Tatjana Brlek, v.d. voditeljica Muzeja “Staro selo” Kumrovec: TIJEKOM GODINE MUZEJ POSJETI OKO 50.000 POSJETITELJA

Posted: 28. Septembra 2015. in Intervjui

tatjana brlek

Kada govorimo o razvoju Muzeja „Staro selo“ Kumrovec tada se prisjećamo 1947. godine kada je narod iz svih krajeva  dolazio u Kumrovec radi razgledavanja rodne kuće Josipa Broza Tita. U to vrijeme javila se ideja da  se jezgra Kumrovca obuhvati mjerama spomeničke zaštite. Te je godine Urbanistički institut NR Hrvatske izradio opširan plan prostora od Zelenjaka do Razvora, a za tu svrhu je prof. Marijana Gušić, tada direktorica Etnografskog muzeja u Zagrebu, napisala studiju o naselju Kumrovec…..Upravo je 1950. godine profesorici Gušić povjereno  uređenje desnog krila rodne kuće Josipa Broza Tita, dijela objekta u kojem se nalazi etnografski prikaz ambijenta tradicijske zagorske kuće, hiže zidanke, u kojoj je obitavala  zadružna obitelj Broz. U tom razdoblju lijevo krilo kuće, u kojem je  bio predstavljen biografski prikaz Josipa Broza Tita, uredili su akademski slikar Edo Kovačević i arhitekt Pavao Ungar…..Muzej na otvorenom „Staro selo“ Kumrovec danas se prostire na površini od 128.107 m2. Na tom prostoru nalazi se obnovljena stara jezgra naselja Kumrovec, Vila Kumrovec-rezidencijalni objekt Josipa Broza Tita sa pripadajućim arboretumom, kasno barokna kurija grofova Erdody, te livade i obradive površine…..Na samom ulazu u Muzej „Staro selo“ Kumrovec nalazi se rodna kuća Josipa Broza Tita koja u arhitektonskom smislu predstavlja primjer zadružne kuća zidane u kamenu lomljencu i reprezentativan je primjer kuće, hiže zidanke. U unutrašnjosti kuće nalazi se etnografski postav osmišljen na način zornog prikaza stambenog prostora tradicijske zagorske kuće sa kraja 19. st. i izložba posjeti Josipa Broza Tita rodnom Kumrovcu nakon 1945. godine…..Prikupljena građa  Muzeja „Staro selo“ Kumrovec djelom je raspoređena  po objektima tako da tematski prikazuje određeni obrt ili običaj. Tako se u Muzeju nalaze slijedeće stalne izložbe:Od konoplje i lana do platna, Zagorska svadba, Život mladog bračnog para, Kovački obrt, Život kovačke obitelji, Kolarstvo, Od zrna do pogače, Licitarski, sviječarski i medičarski obrt, Izrada dječjih drvenih igračaka, Lončarstvo, Život i gospodarstvo zagorske obitelji, Vatrogasci, Niža kumrovečka pučka škola…Želite li posjetiti Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, a putujete iz smjera Zagreba preporučamo vožnju autocestom Zagreb-Krapina sa izlazom za Zabok. U Zaboku je potrebno pratiti putokaze koji Vas upućuju u smjeru Tuheljske toplice, Klanjec, Kumrovec…

Kada je nastala ideja da se stara jezgra Kumrovca obuhvati mjerama spomeničke zaštite i tko je bio njen, da tako kažem, promotor?

