Otvoreno pismo Kardinalu Vinku Puljiću, nadbiskupu Vrhbosanskom i ministrici obrane BiH Marini Pendeš u povodu Molitvenog pohoda na Bobovac

Posted: 22. Oktobra 2015. in Intervjui

BOSANSKA KRALJICA KATARINA I BOSANSKI KRALJEVSKI GRAD BOBOVAC NEMAJU NIKAKVE VEZE S HRVATSKOM I HRVATSTVOM

Poštovana gospođo Pendeš!

Pendes

Ministarstvo obrane BiH najavljuje na svojoj oficijelnoj stranici Molitveni pohod na Bobovac, u povodu obilježavanja 25. oktobra 1478. – dana kada je umrla pretposljednja bosanska kraljica Katarina.

Poštovani gospodine Puljiću!

vinko1

U najavi Molitvenog pohoda na Bobovac – Ministarstvo obrane BiH navodi kako ćete Vi u subotu 24. oktobra 2015. predvoditi misno slavlje na Bobovcu u spomen kraljici Katarini, pretposljednjoj bosanskoj kraljici – koja je ispustila svoju dušu u izgnanstvu u Rimu.

Duboko smo razočarani daljim sadržajem te vijesti na službenoj stranici Ministarstva obrane BiH, a koju prenose mediji, u kojoj stoji kako se “očekuje dolazak velikog broja vjernika iz okolnih i udaljenih župa, predstavnika Oružanih snaga Hrvatske, predvođenih vojnim kapelanima, kao i pripadnika međunarodnih vojnih snaga stacioniranih u BiH.”

Dozvolite nam da ministricu obrane BiH gospođu Marinu Pendeš i Vas gospodine Puljiću kao kardinala i nadbiskupa Vrhbosanskog, upitamo kakve veze imaju predstavnici Oružanih snaga Hrvatske sa sjećanjem na bosansku kraljicu, osim ako i Kraljicu i Bobovac, sve bosanske kraljeve, kraljice i kraljevske gradove, organizator ne smatra – hrvatskim, što je već ustaljena praksa krivotvorenja povijesnih istina, uz prešutnu suglasnost ili odobravanje bosanske Katoličke crkve, sada i uz pomoć Ministarstva obrane BiH!

To je grubi i nedopustivi falsifikat koji se ukazuje po dvaneasti put na Bobovcu, a koji se krajem ovog ljeta ukazao i u Jajcu kada je hrvatska predsjednica Kolinda Grabarić Kitarović, u nazočnosti bojovnika HVO-a i HV-a, kao i prešutno odobravanje načelnika Općine Jajce Edina Hozana, uz himnu “Lijepa naša” – proglasila Jajce gradom hrvatskih kraljeva.

Više je nego degutantno tradicionalno pokazivanje hrvatske državne ikonografije na Bobovcu, kao i znamenja HVO-a koji se po teškom zločinu pamti i u okružju Bobovca – Varešu, Stupnom Dolu…

Bobovac-zastave

Bobovac je bio i ostao prijestolno mjesto bosanskih, i samo bosanskih kraljeva, koji nužno nisu bili ni katolici, a Hrvati svakako ne!

Bobovac

Pretposljednja tragična kraljica Katarina je, kako Vam je znano, bila Bosanka, pripadnica Bosanske crkve sve do svoje udaje za kralja Tomaša. Stjepan Vukčić Kosača, njen otac, pružao je utočište bogumilima (bosanskoj heresi, sic!) protiv koje su rimske pape 300 godina vodile križarske ratove, često uz pomoć mađarskih kraljeva. Na bogumile se najzad žestoko ostrvio i bosanski pretposljednji kralj Tomaš, pa su se hiljade i tisuće pripadnika Bosanske crkve sklonile kod Stjepana Vukčića Kosače.

Taj Tomašev svirepi obračun sa pripadnicima bosanske crkve kojoj je i sam nekada pripadao, povjesničari smatraju početkom kraja bosanske srednjovjekovne države jer se kralj prvi puta usprotivio vlastitom puku progoneći ga križarski kako bi se dodovorio papi.

