DVA SVJETSKA PRIZNANJA ZA INOVACIJE U OBLASTI VETERINE DR. ALMIRU KARABEGOVIĆU

Posted: 26. Oktobra 2015. in Intervjui

https://scontent-lga3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/11260505_10207991752215800_1158634778578959929_n.jpg?oh=44c55fb1669302d38eb20018efcad52a&oe=56BD02E0

Zlatna medalja za kontraceptivnu spiralu

Dr. veterine ALMIR KARABEGOVIĆ, Dubičanac koji nakon rata živi u Bihaću, gdje je otvorio prvu privatnu Veterinarsku stanicu, patentirao je kontraceptivnu spiralu za pse “Dogspiral“  kojom se jeftino i  uspješno spriječava nekontrolisana oplodnja pasa i na Međunarodnom sajmu inovacija  „ Invention show  & Technomarkt 2015” , održanom krajem septembra 2015. u gradu Taipei na Taiwanu za svoj izum dobio zlatnu medalju. Za humani odnos prema životinjama dr. Almiru Karabegoviću (48) uručena je i specijalna Nagrada  za unapređenje humanog odnosa prema životinjama. Nepun mjesec dana kasnije nakon priznanja u Taiwanu, na svjetskom sajmu inovatora BIS – British Invention/Innovation Show u Londonu, njegov izum prepoznat je kao zlata vrijedan i po drugi put nagrađen zlatnom medaljom. Sa jednim velikim zlata vrijednim korakom Almir je osvojio Aziju i Evropu, a sprema se i za treći kontinent – Ameriku.

https://scontent-lga3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/12107001_10207864199787069_2963927468208453387_n.jpg?oh=11c3bb01646162ede14d685505b18dfc&oe=56978546

Almirova spirala novina u veterinarstvu

Čopori pasa na ulicama i trgovima većine evropskih gradova, kao rezultat nekontrolisane oplodnje pasa, postali su prava napast, stalna opasnost za pješake i nesnošljiva briga gradskih otaca.  Almirova spirala je spasonosna novina u veterinarstvu i zaštiti pasa. Može se u svako vrijeme umetnuti i extrahirati bez anestezije i operacije i ostati u maternici do 10 godina, što psu omogućuje normalan društveni i seksualni život. Jedinstvena,  jednostavna, praktična i lahko upotrebiva omogućuje jeftinu efikasnu zaštitu civilizacijskog društva od nekontrolisanog razmnožavanja pasa. A koliko je nekontrolisana oplodnja pasa postala skupa i nesnošljiva napast savremnog društva, može se vidjeti na primjerima većine gradova i naseljenih mjesta u svim dijelovima svijeta.

Dr Almir Karabegović otputovao je na Taiwan na poziv Tatjane Kesić-Šapić, direktorice Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore, jedne od dobitnica posebne nagrade Svjetske organizacije inovatora WIIPA za izuzetnu podršku inovatorstvu u svijetu.

U izjavi za medije Almir o svom izumu kaže:  Svjestan sam da sam uradio dobru stvar, jer mnogi ljudi koji imaju skupocjene ljubimce izdvajaju ogromna sredstva kako bi spriječili oplodnju pasa. Moj patent je izuzetno jeftin i jednostavan za ugradnju, stoga smatram da će u kratkom periodu osvojiti svjetsko tržište.”

I sam iznenađen velikim priznanjem za medijsku kuću “Faktor” Amir je izjavio :  “ Nije uobičajeno da neko novi ko prvi put izlaže na ovom sajmu osvoji medalju i to još zlatnu, ali eto desilo se i presretan sam zbog toga. Ovo je nevjerovatno iskustvo za mene, posebno druženja i razgovori sa najvećim svjetskim biznismenima. Odmah nakon predstavljanja, interes za moju spiralu pokazala je firma Agri-Med Technique Transition Co. Ltd. koja se bavi distribucijom veterinarskih proizvoda veterinarskim bolnicama, poliklinikama, veterinarskim stanicama i ambulantama. Sad očekujemo izvoz većeg broja našeg proizvoda na azijsko tržište”.

Ko je Almir Karabegović?