 BRLEK:Kada govorimo o razvoju Muzeja „Staro selo“ Kumrovec tada se prisjećamo 1947. godine kada je narod iz svih krajeva  dolazio u Kumrovec radi razgledavanja rodne kuće Josipa Broza Tita. U to vrijeme javila se ideja da  se jezgra Kumrovca obuhvati mjerama spomeničke zaštite. Te je godine Urbanistički institut NR Hrvatske izradio opširan plan prostora od Zelenjaka do Razvora, a za tu svrhu je prof. Marijana Gušić, tada direktorica Etnografskog muzeja u Zagrebu, napisala studiju o naselju Kumrovec. Ujedno to je vrijeme naglog razvoja Kumrovca: 1948. izgrađen je  Hotel Kumrovec ( kasnije ,od 1962. rezidencija Josipa Broza Tita), iste 1948.,u dvorište imanja obitelji Broz postavlja se  skulptura Josipa Broza Tita rad Antuna Augustinčića,1952. Savjet za prosvjetu , nauku i kulturu osniva Muzej u Kumrovcu čiji je direktor prof. Zdenko Vojnović ujedno i direktor Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Iako su u samom početku izgradnje najvećeg etnografskog muzeja na otvorenom , zbog ishitrenosti radova bili narušeni konzervatorski principi, napredne ideje autora koncepcije Muzeja „Staro selo“ Kumrovec te uključivanje u realizaciju projekta stručnjaka etnologa, povjesničara, arhitekata…ipak u konačnici rezultiraju izgradnjom reprezentativan in situ Muzej na otvorenom kojeg danas čini, uz rodnu kuću Josipa Broza Tita, tridesetak sačuvanih i obnovljenih tradicijskih stambenih i gospodarskih objekata u kojima se nalaze izložbe obrta i običaja Hrvatskog zagorja sa kraja 19. i početka 20. stoljeća.

kumrovec

BRLEK:Da, kada govorimo o imenima zaslužnim za izgradnju Muzeja „Staro selo“ Kumrovec pa tako i za uređenje kulturno-povijesnog i likovnog postava u rodnoj kući Josipa Broza Tita uvijek se prisjećam prof. Marijane Gušić čije su velike zasluge u samoj ideji izgradnje muzeja na otvorenom te u realizaciji prezentacije autentičnosti prostora naselja Kumrovec koja seže u kraj 19. stoljeća. Upravo je 1950. godine profesorici Gušić povjereno  uređenje desnog krila rodne kuće Josipa Broza Tita, dijela objekta u kojem se nalazi etnografski prikaz ambijenta tradicijske zagorske kuće, hiže zidanke, u kojoj je obitavala  zadružna obitelj Broz. U tom razdoblju lijevo krilo kuće, u kojem je  bio predstavljen biografski prikaz Josipa Broza Tita, uredili su akademski slikar Edo Kovačević i arhitekt Pavao Ungar. Savjet za nauku prosvjetu i kulturu NRH 1953. godine osniva „ Muzej maršala Tita“, rješenjem od 21. veljače iste godine. Tijekom tih godina provode se hortikulturalni i građevinski radovi ,a u smjeru muzeološke koncepcije  prikupljaju se predmeti, etnografska građa, kojom će se urediti interijeri. Muzejske ekspozicije povijesnog i etnografskog sadržaja, u rodnoj kući Josipa Broza Tita, dovršene su 1953. godine, a u svibnju 1954. za direktoricu Muzeja imenovana je prof. Marijana Gušić. U to vrijeme sve više jača ideja o očuvanju i uređenju cijelog ruralnog ambijenta kao povijesnog i etnografski relevantnog prostora.

Šta čini sadržaj današnjeg etno-sela Kumrovec?

BRLEK:Muzej na otvorenom „Staro selo“ Kumrovec danas se prostire na površini od 128.107 m2. Na tom prostoru nalazi se obnovljena stara jezgra naselja Kumrovec, Vila Kumrovec-rezidencijalni objekt Josipa Broza Tita sa pripadajućim arboretumom, kasno barokna kurija grofova Erdody, te livade i obradive površine.

Obnovljena stara jezgra Kumrovca prostire se na 39 261 m2 površine. Na tom prostoru rekonstruirano je i restaurirano: 21 stambeni objekt; hiža mazanka ili hiža zidanka,stara pučka škola, 10 gospodarskih zgrada i 9 pratećih objekata (2 svinjca, 2 spremišta za kukuruz, 5 bunara).

