su najpoznatije i šta nude?

Turističkim farmama zaista možemo se ponositi. Ima ih nekoliko po divnim i lijepo sređenim selima u okolini Bleda. Idealne su za gradske familije, da djeca upoznaju domače životinje i da se najedu zdrave domaće hrane. Tu je nekoliko linkova do najpoznatijih. Meni je lično najdraži Povšin u selu, koje se zove Selo, www.povsin-bled.com

Čime se još bave Vaši sugrađani, osim turizmom?

Obrazovna struktura građana naše općine je visoko iznad slovenskog prosjeka, tako da nije čudno, da za sve na Bledu posla nema, pa odlaze u veće gradove, najviše u Ljubljanu. Turizmom na žalost ne bavi se više baš mnogo sugrađana, jer su plate jako slabe a velika većina kapaciteta nije ni u rukama domaćih ljudi, što je najveća greška razvoja turizma poslije Drugog svjetskog rata. Bled ima i veliku Fabriku vrata, LIP Bled, razvijen metalni obrt, kao Kovinska Bled, www.kovinska-bled.si , veliki broj malih privatnih firmi, uglavnom uslužnih djelatnosti. Od starih zanimanja ostali su još fijakeri i „pletnari“, veslači tipičnih brodica za otok.

Koji su značajniji projekti u toku na nivou Općine?

Ove smo godine uspjeli obnoviti dječji vrtić, koji je sada jedan najljepših u zemlji za oko 2,5 milijuna eura, petinu sredstava dobili smo od EU, a za ostalo uzeli kredit po dobrim uvjetima. Kod škole novo je sportsko igralište sa stazom od tartana, novi dolazni put i veliko parkiralište. Imamo izvrsnu pitku vodu do svake kuće, a na kanalizaciju, koja se završava čistionom, priključeno je 95% domaćinstva, što je slovenski rekord. Djelomično evropskim sredstvima obnovili smo seoska jezgra. Energijski saniran i obnovljen je Dom zdravlja. Sve što činimo neki i ne vide ili neće da vide, što je većina investicije ispod površja, ali kad se već nešto radi, neka se radi dobro. Prošle godine otvorili smo turistički i prirodni informativni centar cijele regije Gorenjske www.slovenian-alps.co   i Triglavskog narodnog parka www.tnp.si .

Na kraju, da li postojeća prometna infrastruktura zadovoljava nivo turističke ponude Bleda?

Glavni problem Bleda je suviše prometa kroz samo mjesto. Zato skupa sa državom planiramo dva zaobilazna puta, južnog prema Bohinjskom jezeru www.youtube.com/watch?v=XOBM5I94xYU i sjevernog prema Pokljuki, www.youtube.com/watch?v=1pHv0GfSGRw.  Za vrijeme školskog raspusta smo sami – općinskim parama, izgradili  prvih petsto metara buduće nove državne zaobilazne ceste. Sada smo na tlu srušene nekadašnje poznate fabrike „Vezenine Bled“ napravili 400 parkirališta, jer nam je u interesu pa i zbog zaštite okoline.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (721)

vrbas-miso

 

 

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s