Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH: JA I IZETBEGOVIĆ NEMAMO NIKAKVU KOMUNIKACIJU OSIM FORMALNE – PREKO KLUBA SDA, ALI IMA NAZNAKA DA SE STANJE POPRAVLJA…

Posted: 21. Septembra 2015. in Intervjui

semso m.Nažalost, 6. Kongres će ostati upamćen po izbornim nepravilnostima koje su se desile i koje su rezultat jake želje da Bakir bude izabran za Predsjednika SDA. Niko nije protiv da svaki kandidat ima jaku želju za pobjedom u jednoj demokratskoj utrci u kojoj svi kandidati imaju podjednak tretman, ali u SDA se to nije desilo…..Ne radi se ni o kakvim frakcijama. Nažalost, u SDA trenutno vlada opće jedinstvo, ali čini mi se na krivom putu, jer se niko aktualnom predsjedniku ne smije suprotstaviti sa drugačijim mišljenjem, što je pogubno po politiku i budućnost kako SDA tako i BiH…..Mi smo i prema SDA iskreni i volimo SDA, ali ne dozvoljavamo da nas bilo ko ponižava ili da vodi politiku štetnu po građane BiH. Zato smo istupili u javnost, jer je nama ona najbolji saveznik u borbi za demokratizaciju SDA i izgradnju BOLJE SDA…..Dragan Čović samo naizgled djeluje smireno. Veoma mu se žuri da provede ranije dogovoreni plan sa Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem da zagospodare državom i svim njenim ključnim instancama, kako bi Bosni i Hercegovini zadali udarac od kojeg se ona više ne bi mogla oporaviti…..Ako se ipak desi da ovaj plan Čović, Dodik i Radončić uz pomoć Izetbegovića provedu u djelo, bio bi to ujedno i kraj Izetbegovića kao lidera SDA i lidera Bošnjaka…..Mi ne možemo podržavati uhljebljenje prijateljsko-familijarnih kadrova, a i sami snositi dio odgovornosti prema građanima BiH za izostanak rezultata….to je vrijeme prošlo…..Reforma pravosuđa u BiH je prijeko potrebna, ali ne iz razloga koje navodi Dodik i njegov establishment, niti na način kako su to potpisali neki u Briselu u ime BiH. Ne znam ko im je dao mandate da prihvataju nešto što će nas sve vratiti unazad nekoliko stepenica u smislu izgradnje (bolje rečeno razgradnje) pravosudnog sistema……Nedopustivo je da nam jedna politička opcija određuje kako će se zvati jezik, kako smijemo ili ne smijemo prakticirati vjeru, kako se možemo oblačiti, gdje i kako možemo stanovati, biti prijavljeni itd… Zaista je ovo dio BiH u kome vlada aparthejd….OHR i MZ uopće se ponašaju isto kao i 92. kada su nas tukli i protjerivali, a oni nam nametali embargo na oružje. Danas mi moramo strogo da se držimo Dejtonskog Ustava a svi ostali na našu štetu smiju raditi šta hoće.To je stav islamofobične Evrope i posljedica je globalne borbe protiv terorizma koju identifikuju sa borbom protiv muslimana i Islama, a najviše baš u BiH….. I dalje je živa ideja o podjeli BiH, što je zamisao Dodika i Čovića kao trenutnih aktera srpsko-hrvatske politike susjeda. Oni su samo sateliti…..

Gospodine Mehmedoviću! Podsjećam da je ovo nas drugi intervju u relativno kratkom vremenu. Kao što rekoh u pripremi, bilo je povoda i za njega. Jedan od njih je svakako majski Kongres SDA na kome ste bili protukandidat Izetbegoviću i, kao što znamo, on je izabran. Da li su to bili fer i demokratski izbori, odnosno da li je sve proteklo regularno?

MEHMEDOVIĆ: Nažalost, 6. Kongres će ostati upamćen po izbornim nepravilnostima koje su se desile i koje su rezultat jake želje da Bakir bude izabran za Predsjednika SDA. Niko nije protiv da svaki kandidat ima jaku želju za pobjedom u jednoj demokratskoj utrci u kojoj svi kandidati imaju podjednak tretman, ali u SDA se to nije desilo. Nažalost izborni ciklus je obilježen uz niz nepravilnosti i sukobljavanja u kome su se uglavnom uklanjali čestiti kadrovi i oni koji nisu bili za Bakira…a birana je struktura SDA koja treba da obezbijedi izbor Bakira za Predsjednika, a tim gore što se tri dana prije Kongresa vidio potpisan Zapisnik sa Kongresa u kome su stajala imena onih koji su danas izabrani. Bilo je to ružno iskustvo, ali šta je tu je, ne očekuje niko da se 6.Kongres ponovi..