Objekti su obnovljeni na svojim izvornim temeljima pa možemo istaknuti Muzej „Staro selo“ Kumrovec kao najveći in situ muzej koji svojim muzejskim ekspozicijama posjetiteljima prikazuje način življenja krajem 19. i početkom 20. st

Na samom ulazu u Muzej „Staro selo“ Kumrovec nalazi se rodna kuća Josipa Broza Tita koja u arhitektonskom smislu predstavlja primjer zadružne kuća zidane u kamenu lomljencu i reprezentativan je primjer kuće, hiže zidanke. U unutrašnjosti kuće nalazi se etnografski postav osmišljen na način zornog prikaza stambenog prostora tradicijske zagorske kuće sa kraja 19. st. i izložba posjeti Josipa Broza Tita rodnom Kumrovcu nakon 1945. godine. Jezgra naselja Kumrovec danas je zapravo Muzej „Staro selo“ Kumrovec u kojem se nalaze očuvani objekti sa prikazima tradicijskih obrta i običaja. Tako posjetitelji Muzeja mogu upoznati kovački obrt, lončarstvo, kožarstvo, izradu licitara, izradu dječjih drvenih igračaka, običaj zagorske svadbe, izradu domaćeg lanenog platna…

kumrovec-2

 Koje su značajnije muzejske zbirke?

BRLEK:Prikupljena građa  Muzeja „Staro selo“ Kumrovec djelom je raspoređena  po objektima tako da tematski prikazuje određeni obrt ili običaj. Tako se u Muzeju nalaze slijedeće stalne izložbe:Od konoplje i lana do platna, Zagorska svadba, Život mladog bračnog para, Kovački obrt, Život kovačke obitelji, Kolarstvo, Od zrna do pogače, Licitarski, sviječarski i medičarski obrt, Izrada dječjih drvenih igračaka, Lončarstvo, Život i gospodarstvo zagorske obitelji, Vatrogasci, Niža kumrovečka pučka škola…

Fundus muzeja, sa stručnog aspekta, raspoređen je u 3 odjela: etnografski, kulturno-povijesni i pedagoški. U etnografskom odjelu možemo istaknuti Zbirku kućnog inventara i seoskog namještaja,Zbirka pučke sakralne umjetnosti, Zbirka narodnih glazbala,Zbirka drvenih dječjih igračaka,Zbirka košara i pletenih proizvoda,Zbirka keramike, Zbirka tekstila i tekstilnog rukotvorstva, Zbirka oruđa i alata. Kulturno-povijesni odjel čine zbirke: Zbirka razglednica i čestitki,Zbirka namještaja, ura,ogledala, stakla, porculana, Zbirka predmeta iz Vile Kumrovec, Likovna zbirka, a u pedagoški odjel ubrajamo Zbirku jaslica i Zbirku pisanica. Zasebno se vodi građa povijesne zbirke.

A stalni izložbeni postavi?

 BRLEK:Muzej „Staro selo“ Kumrovec specifičan je u primjeru prezentacije muzejskih predmeta.

Prikupljena građa  Muzeja „Staro selo“ Kumrovec raspoređena je po obnovljenim tradicijskim stambenim i gospodarskim objektima tako da tematski prikazuje određeni obrt ili običaj. Tako se u Muzeju nalaze slijedeće stalne izložbe: Rodna kuća Josipa Broza Tita sa pripadajućim gospodarskim objektom,Od konoplje i lana do platna, Zagorska svadba, Život mladog bračnog para, Kovački obrt, Život kovačke obitelji, Kolarstvo, Od zrna do pogače, Licitarski, sviječarski i medičarski obrt, Izrada dječjih drvenih igračaka, Lončarstvo, Život i gospodarstvo zagorske obitelji, Vatrogasci, Niža kumrovečka pučka škola…

 Da li je bilo nekih intervencija na uređenju rodne kuće Josipa Broza u posljednje vrijeme i kako biste opisali današnji izgled i sadržaj tog kompleksa, kao jednog od stalnih postava Muzeja?

 BRLEK:Da, u interijeru rodne kuće Josipa Broza Tita u posljednje vrijeme izvršene su intervencije u povijesnom dijelu prezentacije. Današnja publika u tom segmentu očekuje više informacija od trenutnog sadržaja. Pohvale ostaju nadalje etnografskom prikazu dok su manjkavosti u povijesnom dijelu prezentacije. Tijekom iduće godine očekujemo, kroz izložbenu djelatnost, poboljšanje povijesnog prikaza u rodnoj kući Josipa Broza.

titova rodna kuca

 Kakvo je radno vrijeme Muzeja, te cijene ulaznica?

