Drugo otvoreno pismo kardinalu Vinku Puljiću, nadbiskupu Vrhbosanskom povodom proglašenja Bobovca “hrvatskim kraljevskim gradom” – NE KRIVOTVORITI POVIJEST JER JE BOBOVAC GRAD BOSANSKIH KRALJEVA

Posted: 25. Oktobra 2015. in Intervjui

Bobovac 2015 - Puljic

Gospodine Puljiću!

Još se nije osušila ni tinta na pismu koje smo uputili Vama i ministrici obrane BiH Marini Pendeš u vezi sa pokušajima pohrvaćivanja bosanskog kraljevskog grada Bobovca, pa tako i Bosne, a Vi i dalje krivotvorite povijest tvrdnjom kako je Bobovac “grad hrvatskih kraljeva.” Ta povijesna neistina ne može postati istinom ni kad je izgovorite kao Vrhbosanski nadbiskup, to jeste kao najviši katolički vjerodostojnik u Bosni.

Ta neistina ne može biti istina čak i kad je izreknete u dekoru hrvatske državne ikonografije i u “nazočnosti hrvatskh vojnika i redarstvenika.”

Jer, Bobovac je povijesno bio i ostao grad bosanskih i samo bosanskih kraljeva – prijestolnica srednjovjekovne kraljevine Bosne.

stit-ljiljanNeutemljenom tvrdnjom kako je Bobovac “grad hrvatskih kraljeva” Vi pokušavate sugerirati kako je i Bosna hrvatska zemlja na koju polažu pravo hrvatski nacionalisti. Vi ste time, gospodine Puljiću, obezvrijednili i zvanje koje Vam je i dodijelio Vatikan i papa Ivan Pavao II, nakon priznanja naše RBiH kao suverene međunarodno priznate države u njenim povijesnim granicama. Niste li se time usprotivili i politici Vatikana i samom Papi, iako ste mu podigli spomenik usred Sarajeva!

Izjavom kako je Bobovac “grad hrvatskih kraljeva” pokušavate osnažiti vjetar u leđa secesionističko-nacionalističkim težnjama iz Hrvatske te kroatiziranih katolika Bosne koji polažu pravo na dio etnički čiste državne teritorije suverene države Bosne i Hercegovine kao na dio hrvatske države.

Bobovac - molitveni pohodOno što ni pape i rimska kurija uz pomoć mađarskih i europskih križara, njihovih hrvatskih saveznika – bribirskih knezova nisu uspjeli ognjem i mačem, ono što Pavelić nije mogao fašističkim osvajanjem uz parolu “Hrvatska do Drine” – ono što bojovnici HVO-a i HV nisu uspjeli u združenom neprijateljskom pothvatu odvojiti od Bosne u cilju pripajanja Hrvatskoj, Vi to pokušavate kao nadbiskup Vrhbosanski krivotvorenjem povijesti tvrdnjom kako je Bobovac „grad hrvatskih kraljeva.“ Ako je Bobovac grad hrvatskih kraljeva, logički ispada kako je i Bosna hrvatska zemlja. To bi moglo proći kada bi neko koristio Vašu logiku umjesto povjesnih istina i suvremene zbilje.

Čak je i Marinko Čavara, desna ruka nacionaliste Dragana Čovića i predsjednik Federacije BiH u Vašoj nazočnosti nazvao Katarinu Kosaču “bosanskom kraljicom”, a Bobovac simbolom bosansko-hrvatske državnosti, no ta istina nije doprla do Vaših ušiju.

Marinko-Cavara-211215-658x458                                    Marinko Čavara – njegova i Puljićeva izjava na Bobovcu, u koliziji

Ali mi, građani Bosne, potomci slavnih Ilira i bogumila, nećemo ni Vama ni Vama sličnima sa Zapada i Istoka nikada dati za pravo, jer Bosna nikada nije bila hrvatska, isto kao što nije bila ni turska, ni srpska. Bosna je uvijek bila svoja i svoga bosanskog puka. Koliki i kakav otpor su bosanski patrioti pružili svim zavojevačima, najbolji je svjedok nekrivotvorena povijest.

Tri stotine godina je Rimska kurija vodila križarske ratove protiv bosanske heresi imajući na umu ne samo vjerske, nego i političke ciljeve. Za iskorjenjivanje bosanske jeresi ognjem i mačem, papa je razbojnike, palikuće, pa čak i ubojice amnestirao krivice obećavši im posjede u Bosni. Mađarskim kraljevima, kao vođama križara, obećavao je Bosnu u trajni posjed.

Bosanski bogumili su se smatrali pravim sljedbenicima apostolske vjere, nisu se klanjali križu i idolima, zvono su smatrali đavolskom napravom. Nisu priznavali crkvenu hijerahiju. Nisu se kao katolička i pravoslavna crkva lakomili za bogatstvom, nego su živjeli isposnički život kao časni i moralni ljudi. Time su stekli neprijatelje i sa Istoka i sa Zapada i to baš u liku crkve.