Dr. Almir Karabegović rođen je u Bosanskoj Dubici. Veterinarski fakultet završio je u Zagrebu. Oženjen je sa suprugom Senkom i imaju dvoje djece, kćerku Adnu i Lejlu. Do rata su živjeli u Dubici, a potom 5 godina proveli u progonstvu u Njemačkoj. U domovinu su se vratili s prvim povratnicima i nastanili  u Bihaću, jer se nije moglo u Dubicu, koja je i sada četničko gnijezdo i srce  srpskog nacionalizma. Prvo  Amirovo zaposlenje po povratku u BiH bio je u bihaćkoj Veterinarkoj stanici gdje je proveo par godina, a od 2006.  se odlučio na vlastiti biznis i na bihačkom području osnovao prvu privatnu Veterinarsku ambulantu u prigradskom naselju Kamenica i registrirao je pod nazivom  ALMIR, ADLEJLA j.d.o.o.  U toku osnivanja firme i pri registraciji svog proizvoda naišao je na nepremostive  administrativne probleme bh administracije, što ga je prisililo da registraciju obavi u susjednoj Hrvatskoj.  Od tada do danas marljivo radi na pružanju veterinarskih usluga stanovništvu bihaćkog okruga i građanima susjedne Hrvatske. Brzo je postao svjestan da naporan rad uz optimalan riziko mora rezultirati uspjehom, pa je veliki dio svog vremena posvetio dodatnom usavršavanju i strukovnim  inovacijama.

Počast gradonačelnika Zagreba i Bihaća inovatorima

O značajnim priznanjima dodijeljenim hrvatskim inovatorima u Taiwanu, posebno o inovaciji dr. Almira Karabegovića, izvjestili su mnogi mediji i internet portali, a prije svih Dnevni list. Hrvatski inovatori osvojili su 23 vrijedne nagrade, od kojih je Almirov izum jedan od najznačajnijih. Gradonačelnik Zagreba g. Milan Bandić sa suradnicima za hrvatske inovatore priredio je na Zagrebačkom aerodromu svečani doček i najavio svečani prijem. Odmah po povratku u Bihać, svečani prijem dr Almiru Karabegoviću priredio je i gradonačelnik Bihaća g. Emdžad Galijašević i uz čestitanja i novčanu podršku projektu istakao da je ovo ne samo značajna promocija njegova proizvoda, već isto tako promocija grada Bihaća i Bosne i Hercegovine.

Drugo Almirovo zlato osvojeno ovih dana u Londonu bilo mi je povod da ga nazovem i prenesem izraze oduševjenja od mene osobno i iz mog okruženja. Našao sam ga na Londonskom aerodromu. U kratkom telefonskom razgovoru obavljenom danas u vrijeme dok je na aerodromu čekao avion za povratak u  zavičaj, na moje pitanje šta dalje, rekao mi je da ga uz aktuelne tekuće obaveze čekaju novi nastupi i poslovni sastanci u januaru naredne godine u Maleziji a u junu u Americi. Njegova osnovna težnja je dalja promocija i podizanje proizvodnje i prodaje na viši nivo, kako bi mogao zadovoljiti rastuće potrebe za njegovim proizvodom. Nakon osvojena dva kontinenta, Azije i Evrope, Almir nastavlja svoj veliki humani pohod u američkoj državi Pennsylvaniji, gradu Pittsburghu, gdje će se održati naredna promocija tehnooških inovacija.

Značajan civilizacijski izum

Obzirom da su operativni zahvati na sterilizaciji pasa  davali slabe učinke, u Almiru je duže vrijeme rasla težnja i zrela ideja da taj proces pojednostavi i na humaniji način pomogne u dugogodišnjim nastojanjima veterinarskih i drugih službi da spriječe nepoželjnu nekontrolisanu oplodnju pasa. Njegova ideja vodilja je rasla, ali potpuniji potsticajan motiv dobila je kada je u BiH donesen Zakon o zaštiti životinja.

Kontraceptivna spirala“Dogspiral“ nastala je 2014. godine kao rezultat nastojanja  da se metoda kontracepcije pasa unaprijedi u odnosu na sterilizaciju. Izum je trebalo pokrenuti, usavršiti i udahnuti mu život, što nije mogao uraditi sam. Bila mu je potrebna pomoć  drugih stručnjaka. O tome Almir kaže:   „Nakon tri godine rada, u saradnji sa nekoliko partnera iz Evrope, od kojih bih izdvojio Austrijanca slovenskog porijekla Tilena Klevišara, moj izum je usavršen i zajednički  smo proizveli spiralu koja je za kratko vrijeme postala veoma tražena…”

Za spiralu se brzo čulo i postala je odmah tražena u Holandiji, Njemačkoj, Austriji, a  sve veći interes vlada i u zemljama regiona.  Poseban problem predstavljao mu je zaštita i registracija patenta i kompanije za proizvodnju, koju nije mogao registrirati u BiH zbog administrativnih barijera, pa je to morao uraditi u Hrvatskoj i to samo 15 km dalje od Bihaća, u Ličkom Petrovom selu.