 BRLEK:Muzej „Staro selo“ Kumrovec otvoren je za posjetitelje tijekom cijele kalendarske godine, izuzev praznike: Uskrs;  Svi Sveti (1. studeni); Božić i Stjepanje ( 25. i 26. prosinac); Nova godina (1. siječanj), a prema slijedećem radnom vremenu:

Radno vrijeme Muzeja je od 1.travnja do 30. rujna svaki dan od 9-19 sati,a od 1.studenog do kraja veljače svaki dan od 9-16. U mjesecu ožujku i listopadu muzej radi: ponedjeljak-petka od 9-16, a vikendom ( subota i nedjelja) od 9-18 sati. Razgled Muzeja ostvaruje se uz ulaznice od 10,00 kn za djecu, studente i umirovljenike te 20,00 kn za ostale posjetitelje. Ako posjetitelji dolaze u Muzej kao grupa veća od 30 osoba tada ostvaruju dodatni popust od 20%. Posebno zanimanje odgojno-obrazovnih institucija izazivaju muzejsko-edukativni programi –muzejsko-edukativne radionice koji su kompatibilne sa nastavnim curriculumom . sadržaj programa radionica omogućuje iskustveno učenje polaznika o običajima i baštinjenim vrijednostima o načinu  života na selu koncem 19. st. U jednodnevnom programu djeca mogu upoznati osnove pisanja krasopisa radionicom koja se održava u prostorijama Niže kumrovečke pučke škole-u ambijentu rekonstruirane učionice opremljene namještajem s kraja 19. st. Tijekom listopada u radionici Od zrna do pogače uči se o vrstama žitarica, djeca sudjeluju pri izradi kukuruznog brašna , izradi tijesta te pečenju kruha u krušnoj peći. Uz Uskrsne blagdane u radionici Pisanjke moje bake upoznajemo naše najmlađe posjetitelje sa Uskrsnim običajima Hrvatskog zagorja te izradom pisanica, oslikanih jaja prirodnim bojama. Radionica Bakine papirnate rožice povezuje se sa upoznavanjem tradicijskog nakita izrađenog od kreppapira.  Sudjelovanje u radionicama moguće je uz prethodnu najavu i rezervaciju termina te plaćanje ulaznice od 30,00 kn po osobi

Kako stići do “Starog sela” iz pravca Zagreba, naprimjer? 

 BRLEK:Želite li posjetiti Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, a putujete iz smjera Zagreba preporučamo vožnju autocestom Zagreb-Krapina sa izlazom za Zabok. U Zaboku je potrebno pratiti putokaze koji Vas upućuju u smjeru Tuheljske toplice, Klanjec, Kumrovec…

 Koliko posjetitelja imate tijekom godine, prosječno, u posljednjih pet godina, na primjer, te odakle sve dolaze?

 BRLEK:Tijekom godine Muzej posjeti oko 50.000 posjetitelja. U toj brojci su iskazani su posjetitelji Muzeja ali i gosti na manifestacijama, otvorenjima izložbi kao i sudionici u interaktivnim muzejsko-edukativnim programima.

Koji je najposjećeniji sadržaj Muzeja?

 BRLEK:Teško je izdvojiti najposjećeniji sadržaj u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec. Kada posjetitelji dođu u sam prostor tada posjećuju sve izložbene postave. Motiv dolaska u Kumrovec jest sama činjenica da je to rodno mjesto Josipa Broza Tita   ali isto tako bilježimo sve veći broj posjetitelja koji želi upoznati i očuvane etnografske vrijednosti.

 Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

 BRLEK:

 RAZGOVARAO:Bedrudin GUŠIĆ (708)

vrbas-miso

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    e da davno bilo sad se spominjalo tito je Saban ali kazu dato nije taj tito iz kumrovca valjda ga sa rusom zamjenili.koceim sad znati.glavnom sve prolazi i nestaje sveje vise uspomena.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s