Ban Kulin se zbog papine prijetnje odrekao bogumilske vjere na saboru na Bilinom polju. Čim je tako otklonio opasnost od križarskog rata i osvajanja Bosne, odmah se vratio na staru vjeru zajedno sa svojim podanicima.
Tri stotine godina katolički križari nisu mogli nauditi Bosni niti silom pokrstiti njeno stanovništvo. Bosanskom biskupu je boravak u Bosni bio toliko nepodnošljiv i neizdržljiv da je 1252. utekao iz Bosne u Đakovo.

Godine 1304. Bosni je nametnuta vlast hrvatskih bribirskih knezova, ali su se bogumili digli na noge; u žestokim borbama poginuo je nametnuti tuđinac knez Mladen Šubić, a bogumili su vratili na vlast svoju dinastiju Kotromanića.
I istočni bosanski susjedi Srbi koristili su svaku priliku kako bi nasilno pokrstili bosanske bogumile i nasilno ih preveli u pravoslavlje, posebno one u Podrinju, i prisvojili Bosnu. Srpskih car Dušan je 1350.  opsjedao Bobovac, ali su branitelji pružili strašan otpor, pa se nakon teških gubitaka srpski vladar praznih šaka vratio preko Drine.
U izvješaju starješine bosanskih franjevaca Ivana Kalistana upućenog papi Kalistu II 4. srpnja 1455. navodi se kako raški mitropolit nastoji pokrstiti bosanske heretike ali „ovi radije umiru u nevjeri, nego da prime pravoslavlje.“
Bosanski patrioti su se oduprli osvajačkim težnjama i Srbije i Hrvatske. Iako je počinjen genocid, iako je u združenom neprijateljskom pothvatu počinjeno mnogo zvjerstava, potomci bosanskih bogumila sve tri vjere, građani RBiH, obranili su svoju državu.

Stoga, gospodine kardinale Puljiću, krajnje je vrijeme da ponešto naučite iz nepatvorene historije Bosne, umjesto da se služite povjesnim krivotvorinama. Ako vam nisu po volji bosanski povjesničari, koristite se povijesnom građom koju su nam ostavili F. Rački, fra Ivan Frano Jukić, V. Klaić, Pavao Anđelić, a tu je i bogata dubrovačka, a i vatikanska knjižnica.

Vama niti bilo kome drugome u Bosni niko ne osporava pravo da se u etničkom smislu  izjašnjavate onako kako se osjećate, ali niko nema pravo, pa ni Vi, nazivati bosanske kraljeve hrvatskim, odnosno krivotvoriti povijest, jer to, u konkretnom slučaju,  može biti opasna “igra” po BiH i njene  građane. Treba li podsjećati da imamo previše krvavih iskustava iz prošlosti u vezi s tim?!

Ibrahim Halilović

Bedrudin Gušić

——————————————————————————————————————————————-

PRILOG # 1:

dubravko-lovrenovic-novi-ministar-kulture-i-sporta-u-vladi-ksProf dr. Dubravko LOVRENOVIĆ u povodu tvrdnji nadbiskupa Vrhbosanskog Vinka PULJIĆA kako je Bobovac “grad hrvatskih kraljeva”:

“BOBOVAC – PRIJESTONICA BOSANSKOG KRALJEVSTVA, MJESTO GDJE SE ČUVALA BOSANSKA KRUNA, NIKAD NIJE BIO HRVATSKI”

Prof. dr. Dubravko LOVRENOVIĆ odazvao se našoj molbi da prokomentira tvrdnju nadbiskupa Vrhbosanskog Vinka PULJIĆA koju je izrekao 24. oktobra 2015. kako je Bobovac grad hrvatskih kraljeva.

Prof. dr. Lovrenović kaže:

“Prekrajanje povijesti BiH, a u tom okviru i povijesti srednjovjekovne Bosne, uzelo je novog maha s raspadom Jugoslavije i nastavilo se do danas.

Pogubne posljedice te opskurne discipline osjećaju već generacije mladih ljudi iz BiH, potpuno dezorijentiranih i bez ikakvog pozitivnog odnosa prema svojoj državi i domovini. Trojna etnokonfesionalna podjela BiH praćena je trojnom etnonacionalističkom mitomanijom i nastojanjem da se vlastiti korijeni utvrde u što je moguće daljoj povijesnoj „starini“.

U tom kontekstu moguća je izjava kardinala Puljića o „hrvatskom Bobovcu“, iako to Bobovac kao prijestolnica Bosanskog kraljevstva i mjesto gdje se čuvala kruna bosanska, nikad nije bio. Je li to posljedica neinformiranosti ili loše namjere u ovom slučaju nije presudno. Presudno je to da ova i ovakva prekrajanja povijesti srednjovjekovne Bosne nisu uskladiva sa proklamiranom kardinalovom namjerom da se na Bobovcu moli za „domovinu i za sve narode koji žive u njoj“. Ne može se naime (iskreno) „moliti“ u ozračju kroatizacije bosanskog Bobovca.

Istina – kardinal nije precizirao šta misli pod pojmom „domovine“ – na Hrvatsku ili na BiH?”

