S BiH: Vučić treba vratiti 5 milijardi KM

Posted: 8. Oktobra 2015. in Intervjui

Pano S BiH

Sarajevo,08. oktobar 2015.

SAOPĆENJE

Najavljena posjeta premijera Srbije Aleksandra Vučića Srebrenici, u društvu Milorada Dodika, u novembru ove godine,  gdje će učestvovati na Konferenciji o infrastrukturnim projektima ponovo je bacanje prašine u oči javnosti Bosne i Hercegovine, a i svijeta. Mora se priznati da premijerov i vladin aparat, a posebno onaj dio zadužen za odnose sa javnošću, to odlično radi.

Prema informacijama kojima raspolaže Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Vučić će tim povodom objelodaniti da će uplatiti jedan milion EUR-a koje Srbija duguje Srebrenici za potopljeno zemljište akumulacijom hidroelektrane na Drini – Bajna Bašta. Ništa u tome nema loše, pogotovo jer Srebrenici i povratnicima uopšte, treba svaka podrška i pomoć. Međutim nema ništa ni pozitivno, uzimajući u obzir da se zna da je taj dug, prema procjenama eksperata, oko 35 miliona KM. Postavlja se pitanje da li ćemo se radovati zato jer će Vučić “dati” mali dio srebreničkog novca koji Srbija duguje Srebrenici. Bilo bi lijepo da tom prilikom premijer Srbije javno kaže kada će vratiti ostatak duga ovom, genocidom, opustošenom gradu.

Poznato je također da Srbija, za neisplaćenu struju tokom svih ovih godina, a koja je proizvedena na hidroelektranama na Drini, duguje državi Bosni i Hercegovini preko 5 milijardi KM. To bi bilo dovoljno za isplatu dobrog dijela duga naše zemlje čime bi izašli iz dužničkog ropstva, a nakon čega bi se popravio standard sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Dakle, mi cijenimo napore Vučića kojima pokušava dati do znanja da je svjestan krivice koji su njegovi prethodnici počinili nad Bosnom i Hercegovinom. Međutim, ostaju stvari koje nam je Vučić ostao dužan, a to su izvinjenje za genocid, vraćanje cijelog duga Srebrenici od oko 35 miliona KM za potopljeno zemljište i Bosni i Hercegovini, 5 milijardi KM za dugove od struje proizvedene na Drini. To su kapitalne stvari, a ima ih još. Do tada, moramo se uvijek prisjetiti njegovih obećanja sa pozornice Skupštine Srbije, kada je poručio da za svakog svakog Srbina treba ubiti 100 muslimana. Iako se životi nikada ne mogu vratiti, makar se treba vratiti ono što je otuđeno i Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s