Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru: S OBZIROM NA SVOJ SREDIŠNJI POLOŽAJ NA HRVATSKOJ OBALI, BIOGRAD NA MORU PONOSI SE SVOJIM BISERIMA JADRANA

Posted: 26. Oktobra 2015. in Intervjui

 KNEZ_BnM_1393852927Biograd na Moru je najznačajnija mikroregija zadarske regije, znameniti grad hrvatske povijesti i središte poljoprivrednog i turističkog kraja….. Prihodi od turizma na ukupan BDP grada na godišnjoj razini su oko 45%…..Upornim radom svih djelatnika te organiziranjem manifestacija na svjetskoj razini kao što su Croatia Harley Days and Europski H. O. G. Rally, 2012. i 2014 godine, Vespa World Days, Jadranski susreti, Porin, Biogradski stol, Biogradska noć i brojne druge postigli smo brojku od preko milijun noćenja više od Opatije, Makarske i drugih većih gradova…..Biograd Boat Show je najveća izložba plovila u Hrvatskoj kao rezultat  16 godina stalnog rasta. Sajam je prepoznat po posebnoj, gostoljubivoj atmosferi Biograda, primorskog grada sa šarmom, prihvatljivim cijenama i kvalitetnom infrastrukturom organizatora Ilirije d.d., TZ grada Biograda i uz potporu Grada Biograda na Moru…..Temeljna odrednica Strategije je stvoriti pretpostavke za kvalitetniji život svim građanima Grada, koji treba postati grad s visokim životnim standardom i gradom brendom u turističkoj ponudi. U konačnici Strategija mora omogućiti jači i brži gospodarski razvoj i kvalitetniji život svim građanima…..Grad Biograd na Moru je tijekom vremena uspostavio čvrste i prijateljske odnose, sklopio Sporazume o prijateljstvu i suradnji, zbratimio se, tako da ih danas zovemo gradovima prijateljima. Naš grad ima 20 gradova prijatelja u zemlji i inozemstvu…..

Gospodine gradonačelniče! Kako biste u nekoliko rečenica široj javnosti predstavili svoj grad u zemljopisnom i demografskom smislu?

 KNEZ: Biograd na Moru je najznačajnija mikroregija zadarske regije, znameniti grad hrvatske povijesti i središte poljoprivrednog i turističkog kraja. Ima centralni položaj na Jadranskoj obali, između dva urbano jaka centra (Zadra i Šibenika). Grad Biograd je središte Jadrana – Srce Dalmacije te smo osobito ponosni na naš logo.

Biograd na Moru - logo

Prostor grada obuhvaća obalu, zaobalje i otočiće, s ukupnom površinom od 37,02 km2. Prema popisu iz 2001. god. broji 5.259 stanovnika po čemu je drugi grad u Zadarskoj županiji. Značaj i posebnosti njegova geografskog položaja su mediteranska klima, maritimna eksponiranost, plodno zaleđe Ravnih kotara, zalihe vode u neposrednoj blizini i prometna povezanost (morski put, autocesta, željeznica, međunarodna zračna luka i trajektna luka).

S obzirom na položaj, logično je da je turizam glavna privredna grana u Biogradu. Koliko prihodi od turizma učestvuju u ukupnom BDP-u Općine na godišnjem nivou?

KNEZ: Turizam je jedna od glavnih privrednih grana u gradu Biogradu na Moru, također naglašavam i važnost turizma u kontekstu čega se biogradsko područje predviđa jednim od funkcionalnih središta razvoja turizma u širem sjevernodalmatinskom području. Prihodi od turizma na ukupan BDP grada na godišnjoj razini su oko 45%.

Biograd-2

Koja vrsta turizma je osobito pogodna na tom području?

KNEZ: Na našem području osobito je pogodan obiteljski turizam.

U okolici Biograda su i tri Nacionalna parka, što samo po sebi dopunjuje, odnosno proširuje repertoar vaše ukupne turističku ponude. Hoćete li nešto reći o njima?

KNEZ: S obzirom na središnji položaj  na hrvatskoj obali, Biograd na Moru ponosi se svojim biserima Jadrana. Sjevernije uz obalu, na južnom dijelu Velebitskog masiva prostire se NP Paklenica, omiljena destinacija planinara, penjača, šetača i svih zaljubljenika u prirodu. Sjeveroistočno od Biograda nalazi se i NP Krka koji duž toka istoimene rijeke niže prostrana jezera, slapove, kaskade te šarmantnu rekonstrukciju tradicionalnog načina života.

U akvatoriju samog grada prostire se NP Kornati s oko 150 otoka, otočića i hridi.  Kornati su otočno najbrojnija skupina na Sredozemlju, bogata prirodnim fenomenima i stanište su rijetkih biljnih i životinjskih vrsta a iznimno su cijenjeni među nautičarima.

kornati

Tu se nalaze i dva Parka prirode, Telašćica kao najzaštićenija uvala na Jadranu a u zaleđu PP Vransko jezero, najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, prirodni ornitološki rezervat i bogat vodeni resurs.

Vransko jezero

Koliki broj noćenja je ostvaren u prvih devet mjeseci ove godine i šta to znači u odnosu na isto razdoblje prethodne, naprimjer? Da li ste zadovoljni sa ovogodišnjim brojem noćenja, odnosno prihodima od turizma?