——————————————————————————————————————————————

Prilog # 2:

LJILJANI NA 25. i 26. OKTOBAR – DANI KRALJEVINE BOSNE

26 Oktobar, 2015

Nakon otprilike deceniju, koliko falsifikatori bosanske historije obilježavaju datum smrti bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić, uz misu za Domovinu (pitamo se zaista koju domovinu), i uz folklor hrvatskih zastava, zastava zločinačke tvorevine tzv. HRHB te obilježja tzv. HVO, mi, entuzijasti iz BiH smo se odlučili na praktičan odgovor Vinku Puljiću, Marini Pendeš, i svima onima koji misle da mogu falsificirati bosansko nasljeđe u zloupotrebljavati ga u političke svrhe.

Na dan 25. oktobra 2015, organizirali smo pohod na bosanski prijestolni grad Bobovac, pod nazivom “Dani Kraljevine Bosne”. Ideja oko samog dana je bila početak tradicionalnog obilježavanja dva jako važna datuma za srednjovjekovnu historiju bosanske države, ali pod bosanskim kraljevskim zastavama sa šest zlatnih ljiljana, a ne pod zastavama bilo kakvog okupatora.saaaa

Akcija obilježavanja godišnjice i pohod organizuirani su spontano, te je u kratkom vremenu napravljen konkretan dogovor sa našom prijateljicom – Edinom Bašić, koja je pokazala ogromno srce i maksimalno podržala ovaj pohod. Dogovor je rezultirao angažiranjem autobusa za one koji su danas posjetili Bobovac, kao i u pregršt republičkih zastava sa ljiljanima (koje su stilizirane verzije bosanske kraljevske zastave). Osim obilježavanja, dio dogovora je takođe i postavljanje srednjovjekovne bosanske kraljevske zastave sa ljiljanima, kraj Mauzoleja na Bobovcu, jedine zastave kojoj je tu i mjesto.

Put ka Bobovcu započeo je u Sarajevu u 08:00 sati ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, te se nastavio preko Vogošće i dalje starim putem preko Ilijaša i Visokog, do Kaknja, a potom dalje do Kraljeve Sutjeske i Ratnja. Određeni broj prijavljenih za ovaj pohod došao je automobilima i drugim vrstama privatnog prevoza, a sa kamerom nas je pratio i naš prijatelj Suad Karamustafić, koji je napravio i video prilog.

ulazakNa sam Bobovac smo ušli sa zastavama Republike BiH, odnosno stiliziranim zastavama Kraljevine Bosne, a lijepo su nas dočekali i naši prijatelji iz UG “Čuvari bosanske krune” g. Ibrišimović, te g. Sarač koji je ostavio zaista domaćinski utisak.katarina

Ovo obilježavanje je uljepšala i naša prijateljica i Dobra Bošnjanka – Enisa Majer, koja je za ovu priliku obukla prikladnu odoru, i koja nam je simbolično nam otvorila vrata kraljevskog mauzoleja na Bobovcu, čime je na jedan prikladan način odala počast pretposljednjoj bosanskoj kraljici Katarini, te najavila njen povratak kući – na Bobovac, kao i povratak svih onih kojima je Bosna u srcu – Dobrih Bošnjana.buketi

Na Bobovcu smo takođe položili i dva buketa sa ljiljanima, koje je donijela naša draga Merjem Erna Mušinović, koje je položila zajedno sa našom dobrotvorkom, Edinom Bašić. Buketi su položeni kako za pokojnu pretposljednju kraljicu Katarinu Kosaču Kotromanić, tako i za najvećeg bosanskih sinova, kralja Stipana Tvrtka I Kotromanića koji je bosansku državu dana 26. oktobra 1377. godine uzdigao do najvećih visina, proglasivši je kraljevstvom i proširivši njene granice na najveći teritorij.

Osim kratkog opisa jučerašnjih aktivnosti sa Bobovca, a snimljen je i video prilog sa nekim konkretnim najavama za buduće aktivnosti. U nastavku možete pogledati detalje iz priloga koji je uradio Suad Karamustafić, te i sami osjetiti djelić atmosfere koja je vladala na bosanskom kraljevskom gradu:

Podijelite sadržaj:

komentara
  1. admin kaže:

    Čavara ako je nazvao Bobovac ‘simbolom bosansko-hrvatske državnosti’ je također izrekao jednu veliku neistinu pored istine da je simbol bosanske državnosti.
    Nikakve veze Bobovac, i ostala naša kraljevska mjesta, nema sa Hrvatskom. Svako spominjanje bilo kakvog hrvatstva u kontekstu srednjovjekovne bosanske države je notorno neznanje ili svjesna i namjerna bezočna laž.

  2. bogumol kaže:

    Drugo otvoreno pismo kardinalu Vinku Puljiću, nadbiskupu Vrhbosanskom ——ako je VRHBOSANSKI onda nije VRHhrvatski… jebi ga puljiću de se ti opredjeli “na čijem si VRHU”,na našem ili njihovom…

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s