Sam Tomaš je u prvom braku bio oženjen Vojačom, bogumilkom, ženom “koja nije bila plemenita soja” s kojom je izrodio i Stjepana posljednjeg bosanskog kralja, kojeg Ivan Frano Jukić smatra kopiletom (jer je iz bogumilskog braka, sic!) i ubojcom oca Tomaša…

Tomaš je razvrgao brak sa bogumilkom Vojačom kako bi dokazao svoju pravovjernost katoličanstvu kojeg je istom primio. Svoju katoličku pravovjernost potvrdio je katoličkim obredom ceremonije vjenčanja sa Katarinom.

Svakako da je neotuđivo i legitimno pravo Katoličke crkve, pa i vjernika katolika u Ministarstvu obrane BiH da se sjećaju katolkinje Katarine, kraljice bosanske, ali je degutantno i nedopustvivo prisustvo hrvatske ikonografije u pohodu na Bobovac, uz prešutnu suglasnost ili odobravanje Katoličke crkve, ali i bosanskoh vlasti. Jer, Katarina i Bobovac nemaju nikakve veze sa hrvatstvom ni sa Hrvatskom.

Jedino znamenje koje je poželjeno i valjano i tada i uvijek na Bobovcu, ali i u svim drugim krajevima Bosne, je znamenje sa ljiljanima – srednjovjekovni bosanski štit i zastava Kraljevine Bosne, kao i zastava Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima.

Mi, građani RBiH, potomci dičnih Ilira i bogumila, koji za razliku od bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe ef. Cerića i još nekih iz bošnjačkog političkog, vjerskog i akademskog establišmenta, se ne odričemo svoje povijesti predturskog perioda; protivimo se svakom pokušaju krivotvorenja povijesti. Mi imamo neotuđivo pravo smatrati kraljicu Katarinu svojom kraljicom,  svojom bosanskom kraljicom, bugumilkom u mladosti, katolkinjom po udaji, tragičnoj po sudbini (koju je zloupotrebio i sam Papa). Stoga se protivimo svojatanju pod plaštom šahovnice i hrvatstva, uz prešutnu asistenciju i podršku Katoličke crkve u Bosni.

Mi smo svjesni izreke po kojoj – ako se mi Bosanci odreknemo svoje povijesti, svojih predaka i svoje države, prave spoznaje istine i brige o vlastitoj povijesti – imaćemo falisfikate sa velikohrvatske i velikosrpske hegemonističke strane. (U proglasu za osvajanje Jajca, četnički general Stanislav Galić, haaški osuđenik, tvrdio je u ljeto 1992. kako je Jajce grad bosanskih srpskih vladara). U hrvatskoj interpretaciji povijesti izgubio se pridjev “bosanski” – pa je Jajce postalo grad samo hrvatskih kraljeva, što ono nikad nije bilo niti će ikad biti.

Stoga, uvaženi gospodine Kardinale, gospođo Pendeš, molimo vas imajte na umu povijesne činjenice kojih se nećemo odreći, niti dozvoliti falsificiranje i podvale, ma od koga dolazile. Ko zaboravlja lekcije iz povijesti, ona mu se ponavlja na najgori mogući način.

Bobovac je bosanski stolni grad, Katarina je bosanska kraljica!

kraljica katarina
Nikakvo zaogrtanje u šahovnice, mantije – eventualno i u dejtonske zastave – kraljice, kraljeva, Bobovca i ostalih bosanskih gradova, neće moći sakriti tu povijesnu istinu.

Ibrahim Halilović

Bedrudin Gušić

komentara
 1. Salko Handan kaže:

  …… “Tomaš je razvrgao brak sa bogumilkom Vojačom kako bi dokazao svoju pravovjernost katoličanstvu kojeg je istom primio. Svoju katoličku pravovjernost potvrdio je katoličkim obredom ceremonije vjenčanja sa Katarinom… ”
  Tomas je sa Katarinom imao dvoje djece, ali poslije smrti ga je nasledio sin od Vojace, a ne sin od Katarine. Katarina je zadrzala titulu kraljice poslije smrti muza Tomislava, a bosanska kraljica je bila zena novog kralja
  Kraljevska kruna koju je Tomas nasledio je je “kotromanica kruna”, kruna kojom je Tvrtko krunisan. Ta kruna nije dosla od Pape iz Rima i nije je donio Papin poslanik.
  da bi potvrdio svoje katolicanstvo Tomas se razveo od Vojace i po katolickom obredu vjencao Katarinu. Papin poslanik je trebao doci u Bosnu i donijeti krunu iz Rima da krunise Tomasa. Negdje usput se poslanik zadrzao i nije nikad krunisao bosanskog kralja sa papinom krunom.

