Vojvođanski klub: CAR JE GO!

Posted: 20. Oktobra 2015. in Intervjui

Vojvodjanski klub

20. oktobar  2015.

Vojvođanski klub protestuje zbog načina na koji su predsednik države, predsednik Vlade i organi Narodne skupštine Republike Srbije reagovali na istup akademika Kostića.

Neprimerene izjave, pozivanje na odgovornost, pozivanje na hitan sastanak i slična reagovanja, ne samo da su nespojivi sa praksom demokratskog dijaloga, već razotkrivaju suštinu autokratskog i manipulativnog ponašanja aktuelne vlasti. Zato je današnja izjava gospodina Vučića da je poziv na zajednički sastanak, koji je uputio akademiku Kostiću, “dokaz da je Srbija tolerantno društvo”, samo još jedan primer licemernog političkog marketinga.

Akademik Kostić je, iznoseći u javnost svoj lični stav, iskoristio svoje osnovno građansko pravo, koje mu garantuje Ustav Srbije, da javno istupa i govori ono što misli. Burna reakcija najviših vlasti na njegov istup potvrđuje ono što svi znamo – da je aktuelna vlast ukinula pravo na drugačije mišljenje. Svi koji su, uprkos medijske blokade, uspeli da dopru do javnosti sa mišljenjem koje se razlikuje od zvanično proklamovanog, bivali su ekspresno okarakterisani kao potencijalni izdajnici, ili bar plaćenici, te su ih režimski mediji, po pravilu, danima sistematski provlačili kroz blato.

Činjenica da je jedan akademik, uprkos tome, našao hrabrosti da javno iznese svoj stav, koji protivreči manipulativnoj logici kojom se tema Kosova inače prezentuje javnosti, samo je po sebi značajan čin i mi ga podržavamo.

Vlast može da pokuša bilo šta, a na građanima je da to dozvole ili ne. Ovo je pravi povod da se jasno kaže “NE”.

U tom kontekstu, verujući da ovaj istup akademika Kostića neće biti samo ekskurs, već novi model ponašanja intelektualne elite u Srbiji, izražavamo nadu da će sledeća tema koja će se “otvoriti” biti pitanje upliva religije u politiku Srbije kao sekularne države. Dobar primer za to je upravo sastanak na koji je gospodin Vučić danas pozvao akademika Kostića. Podsećamo, na sastanak sa predsednikom države i predsednikom Vlade, pored predsednika SANU pozvan je i vrhovni verski poglavar jedne od crkava u Srbiji, a niko ne postavlja pitanje: zašto se u sekularnoj državi uspostavlja pravilo redovne konsultacije sa crkvom. Ili drugo, ne manje značajno pitanje: da li redovno pozivanje (samo) Patrijarha Irineja  na konsultacije o pitanjima koja se (izgleda) tiču i religije, znači da vernici drugih crkava nisu zainteresovani za ta pitanja? Ili to, prosto, znači da država Srbija nije zainteresovana za njihovo mišljenje?

Za Vojvođanski klub

dr Branislava Kostić, Predsednica

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s