Profesor emeritus Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba dr. Ivan Šiber: KARAMARKO IMA REALNE ŠANSE DA POSTANE PREDSJEDNIK VLADE A NAMA PREOSTAJE DA SVI ZAJEDNO ZAPJEVAMO HIMNU HDZ-a: BOŽE ČUVAJ HRVATSKU !

Posted: 2. Oktobra 2015. in Intervjui

ivan siberEU je totalno nepripremljena na izbjegličku krizu. Ne postoje jasni ciljevi što se želi, ni s obzirom na prihvat i raspoređivanje izbjeglica, a isto tako i načinima kako suzbiti izvore same krize na Bliskom istoku…..Rješavanje uzroka krize na mjestu gdje je kriza nastala je jedini način da se kriza dugoročno riješi. Pri tome treba uzeti u obzir kako povijest (raspad Otomanskog carstva, uloga kolonijalnih sila prije svega V. Britanije) tako i ponašanje SAD-a prema Iranu…..Ne samo presude u slučaju Sanader, već niz procesa koji se ne završavaju na svim razinama sudstva uključivši i čudne odluke Ustavnog suda govore o krizi pravne države…..U svakom slučaju svi moraju biti svjesni da je jedini način održavanja BiH, ukoliko nam je stalo do toga, da se problemi rješavaju unutar BiH…..Spektakularna promjena bila bi da neka treća snaga dođe na vlast (pored HDZ-a i SDP-a). To se svakako neće dogoditi…..

Uvaženi gospodine Šiber. Puno je tema na koje bih s Vama mogao razgovarati, ali zbog limita vremena i prostora, fokusirat ću se samo na neke od njih. Započnimo s aktuelnom – izbjegličkim valom koji se dešava Hrvatskoj posljednjih nekoliko sedmica. Da li su se Hrvatska država i njeno društvo do sada pokazali kao dobri domaćini tim očajnim ljudima iz Sirije i Iraka?

Prema svim medijskim izvještajima i komentarima, razgovora s pojedinim izbjeglicama, kao i reakcija ljudi, mislim da se može ustvrditi da su, kako institucije, tako i ljudi pokazali maksimalno razumijevanje za njihovu nesreću i spremnost da se pomogne. Pri tome treba imati u vidu da se migranti uglavnom susreću s ljudima koji su također prije 25 godina bili u sličnoj situaciji.

Ipak, u jeku ove krize zaiskrilo je na relaciji Zagreb-Beograd. Da li je po Vašem mišljenju odluka Vlade RH o zatvaranju granice sa Srbijom od prije nekoliko dana bila ispravna, iznuđena?

Na ovo je pitanje dosta teško jednoznačno odgovoriti. S jedne strane imam dojam da je reakcija hrvatske vlade bila ishitrena, a s druge, to je bio način da se skrene pozornost na činjenicu da su migranti isključivo usmjeravani prema Hrvatskoj  a ne i prema Mađarskoj. Ono što je zabrinjavajuće su međusobne optužbe i dskvalifikacije.

Kako u cijeloj ovoj tužnoj izbjegličkoj priči vidite ponašanje EU, čija je Hrvatska, evo već preko dvije godine, članica?

EU je totalno nepripremljena na izbjegličku krizu. Ne postoje jasni ciljevi što se želi, ni s obzirom na prihvat i raspoređivanje izbjeglica, a isto tako i načinima kako suzbiti izvore same krize na Bliskom istoku.

Izbjeglice su posljedica onoga šta se dešava u njihovim matičnim zemljama. Da li će se neki centri moći u EU i u svijetu početi baviti uzrocima i je li to najkonstruktivniji put za prestanak barem ove izbjegličke krize?

Rješavanje uzroka krize na mjestu gdje je kriza nastala je jedini način da se kriza dugoročno riješi. Pri tome treba uzeti u obzir kako povijest (raspad Otomanskog carstva, uloga kolonijalnih sila prije svega V. Britanije) tako i ponašanje SAD-a prema Iranu. Treba imati u vidu da su se rušile diktature na razini početka 20. stoljeća i omogućili vjerski ratovi na razini 17. stoljeća.

U Hrvatskoj je nekoliko krupnih riba procesuirano, neki nepravomoćno osuđeni, neki zatvarani pa pušteni…Pođimo od Ive Sanadera. Da li je ukinuta prvostepena presuda bivšem hrvatskom premijeru u predmetu HYPO i INA-MOL, najblaže rečeno, umanjila kredibilitet Županijskog suda u Zagrebu, pa i suca Ivana Turudića?

Ne samo presude u slučaju Sanader, već niz procesa koji se ne završavaju na svim razinama sudstva uključivši i čudne odluke Ustavnog suda govore o krizi pravne države.

A da li još uvijek nezavršena sudska priča sa Milanom Bandićem opterećuje kredibilitet i renome funkcije gradonačelnika prijestolnice jedne države, članice EU?

Slučaj Bandić je samo jedna od ilustracija stanja u pravosuđu., po logici strukture BiH.

Kako komentirate da je jedan Zdravko Mamić na slobodi jer je mogao da plati jamčevinu, dok mnogi drugi koji to nisu u stanju treba da u Remetincu i drugdje čekaju svoja suđenja ili daljnje procesuiranje? Znači li to da svi građani Hrvatske nisu jednaki pred Zakonom?

Tog gospodina najradije ne bih komentirao jer sam i sam imao priliku upoznati razinu njegove opće kulture. Kako narod kaže: Para vrti gdje burgija neće!

U pripremi ovog razgovora sami ste potcrtali da nam je Banja Luka neka bitna kopča, privatno. Naravno, neću tu činjenicu dalje elaborirati niti “zloupotrijebiti”, ali neka nam taj grad bude “lajtmotiv” za pitanje: da li je dobro po BiH te njene odnose sa RH što je predsjednica Grabar Kitarović nedavno posjetila Banja Luku i tamo se srela sa osvjedočenim antibosanskim političkim liderom Miloradom Dodikom?

Predsjednica države po logici strukture BiH treba razgovarati s tri predsjednika, sviđali se oni nama ili ne.

Kako inače vidite aktualne odnose (političke, ekonomske…) između Hrvatske i BiH i da li se i danas iz Mostara (ranije Gruda) ide po svoje mišljenje u Zagreb, naprimjer?

Imam dojam da je to danas manje prisutno, ili barem vidljivo, nego ranije. U svakom slučaju svi moraju biti svjesni da je jedini način održavanja BiH, ukoliko nam je stalo do toga, da se problemi rješavaju unutar BiH.

Na samom kraju, predstoje parlamentarni izbori u Hrvatskoj. Očekujete li neke spektakularne promjene u odnosu snaga u Saboru, a samim tim i na čelu Vlade Republike Hrvatske? Može li se Hrvatskoj desiti Tomislav Karamarko, kao prvi čovjek izvršne vlasti?

Spektakularna promjena bila bi da neka treća snaga dođe na vlast (pored HDZ-a i SDP-a). To se svakako neće dogoditi. Što se tiče Karamarka on ima realne šanse da postane predsjednik Vlade, nama preostaje da svi zajedno zapjevamo himnu HDZ-a:Bože, čuvaj Hrvatsku!

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (709)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s