ČUDAN DOGAĐAJ NA UKOPU USNIJE REDŽEPOVE: Kada je legendarnu pjevačicu trebalo ukopati, niko…

Posted: 9. Oktobra 2015. in Intervjui

Na posljednjem ispraćaju Usnije, nije bilo njenih kolega iz Makedonije, nije bilo oproštajnih obraćanja, ni jedne jedine riječi posljednjeg pozdrava…

usnija-redzepova-pokop

Legendarna interpretatorka južnjačkog melosa, pjevačica narodne muzike izvanrednog glasa Usnija Redžepova, pokopana je u nedjelju na groblju Butel u njenom rodnom Skoplju.

Na posljednji, skromni i tihi ispraćaj, došli su samo njeni najbliži: neutješni brat Reško, snaha Emira, rodbina iz Skoplja, pjevačice Esma Redžepova, Vaska Jankovska…

usnija-pokop-3

Poslije opraštanja rodbine, prijatelja i drugova iz djetinjstva, kraj kovčega ispred kapele, gdje se pred polazak povorke spontano prolomio aplauz, Usnija je ukopana na muslimanskom dijelu skopskog groblja Butel, na parceli gdje počivaju njeni najbliži. To je bila njena posljednja želja, mada je, kako vele njeni, “toliko bila vezana za Beograd, odakle je dostojanstveno ispraćena u Skoplje”.

Ispraćena je, skromno, tiho, uz vjerski obred, posljednju molitvu i oproštajno slovo imama Ali Berata iz Amdi-pašine džamije iz obližnjeg romskog naselja Šuto Orizari u Skoplju.

– Ostavila nam je Usnija amanet da je pamtimo po pjesmi, ljepoti, radosti, bez suza, čineći samo dobro, mada smo toliko toga progurali u životu tegobnog, bolnog sve do njenih posljednjih dana i teške patnje – tiho je govorio njen brat Reško.

usnija-pokop-2Na posljednjem ispraćaju Usnije, nije bilo njenih kolega iz Makedonije, nije bilo oproštajnih obraćanja, ni jedne jedine riječi posljednjeg pozdrava. Od zvaničnika na pogreb je jedino stigao Nedžad Mustafa, ministar bez portfelja u Vladi Makedonije iz redova Romske stranke.

– Svi smo tužni, saosjećamo sa njenom rodbinom, najbližima, ali ostat će njena njena pjesma, neponovljiva harizma, nezaboravan lik, vedrina, stas i glas prekrasne žene i dobrog čovjeka, velikog humaniste, kakav se više neće roditi – istakla je Vaska Jankovska koja je, širom svijeta pronijela romsku pjesmu sa orkestrom Gorana Bregovića.

Koliki je trag ostavila u kulturi, pjesmi i humanitarnim angažmanom teško je opisati. Zaslužila je, kako je rekla, da joj se na posljednjem ispraćaju jednim cvijetom pokloni i neko od zvaničnika iz resora kulture.

(Doznajemo.com/Express)

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    ovoje svima opomena da nemoze niko pobjeci meleku smrti.e nece bogami svima ostati ta sejtanska pjesma to nema veze nikakve sa vjerom kao ni one slike vise sanuduka. ali kako god oni se ponasali i radili polagace zato racune doli stvoritelju izato sto nisu naucili sta i kako trebaju raditi.nema gusicu od pjesme i te muzike nikakve koristi sada ona doli to gopodar svijetova ragi bog neprihvata i toje on zabranio samo ce otvoreni pakao ili raj reci jeli bilo dobri djela i jeli taj rob boziji izvrasavo bozije zapovjedi drugo nista.muzika opijanje varanje ubijanje kradja ponizavanje ljudi sve to vodi u paklenu vatru dzehennem.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s