 2. Kulinbeg kaže:

  Treba samo napomenuti da je i Katarina sve do udaje za Tomasa bila patarenka a na katolicanstvo je presla u momentu udaje.Zasto je Tomasa naslijedio Vojacin sin a ne Simun,Katarinin sin.Pa zato sto je Stjepan Tomasa,skupa sa stricem skratio za glavu i na silu se popeo na prijestolje.Zato su ga Turci ziva oderali.

 3. Bosanac kaže:

  Postovani Halilovicu,

  Znam da samo Bosanci podizu glas zbog kradje bosanske historije i svojatanja historijskih bosanskih gardova i stolnih mjesta bosanskih kraljeva i kraljica.Svaka cast za napisani clanak “ministrici” odbrane Bih Marini Pendes.Pretpostavljam da se osjecate kao Bosanac dok tako reagujete,jer bosnjaci sute.Jedan veliki pozdrav..

  • Hasan kaže:

   Gosp. Haliloviću i gosp. Gušiću, iz sveg srca podržavam vašu reakciju. Već odavno sve bosanko pokušava se “kroatizirati” i “srbizirati”. Od jezika, preko imena gradova do povijesti. Preko noći naši gradovi u RS-u su ostali bez predznaka “bosanski”. Ni katoličkim sestrama u Bosni nije jasno kojim to jezikom govore današnji Hrvati u Bosni jer i neke iskreno priznaju da to nije jezik kojim su one govorile u svojoj mladosti. Rastakanju i razgradnji bosanskog identiteta, kulture i povijesti treba otvoreno reći ne više jer onog momenta kada “kroatiziraju” i “srbiziraju” našu povijest, jezik i kulturu onda će tražiti i zemlju za sebe.

   • HUSEIN SMAILAGIC SINAC kaže:

    Jako mi je drago za uvu protestnu notu koju ste uputili ministrici,a posebno Kardinalu Puljicu-koji je govorio da je BOSANAC/rodzen kod B.Luke/.Nazalost on je od obicnog katolika postao kardinal katolicki i nema nikakvo pravo da se poistivjecuje sa drzavom hrvatskom i njezinom propagandom.KUKAVICKI JE TO MINISTRICE I KARDINALU.

 4. Zdravko margic niodkud kaže:

  svasta pa i traze a dostasu zemlje i okupirali za sebe tako da ti nesposobni bosnjacki politicari nikakve veze nemaju ni u stolcu ni u livnu i dalje sirom hercegovine.nazalost.

 5. Nepoznavanje povjesti svoje i tuđe je plodno tlo za nesporazume, zastranjivanja, pa čak i sukobe.Zbog toga članci poput ovoga i sve ono što nam odastire veo nepoznavanja davnije povjesti ovih prostora, imaju posebnu vrijednost.
  Bosna je država sa bogatom povjesnom i kulturnom tradicijom.Nažalost pripadnici sadašnje srednje, a posebno mlade generacije malo znaju o tome.Moja generacija je učila najviše o NOB-u, a ostalo nekako usput.Danas, zahvaljujući dostupnosti mnogih izvora i stariji i mlađi , ako to želimo, možemo puno naučiti i o svom i o drugim narodima.
  Vjeroispovijest je jedan od atributa narodnog identiteta.Ima ih još mnogo, a jezik, tradicija i kultura su sigurno oni što temelj narodu i državi čine.
  Ako narod taj temelj ne gradi, može mu se dogoditi da i bez državnosti i države ostane,
  Bosna je bila primjer tolerancije i zajedništva, ne vidim razloga zašto ne bi to i dalje mogla biti.
  Ja sam je uvijek doživljavala kao bašču u kojoj raste razno cvijeće, miriše i lijep prizor pruža.Ni jedna vrsta drugu ne guši, guši ih sve samo korov.
  A korov ni u jednoj bašči dobro došao nije.

