Otvoreni apel Vojvođanskog kluba

Posted: 3. Oktobra 2015. in Intervjui

Vojvodjanski klub3. oktobar  2015.

Otvoreni APEL Ligi socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanskoj partiji I svim vojvođanskim partijama

Poštovana gospodo,

sagledavajući događaje u poslednjih nekoliko dana, Vojvođanski klub Vam upućuje sledeći apel:

Više od dve decenije se građani koje Vi i mi predstavljamo, kroz razne partije i nevladine organizacije, bore  za Vojvodinu. Neki se bore za povratak autonomije oduzete 1988. godine, neki za manje ili vise definisanu “širu autonomiju”, neki za Vojvodinu Republiku, ali niko od nas se nikada nije zalagao za ocepljenje Vojvodine od Srbije, ni direktno, ni indirektno.

I tokom celog tog perioda, nikada, osim za kratko – 2000. godine, Vojvođani nisu uspeli da se ujedine I pred javnost Vojvodine i javnost Srbije iznesu objedinjene zahteve iza kojih bismo svi stali. Danas, 2015. godine krajnje je vreme da to uradimo.

Aktivnosti nove, u velikoj meri fantomske i do sada nepoznate “Mlade Vojvodine”, za kratko vreme su nam svima nanele štetu i podstakle kritike o “vojvođanskom separatizmu”. S druge strane, ako je istina, a  Vojvođanski klub veruje i Vojvođanskoj partiji i Ligi socijaldemokrata Vojvodine, da ni jedna od ove dve partije ne stoji iza “Mlade Vojvodine”, onda svi mi imamo problem. Taj problem se pre svega odnosi na činjenicu da uprkos našem zalaganju i borbi, koje traju dve i po decenije, položaj Vojvodine je danas gori nego ikada od 1988. godine. To znači da, bez obzira na to ko je šta i koliko radio – nismo uradili dovoljno!  Vojvođanski klub tvrdi da je jedan od bitnih razloga to što smo bili razjedinjeni, opterećeni sujetama i dnevnim interesima.

Rat saopštenjima i izjavama između LSV i VP, koji se odvijao par dana najbolji je pokazatelj štete koju nanosimo jedni drugima (što je manje važno), ali i ideji Vojvodine (što je mnogo važnije).

Danas se politička scena Vojvodine ubrzano (re)definiše u susret predstojećim pokrajinskim izborima.Posle više od dve decenije, za izbornu političku utakmicu se spremaju dve realno postojeće autohtone ne-nacionalne vojvođanske političke partije, koje se zalažu za veći stepen autonomije Vojvodine: Liga socijaldemokrata Vojvodine koja postoji više od dve decenije i novostvorena Vojvođanska partija. Vojvođanski klub smatra da je to dobro, jer obogaćuje vojvođansku političku scenu i omogućava veći izbor građanima Vojvodine, primoravajući obe stranke (i “staru” i “novu”) da budu odgovorne i da se ozbiljno i efektivno založe za ideje koje svi mi zastupamo.

Razumljivo je, i  bilo je za očekivati, da će između ove dve partije doći i do “varnica” obzirom da obe “targetiraju” na isto ili slično šire biračko telo, koje ne obuhvata njihove članove. Ali, koliko god to bilo za očekivanje, Vojvođanski klub protestuje protiv takve prakse i traži da se sa njom prekine! Zato, jer šteti ideji Vojvodine!

Umesto svađa, koje će upropastiti Vojvodinu, danas je imperativ ujedinjavanje svih vojvođanskih snaga! Istraživanja pokazuju ono što svi mi znamo:

JEDINI NAČIN DA SE VOJVODINA NE PREDA U RUKE NACIONALISTIMA JE STVARANJE JEDINSTVENOGVOJVOĐANSKOG POLITIČKOG FRONTA!

Zato pozivamo autohtone vojvođanske građanske partije – Ligu socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođansku partiju, ali i Demokratsku stranku, LDP  i stanke nacionalnih manjina da dobro razmisle, jer tvrdimo (a iza ove tvrdnje su podaci iz najnovijih istraživanja koje i Vi svakako znate) da GRAĐANI VOJVODINE HOĆE OBJEDINJAVANJE VOJVOĐANSKE OPCIJE!!!

Napravimo, svi zajedno, VOJVOĐANSKI POLITIČKI FRONT koji koji će objediniti sve partije, pokrete I nevladine organizacije koje kao minimum prihvataju ZIS (zakonodavna, izvršna i sudska vlast), vraćanje otete vojvođanske imovine, pravo Vojvodine da odlučuje o svojim resursima, poštovanje dostignutog nivoa etničkih prava, negovanje i razvoj multietničnosti i multikulturalnosti!

Ovaj apel Vojvođanskog kluba svakako nije rezultat idealizma, već precizne, mada zbog ranijeg lošeg iskustva i nevoljne konstatacije da, uprkos razlikama PRVI KORAK U PONOVNOM OSVAJANJU REALNE AUTONOMIJE VOJVODINE NAM JE ZAJEDNIČKI I MORAMO GA ZAJEDNO NAPRAVITI. Jer, bez tog prvog koraka, drugih neće ni biti.

Jedinstvo se ne stvara na razlikama, nego na sličnostima. Ako možemo sesti i dogovoriti zajednički minimum zahteva kao platformu oko koje ćemo se okupiti, to može spasiti Vojvodinu!

Ako Vam, pak, usko-partijski interesi i sujete budu važniji – niti ćete Vi dobiti izbore, niti će Vam Vojvođani oprostiti što ste prokockali istorisku šansu.

S poštovanjem i u nadi da ćete ovaj apel prihvatiti, ja Vas pozivam da zajedno šetamo za Vojvodinu, 5. oktobra 2015. godine.

Za Vojvođanski klub

dr Branislava Kostić, Predsednica

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s