Advan Akeljić, općinski načelnik Viteza: BITAN NAM JE ZADATAK RADITI NA DIJALOGU ZA BUDUĆE GENERACIJE

Posted: 14. Oktobra 2015. in Intervjui

advan-akeljić

Demografska slika općine Vitez doživjela je velike promjene poslije 1991. godine, kao i cijelo bosanskohercegovačko društvo. Stanovništvo je pretrpjelo promjene usljed migracija. Prema rezultatima posljednjeg (još uvije nezvaničnog )popisa stanovništva u Vitezu živi oko 27.000 stanovnika…..Kao i u drugim općinama, ekonomska situacija je loša. Međutim bolja je nego u drugim općina u regionu jer smo premašili broj zaposlenih u odnosu na prijeratno stanje…..Naravno, Fis je privredni fenomen. Oko 20% radnosposobnih osoba upravo zapošljava Fis…..Pored Fisa, među najuspješnijim privrednim subjektima za 2014. godinu su Bet-Live, Cosmetic market, zatim TiOil i Buba commerce…..Problematika “dvije škole pod jednim krovom” još uvijek nije riješena. To je oblast koja se uređuje na višim nivoima vlasti…..Trebamo se okrenuti ka budućnosti i tome šta ona donosi. Kroz poljoprivredne poticaje i projekte pokušavamo Ahmiće ojačati, u ekonomskom smislu. To su prepoznali njeni mještani, koji se posljednjih nekoliko godina uspješno bave poljoprivredom. Upravo su to stvari kojima se svi moramo okrenuti i započeti neku novu pozitivnu priču, koja će trajati…..Zaista, ono što je mladi trener Josip Pandža uradio vrijedno je svakog spomena…..

Kako biste u nekoliko rečenica predstavili svoju Općinu, u demografskom smislu: koliko stanovnika broji i kakva je nacionalna struktura stanovništva?

Općina Vitez obuhvata površinu od 159 km². Prema popisa stanovništva iz 1991. godine živjelo je 27.859 stanovnika. Hrvata je bilo 12.675, Bošnjaka 11.514, Srba 1501, Jugoslovena 1.377 i ostalih 792. Demografska slika općine Vitez doživjela je velike promjene poslije 1991. godine, kao i cijelo bosanskohercegovačko društvo. Stanovništvo je pretrpjelo promjene usljed migracija. Prema rezultatima posljednjeg (još uvije nezvaničnog )popisa stanovništva u Vitezu živi oko 27.000 stanovnika.

Kako vidite trenutnu ekonomsku situaciju Viteza i kolika je stopa nezaposlenosti u Općini?

Kao i u drugim općinama, ekonomska situacija je loša. Međutim bolja je nego u drugim općina u regionu jer smo premašili broj zaposlenih u odnosu na prijeratno stanje. Kroz određene projekte zapošljavanja mladih ljudi pokušava se popraviti negativni trend. Čeka nas još mnogo obaveza u vezi poboljšanja sredine i stvaranja povoljne klime, kako bi mladim generacijama stvorili preduslov da ostanu u ovom gradu.

Fis  je, zašto javno ne kazati, priča za sebe i privredni gigant, ne samo u bh. relacijama, nego i šire. Zaista, koliko taj shopping centar učestvuje u ukupnom procentu zaposlenih te BDP-u Viteza?

Naravno, Fis je privredni fenomen. Oko 20% radnosposobnih osoba upravo zapošljava Fis. I vrlo je  bitno kada imate takvog privrednog giganta u svojoj općini.

fis_vitez

Koji su još privredni subjekti, osim FIS-a, nositelji privrednog razvoja Općine?

Također, tu su ostale firme koje uveliko svojim radom doprinose povećanju broja zaposlenih i razvoju same općine. Pored Fisa, među najuspješnijim privrednim subjektima za 2014. godinu su Bet-Live, Cosmetic market, zatim TiOil i Buba commerce.

Kako stoje stvari u obrazovnom sistemu Općine? Ima li tu problema sa “nacionalnom grupom predmeta” i postoje li kod vas “dvije škole pod jednim krovom”?

Na području općine Vitez postoji pet osnovnih škola i dvije srednje škole, koje nastavu realizuju po bosanskom i hrvatskom nastavnom planu i programu. Problematika “dvije škole pod jednim krovom” još uvijek nije riješena. To je oblast koja se uređuje na višim nivoima vlasti.

vitez - osnovna skola

Kakvi su, inače, trenutni međunacionalni odnosi u Općini?

Vitez je grad kojeg krase divni ljudi. Odnosi su na zadovoljavajućem nivou, ali se još uvijek može raditi na poboljšanju međuljudskih i međunacionalnih odnosa. Kao ustanova, pokušavamo kroz razne projekte uspostaviti i razviti komunikaciju. To nam je jako bitan zadatak, raditi na dijalogu za buduće generacije.

Ahmići su tema za sebe. Da li i koliko, eventualno, ono što se desilo u toj mjesnoj zajednici 16. aprila 1993. i danas, na bilo koji način, opterećuje međunacionalne odnose Viteza?

ahmici-spomenik

Uvijek je teško pričati o tome. Dešavale su se jako loše stvari tih ratnih godina, stvari koje ne smijemo zaboraviti. Ali ne smijemo nikada i nikome dopustiti da se ponove, za dobro generacija koje dolaze, zbog naše djece. Trebamo se okrenuti ka budućnosti i tome šta ona donosi. Kroz poljoprivredne poticaje i projekte pokušavamo Ahmiće ojačati, u ekonomskom smislu. To su prepoznali njeni mještani, koji se posljednjih nekoliko godina uspješno bave poljoprivredom. Upravo su to stvari kojima se svi moramo okrenuti i započeti neku novu pozitivnu priču, koja će trajati.

Kakav je odnos između nataliteta i mortaliteta na nivou Općine?

Trenutno ne raspolažemo tačnim podacima.

Na samom kraju, Vitez je u Evropi poznat i po Josipu Pandži, zar ne?

Zaista, ono što je mladi trener Josip Pandža uradio vrijedno je svakog spomena. Ogroman je uspjeh osvojiti dvije zlatne medalje u samo 16 dana.

josip-pandza-selektor-bh-kadeta-cilj-je-biti-medju-osam-najboljih_1439197531

Vitez je uvijek bio grad sporta i to je nešto sa čime se jako ponosimo. Imamo jako uspješne sportske kolektive, sportaše i sportske radnike. NK Vitez brani boje grada u Premijer ligi već treću godinu, Karate klub Mladost je jedan od najuspješnijih klubova u državi. Naravno, ne smijemo zaboraviti uspjehe Košarkaškog kluba Vitez, ali i dva stonoteniska kluba “Vitez” i “CM”.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (712)

vrbas-miso

 

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    a sveje tema za sebe i fis AHMICI I VI KAKVE GENERACIJE SA TAKVOM VLD I NEPOSTOJECOM RZAVOM SVIGDJE I UZDUZ I PORIJEKO TAKO SAMO MOZE GORE KO I DOPSADA NAKON 50 GODINA RUSENJE RAT. A TO JE SAD JOS LABAVIJE I LAKSE.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s