 6. hercegovac kaže:

  Moj Ibrahime, u Jajcu je stolovao Hrvoje Vukčić Hrvatinić, a ne Bosnoje Bosnić.
  Moj Ibrahime, tko je dosljednije nastavio tradiciju srednjevjekovne Bosne i tko i danas svoju djecu krsti imenima Katarina, Stjepan, Tvrtko, a tko ih naziva imenima koja su tu Bosnu spalili, porušili i popljačkali? I kaže još Ibrahim “potomci Ilira i bosanskih bogumila”….Bravo Ibrahime, ali ostavi se povijesti i nađi si drugi hobi.

  • Mehmed S. kaže:

   poštovani Hercegovac,a onda znate da je Hrvoje bio u službi bosanskog kralja i da se borio protiv Ugara i Ugarskih vazala Hrvata koji su napadali i palili Bosnu..a uzimanjem Islama ,Bošnjaci uzimaju i islamska imena ,

   o bosanskom vojvodi Hrvoju (Etnički polu Hrvat -po ocu,polu Bošnjak po majci Majka mu je bila Katarina, sestra bosanskog bana Stjepana II. Kotromanića)

   “U Bosni je bilo nastalo previranje. Sva se Basna sblizila protiv Ugarske. Stranke kralja Ostoje, Tvrtka II., Hrvoja i Sandalja nasle se na okupu i pridruzile Turcima. Sigismundov je polozaj bio skoro beznadan. Ivan Morovic molio je (1. kolovoza) nekog splitskog trgovca koji se zatekao negdje pod Zvecajem (soto Svezar) da pismeno javi Sigismundu i Dubrovcanima ‘kako je citava Bosna jednodusna protiv Ugarske i da se Sandalj izmirio s Hrvojem i da je car turski (imperator) potvrdio im za kralja Ostoju, pa se je bojati da ce Ugarska izgubiti ne samo Bosnu, nego i Srbiju, to jest despota i Djurdja Brankovica’. Bosanski su se velikasi sastali na dogovor (ad universalem colloquium) i odlucili oteti Srebrenicu, koju je Sigismund bio dao despotu. Moglo se je vec sada predvidjeti kako ce ova vojska svrsiti.”256

   Ta udruga Bosnjaka stvorena je pod utjecajem i vodstvom hercega Hrvoja jer je on bio daleko jaci od ostalih pa i od nominalnoga kralja Ostoje. Dubrovcani su upravo Hrvoja smatrali kraljem a Ostoju samo njegovom figurom.
   Vojne pripreme su zavrsene i borbe su otpocele u Usori, Solima i drugdje. Odsudna bitka bi odrzana oko 10. kolovoza u srednjoj Bosni, u zupi Lasvi, gdje je Hrvoje posjedovao vise sela i imanja. Kako pisu Ivan Turcanski i Dlugosz, izgledalo je u prvi mah da ce ugarska vojska izvojevati pobjedu, ali se Bosnjaci posluzise jednom varkom koja im je donijela pobjedu. Popeli su se na jedan brijeg i poceli vikati da Ugri bjeze. To smete Ugre tako da su listom poceli uzmicati i bitka svrsi njihovim porazom. Turci i Bosanci zarobise ogroman plijen i mnogo suzanja, medu kojima gotovo sve vojvode, kao Ivana Gorjanskog, Ivana Morovica, bana Pavla Cupora i druge. Zgodno je opazio Sisic da je ta bosanska varka naivno izmisljena isprika ugarskoga poraza, jer su vjerojatno Ugri iznenada s boka zaskoceni te u veliku strahu i pobijeni. Turski vojvoda Ishak odvede zarobljene vojvode sa sobom u ropstvo osim Pavla Cupora, koga Hrvoje zadrzi da se osveti za davno nanesenu uvredu. Hrvoje ga dade usiti u volovsku kozu i ziva baciti u rijeku govoreci: ‘Ti si nekada u covjecjoj spodobi oponasao glas volujski, primi sada s glasom i volujsku spodobu'”.

