Banja Luka: Hafiz iz Ankare cijeli ramazan proveo s vjernicima u Ferhadiji (FOTO)

Posted: 14. Oktobra 2015. in Intervjui

Ramazan u Ferhadiji-2

Protekli ramazan bio je poseban za sve vjernike u BiH, a posebno za Banjalučane koji su nakon više od 20 godina dočekali da teravih-namaze klanjaju u jednoj od najljepših džamija na Balkanu, u autentično obnovljenoj Ferhat-pašinoj džamiji.

Da je Ferhadija poseban ukras cijelog bosanskohercegovačkog podneblja svjedoči i činjenica da su na teravih-namaze s velikom radošću u nju pohodili vjernici iz brojnih gradova naše države. Poseban doprinos prvim teravijama u obnovljenoj Ferhadiji bio je hafiz Mehmet Emektar iz Ankare, koji je zajedno sa imamo Vahdetom ef. Alemićem predvodio vjernike tokom teravih namaza.

Ramazan u Ferhadiji-1

Vjernici su s odušveljenjem pohodili na namaz, a jedan od brojnih motiva u tom mubarek mjesecu, bila je i njihova želja da čuju i osjete glas ovog karije koji, zahvaljujući specifičnoj akustici Ferhadije, dolazi do posebnog izražaja.

U svakodnevnom druženju sa vjernicima, predovdeći ih u dnevnim namazima i tokom učenja mukabela, Emektar je doživio prijatne utiske koje je ponio u Ankaru. Istakao je da muslimani na ovom podneblju dobro čuvaju i baštine islam i njegovu kulturu.

Ornamenti njegovog glasa posebno su došli do izražaja prilikom obilježvanja 17. noći ramazana, Lejletul-bedra i 27. noći, Lejletul-kadra, kada je uz učenje Kur’ana, vjernike obradovao i izvedbom prelijepe turske ilahije.

Poslije klanjanja posljedje tervije, selamio se i halalio sa svim vjernicima upućujući dovu Allahu dž. š. da nas sve zajedno spoji u džennetu. Emektar je ramazan proveo u Banjoj Luci zahvaljujući saradnji Rijaseta Islamske zajednice u BiH i Rijaseta Islamske zajednice u Turskoj.

(Faktor.ba)

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    e izgledaje i taj novotar dok nezna reci da nejdu zene zajedno sa muskarcima posebno u bozijoj kuci gusicu bolje i nestavljate takve stvari jer neznate uopste niti pojma imate kaje noc lejletul kadr a kamoli da je proslavljate .hahhahahahaa

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s