Almirov izum oslobađa gradove i naselja teške “pasije“ more

Zahvaljujući ovom Almirovom otkriću odahnuće gradonačelnici mnogih gradova svijeta, svih naseljenih mjesta, koji su imali manje ili veće probleme sa nekontrolisanom oplodnjom pasa i zbrinjavanjem pasa lutalica. Građani prolaznici neće morati strahovati od napada pasa, koji su u nekim dijelovima svijeta, posebno onima koji su pogođeni prirodnim katastrofama ili ratnim zbivanjima, bili ili su još uvijek prava napast. Gradovi će izdvajati manje novaca za izgradnju smještajnih kapaciteta za pse lutralice, bez poznatih vlasnika. Almirov izum će posebno doprinjeti unapređenju veterinarske službe i podizanju ugleda veterinarskih radnika u BiH i Hrvatskoj. Iako je Almirov izum promovisan i patentiran preko Hrvatske, jer u BiH to nije išlo kao što teško ide i sve drugo, ime Almira Karabegovića ispisano je zlatnim slovima, dva puta pozlaćeno najvišim svjetskim priznan jem, postaće prepoznatljivo, zapisano u historiji  i još više cijenjeno i na prostorima BiH kao na prostorima Hrvatske. Almirova kontraceptivna spirala potpuno će promjeniti svijet pasa i u njihov život unijeti više reda i spokoja, bezbrižniji život i omogućiti humaniji odnos društva prema ovoj vrsti životinjskog svijeta.

Almirov osjećaj za inovacije je dio porodičnog nasljeđa

Almirov osjećaj za progres u poslu, za novo i drugačije, nije slučajan, već je u nekom smislu dio porodičnog nasljeđa. Njegov rah. otac Omer, u njegovo vrijeme omladinski prvak na 100 m, bio je u nekom drugom smislu inovator, ali u oblasti sporta kojem je posvetio cijeli svoj život. Prvi  je u BiH pokrenuo i osnovao Savez organizacija za fizičku kulturu, prvi pokrenuo i oživotvorio Samoupravni sporazum o finansiranju fizičke kulture, a  dobrim dijelom njegovim zalaganjem izgrađen je prvi i do sada jedini Spotski centar Bosanske Dubice. S pravom vjerujemo  da je takve ambicije i osjećaj za novo, progresivnije i bolje Almir nasljedio od svog oca. Zato, na neki način,  ovo priznanje Almir dijelom duguje svom rahmetli ocu Omeru, rah. majci Mirsadi, supruzi Senki i sestri Almi, koji su mu uvijek bili oslonac i potsticaj. Omer i Mirsada nisu više nisu među živima da slave i likuju, ali jeste njegova vjerna supruga Senka, koja ga je ohrabrivala i podizala kada mu je ponestajalo snage i vjere u uspjeh. Ona je bila ta koja ga je natjerala da se prijavi na svjetsku izložbu patenata i bila mu u svemu vjerni pratilac. Almirovu radost u postignutim uspjesima sa njim dijele njegove kćerke Jasmina i Ema, njegova sestra Alma, zet Jasmin Mesić, dragi prijatelji Sead Ajanović, Ajdin  Selmanović… i mnogi mnogi drugi.

Patenti i inovacije u BiH još uvijek nemaju pravo kućanstva

Kako naša država BiH ne samo ne pomaže već još uvijek i ne prepoznaje potencijal inovatora, tako je i u ovom slučaju kao u mnogim ranijim slučajevima, Almirovo zlato  umjesto BiH pripalo Hrvatskoj, jer njegov izum nije ozbiljno shvaćen i prihvaćen u BiH zbog složenih administrativnih procedura, pa je svoj izum morao registrirati i zaštititi u Hrvatskoj.

“Nakon što sam usavršio svoj patent, bezuspješno sam kucao na vrata firmi i nadležnih u našoj zemlji tražeći način da ga zaštitim i registrujem firmu. Nestručni službenici od mene su tražili nemoguće te sam rješenje pronašao samo nekoliko kilometra dalje, preko graničnog prelaza Izačić u Ličkom Petrovom Selu u Hrvatskoj gdje sam i registrovao firmu i zaštitio svoj izum”  pojašnjava Karabegović u izjavi za medije.

Nažalost, najvredniji potencijal države BiH, mladi i obrazovani, sve se više rastače i gubi u bijelom svijetu. Mladi odlaze trbuhom za kruhom. U godinama Dejtonskog bh beznađa opstaju samo oni iz inata i najhrabriji. Almir Karabegović je jedan od entuzijasta koji nam vraća vjeru. Njegovi uspjesi su uspjesi sviju nas. Ohrabrujuće djeluje činjenica da su ih prepoznali i gradonačelnici gradova Zagreba i Bihaća, gospoda Milan Bandić i Emdžad Galijašević. Da li je to nagovještaj novog vremena u kojem će svaki mladi čovjek, svaki bosanac i hercegovac, dobiti svoju priliku da pokaže šta zna, šta može i koliko vrijedi? Dr Almir Karabegović nam je to pokazao na najuvjerljiviji način. Njegove dvije zlatne medaje sa svjetskog sajma inovacija su veliko priznanje madosti BiH i njen veliki izazov.

Burlington, 26. Oktobra 2015

Zijad Bećirević

Zijad_Becirevic2

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s