KNEZ: Mi smo osobito ponosni na povećan broj noćenja u našem gradu s obzirom da je 2004. godine bilo 567 414 noćenja. Upornim radom svih djelatnika te organiziranjem manifestacija na svjetskoj razini kao što su Croatia Harley Days and Europski H. O. G. Rally, 2012. i 2014 godine, Vespa World Days, Jadranski susreti, Porin, Biogradski stol, Biogradska noć i brojne druge postigli smo brojku od preko milijun noćenja više od Opatije, Makarske i drugih većih gradova.

Hotel-Kornati-Biograd-na-Moru

U  Biogradu na Moru u 2015. godini je boravilo 191.741 turista ili 5% više u odnosu na prethodnu godinu, a ostvareno je 1.227,322 noćenja, odnosno 7% više u odnosu na 2014. godinu. Broj domaćih turista iznosio je 26.414  što je 1% više u odnosu na 2014. godinu. Ti isti turisti ostvarili su 194.237 noćenja što je 4% više nego 2014.godine. Broj stranih turista iznosio je 165.327, a ostvarili su 1.033,085 noćenja što je čak 8% više nego 2014. godine.

Kojim se još privrednim/gospodarskim djelatnostima bave Vaši sugrađani, osim turizmom?

KNEZ: Osim turizma stanovništvo se bavi i poljoprivredom s obzirom da imamo plodna zemljišta pogodna za uzgoj raznih kultura. Treba istaknuti poljoprivredno dobro Vrana d.o.o. te obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) koja se sve više šire. Uz poljoprivredu imamo i industriju (Tvornica mreža i ambalaže) te ribarstvo i dr.

Hoćete li nešto reći o predstojećem Boat Showu, najvećem nautičkom sajmu za srednju Europu?

boat show-biograd

KNEZ: Biograd Boat Show je najveća izložba plovila u Hrvatskoj kao rezultat  16 godina stalnog rasta. Sajam je prepoznat po posebnoj, gostoljubivoj atmosferi Biograda, primorskog grada sa šarmom, prihvatljivim cijenama i kvalitetnom infrastrukturom organizatora Ilirije d.d., TZ grada Biograda i uz potporu Grada Biograda na Moru. Pokretni pontonski most povezuje centralnu marinu Kornati s marinom Kornati zapad, nudeći atraktivan i jedinstven izlagački doživljaj. Svakog dana sajma zalazak sunca označava kraj izlaganja i početak večernjeg programa nazvan “Boat Show doživljaj” – susret poslovnih ljudi, kao i brojnih posjetitelja koji manifestaciju doživljavaju kao odmor.

Koje su glavne odrednice Strategije razvoja Grada 2013-2020?

KNEZ: Temeljna odrednica Strategije je stvoriti pretpostavke za kvalitetniji život svim građanima Grada, koji treba postati grad s visokim životnim standardom i gradom brendom u turističkoj ponudi. U konačnici Strategija mora omogućiti jači i brži gospodarski razvoj i kvalitetniji život svim građanima.

Glavni prioriteti su:

– Grad Biograd na Moru kao turistička destinacija više kategorije (Izgradnja golf igrališta, Zabavnog centra, hotela s 5 zvjezdica te proširenje nautičke luke)

– Prepoznatljivost i očuvanje kulturne i prirodne baštine

– Razvoj i osnaživanje malog i srednjeg poduzetništva, neprofitnog i javnog sektora

– Uređenje prostora i dovršenje javnih infrastrukturnih sadržaja sukladno razvojnim potrebama stanovništva

6. oktobra 2015. ste skupa sa ministrom branitelja Predragom Matićem predali ključeve 18 stanova stradalnicima Domovinskog rata sa invaliditetom od 40 do 20 posto. Šta biste rekli detaljnije o tom događaju i investiciji te ima li u Biogradu još nezbrinutih branitelja i njihovih obitelji?

KNEZ: Ponosan sam što mogu reći da smo stambeno zbrinuli sve stradalnike Domovinskog rata i njihove obitelji.

I na samom kraju, koji su vam gradovi partneri, iz zemlje i inozemstva, i u čemu se ogleda ti partnerstvo?

KNEZ: Grad Biograd na Moru je tijekom vremena uspostavio čvrste i prijateljske odnose, sklopio Sporazume o prijateljstvu i suradnji, zbratimio se, tako da ih danas zovemo gradovima prijateljima. Naš grad ima 20 gradova prijatelja u zemlji i inozemstvu. To su u Hrvatskoj: Zaprešić, Otočac, Grubišno Polje i Novska, u Sloveniji: Moravske Toplice, Slovenske Konjice i Radlje ob Dravi, u Italiji: Porto San Giorgio, Tolfa i Villamagna, u Mađarskoj: Szekesfehervar, Baja i Felsonyek, u BiH: Stolac, u Rumunjskoj: Alba Iulia, u Austriji: Bad Ischl, u Njemačkoj: Kressbronn am Bodensee, u Češkoj: Kyjov i u Slovačkoj: Stara Lubovna.

Temeljna misao je povijesna odgovornosti europskih gradova u promicanju međusobnog prijateljstva u okvirima zajedničkog europskog doma. Naši ciljevi su međusobna suradnja u društvenim, kulturnim, obrazovnim, gospodarskim, športskim i drugim subjektima i institucijama gradova prijatelja.

Osim službenih gradova prijatelja Biograd na Moru ima dobro razvijene odnose i suradnju s brojnim europskim gradovima, osobito iz susjednih zemalja.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (718)
vrbas-miso

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s