 7. Katica Begovic kaže:

  U normalnim drzavama..ej,da jesmo makar malo..ne bi bilo pitanje sta rade oruzane snage iz Hrvatske,nego uopste,da li je obiljezavanje necije smrti,odnosno smrti neke istorijske licnosti,jedne drzave, a pogotovo poglavarske,obaveza,zadatak institucije koja nosi naziv Ministarstvo odbrane!!!?? Kakve veze ovo ministarstvo ima sa jednim ovakvim cinom?? Zar ne treba da se bave odbranom,a ako se bave vec time,sta je ovo?e,od cega je ovo odbrana??..ili napad??Ako se uz to uzme sve sto se nadovezalo,sto se dalo vidjeti…pa zar u ovoj drzavi bas nema nikoga ko se uopste bavi odobravanjem necega?? ili u toj drzavi moze da radi sta ko hoce.?.Moze da dodje,seta,slavi,okuplja se,proglasava??…ko zna sta jos, I niko nista!!Nema te drzave koja nema svoje muke I probleme,samo ne postoji gori ljudski cin,kad nekom ko je u stvarnim problemima do guse,dodjes I ti,ali tako,da koristeci njegovu nemoc,istjeras nesto svoje.,.drugim rijecima iskoristis priliku….U ovom cinu nema nicega,sem bezobzirnog,totalnog neuvazavanja i nepostovanja I drzave I naroda drzave BiH !!.Licnost poslijednje kraljice Bosne,a sto je jednako kao svaki drugi poglavar,drzavnik,i sve u vezi nje, je nesto cime se dopusteno baviti moze,bar kad su u pitanju kojekakve manifestacije,odredjena institucija uz nadleznost I odobrenje drzave I njenih organa I naravno uz ucesce javnosti..Ovo sto se dogodilo,jednostavno je necija privatna rezija,a sa kojim ciljevima I sredstvima,je vise nego jasno…I nedopustivo !!.Mnogi ce navesti ili navode pitanja mjenjanja proslosti,sve do kradje indetiteta jednog naroda…iako je, u svojoj sustini djelo neizmjerne polarizacije kako vjera tako I naroda, I jos dublje unutar jednog naroda.Ovako izrezirana manifestacija ,cak I da je dopusteno njeno provodjenje, primjer je do sada najgrubljeg nacina zadiranja u zivot gradjana i drzave Bosne od strane susjedstva..Poslijednja kraljica Bosne,bez obzira na ime,vjeru,na to s kim spavala,koju djecu radjala..je poslijednja kraljica Bosne,poslijednji drzavnik I stub jedne drzavnosti,da bi danas bila predmet necije ili samilosti ili posvajanja..Ona pripada svima i samo u BiH, nedopustive su bilo kakve manifestacije na kojima ce pocev od vjerskih,pa I do odbrambenih struktura,neko izlijevati njeno svojatanje ili pripadanje !, a pogotovo nedopustivo je je bilo kakvo ucesce,ni vise ni manje nekih oruzanih snaga drzave Hrvatke !! Ko je i takvima uopste dao saglasnost za predstavljanje drzave Hrvatske i sa kojim ciljem??Sta su nam trebali poruciti zupljani pridosli iz Hrvatskih zupa??,a da to nisu mogli poruciti gradjani diljem cijele BiH,cija je to poslijednja kraljica i vladar bila u nekoj za njih vrijednoj proslosti ?? Ako na sva pitanja koja se namecu i ne bude odgovora zvanicnika,javnost ce svoje reci i mora se oglasiti!!Ono sto takodje treba u svakom slucaju izbjeci i sebi ne dozvoliti je bilo kakvo pojasnjavanje ,objasnjavanje ni proslosti ni lika Kraljice Katarine,a ponajmanje njene pripadnosti nekome,jer time bi samo isli na ruku reziserima ove predstave u njihovom motu,koje nas prati vijekovima,da sami nismo sigurni ko smo i sta smo,pa da nam je neophodno prisustvo svih njih koje ce nam sve i pokazati i dokazati…Kraljica Katarina je bila i ostala poslijednja kraljica,drzavnik i vladar drzave i naroda Bosne, Bosne i Hercegovine i dalje,ni vise ni manje nema!!!

 8. […] [3]https://bedrudingusic.wordpress.com/2015/10/22/otvoreno-pismo-kardinalu-vinku-puljicu-nadbiskupu-vrh… […]

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s