S BiH: Zadovoljni smo sa podrškom koju nam je dao SDP

Posted: 7. Oktobra 2015. in Intervjui

Sarajevo,07. oktobar 2015.

SAOPĆENJE

Stranka za Bosnu i Hercegovinu izražava zadovoljstvo da je Socijaldemokratska partija BiH, iako sa zakašnjenjem od 13 godina, konačno dala zvaničnu i javnu podršku uređenju Bosne i Hercegovine na principu funkcionalnih ekonomskih regija.

Još 2002. godine, ustrojstvo naše države na principu decentralizacije i uspostavljanja multietničkih i funkcinalnih ekonomskih regija, bila je platforma Stranke za  Bosnu i Hercegovinu.

Nažalost, moramo konstatovati, da je tadašnja naša vizija ostala bez podrške političkih sudionika uključujući i SDP BiH. Takva politika bila je prvobitno podržana od strane Evropske komisije, pa čak uspostavljena i Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), koja je još tada radila regionalne projekte koji su povezivali opštine sa obje strane entitetske linije uključujući Sarajevo, Ilijaš, Vogošću, Pale, Sokolac, Han Pijesak i druge. Nakon što nije bilo šire i odlučnije podrške drugih političkih subjekata iz Bosne i Hercegovine, takva vizija Bosne i Hercegovine nije mogla zaživjeti.

Danas, ipak predstavlja satisfakciju da je SDP prepoznao to kao zdravu ideju te se nadamo da će zajedno s nama raditi na njenom provođenju. Bosanskohercegovačke prirodne geografske regije su se formirale vijekovima, kao funkcionalne i multietničke. One i dalje žive u ljudima i na terenu, jer je logična prirodna saradnja Bihaća i Banje Luke, Bijeljine i Tuzle, Trebinja, Livna i Mostara, Pala i Sarajeva itd. Sve drugo je skupo i dugoročno neodrživo, kako politički tako i prirodno. Zbog toga vjerujemo da će i druge stranke, poput SDP-a BiH, podržati regionalni koncept uređenja Bosne i Hercegovine,  a po principima Evropske unije koja u drugim državama – članicama insistira na regionalnoj organizaciji.

Stranka Za Bosnu i Hercegovinu

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    NEUZDAJ SE UTO VEC IMAJ NAUMU DA SU TUJ IGRACI KOJIMA TO NEPASE DRZISE SVOGA JATA I TUJ UJEDINJUJ SVOJ NAROD ONO DRUGO JE SVE VARKA.DOK JE GOD DODIKA I ONAKVI NEMAS TI SANSE DA NESTO SANJIM URAIS ZA RZAVU SAMO SAM ZASEBE SASVOJIMA DOK GO TO NESVATITE BICEVAM TAKO.NAZALOST.ALIJE ISTINA

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s