Uoči Kongresa, govorilo se o frakcijama unutar SDA. Da li su postojale i ima li ih nakon Kongresa?

MEHMEDOVIĆ: Ne radi se ni o kakvim frakcijama. Nažalost, u SDA trenutno vlada opće jedinstvo, ali čini mi se na krivom putu, jer se niko aktualnom predsjedniku ne smije suprotstaviti sa drugačijim mišljenjem, što je pogubno po politiku i budućnost kako SDA tako i BiH. Postoje i članovi SDA koji nemaju formalnu niti snagu niti odgovornost ali se ne slažu sa ovakvim stanjem, kao ni sa politikom koju vodi SDA, ni unutarnjom niti vanjskom, što će svakako imati posljedice po SDA.

Da li komunicirate sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem?

MEHMEDOVIĆ: Nemamo nikakvu komunikaciju osim formalne – preko Kluba SDA, ali ne direktno, što nije dobro, ali nije do mene, jer za komunikaciju trebaju biti bar dvoje, ali ima naznaka da se stanje popravlja jer već sutra (utorak, 22.9.2015.) imamo zvaničan sastanak četiri zastupnika u PS BiH sa Predsjednikom SDA, pa stoga očekujem poboljšanje komunikacije i pozitivne procese u SDA.

Da li zbog Vašeg očitog neslaganja sa stanjem u SDA trpi i Vaša poslanička funkcija u Parlamentarnoj skupštini BiH? Čije stavove zastupate u istoj – stranačke ili vlastite?

MEHMEDOVIĆ: Kao što je poznato javnosti, nas četiri zastupnika smo morali jasno reći da ova politika koju vodi zvanična SDA vodi  i BiH u pogrešnom pravcu, te smo tražili promjenu kursa i stanja u SDA, ali obzirom da se niko nije osvrćao na naš vapaj mi smo javno rekli da nećemo provoditi politiku Bakira Izetbegovića, već da ćemo djelovati u skladu sa potrebama građana BiH i države, te smo napisali pismo Predsjedniku SDA sa zamjerkama i prijedlogom rješenja. Ni tada niko nije reagovao, onda smo rekli da zamrzavamo svoje djelovanje u klubu SDA…tek tada se neko udostojio da sa nama razgovara i da sa nama traži rješenja za izlazak iz krize. Mi smo jasni da naš poslanički posao neće trpiti ali sigurno je da SDA može zbog takvog stava imati posljedice. Mi smo i prema SDA iskreni i volimo SDA, ali ne dozvoljavamo da nas bilo ko ponižava ili da vodi politiku štetnu po građane BiH. Zato smo istupili u javnost, jer je nama ona najbolji saveznik u borbi za demokratizaciju SDA i izgradnju BOLJE SDA.

I ptice na grani znaju da SDA popušta puno toga Čoviću, odnosno HDZ-u. Predsjednik DF-a Zeljko Komšić je naprimjer rekao da je “Čovićje moćan onoliko koliko mu to dozvoli Izetbegović…” Zaista, kuda ide bošnjačka politika personifcirana u ovakvoj SDA?

MEHMEDOVIĆ:Dragan Čović samo naizgled djeluje smireno. Veoma mu se žuri da provede ranije dogovoreni plan sa Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem da zagospodare državom i svim njenim ključnim instancama, kako bi Bosni i Hercegovini zadali udarac od kojeg se ona više ne bi mogla oporaviti. SDA i njeni birači su ih spriječili u tome i sada bi bila ludost da SDA uvede ovu gubitničku koaliciju na vlast. Koliko znam, takvo šta je predsjednik Izetbegović u nekoliko navrata javno odbio učiniti. Nadam se da će istrajati u tome. U svakom slučaju ima moju podršku. Ako se ipak desi da ovaj plan Čović, Dodik i Radončić uz pomoć Izetbegovića provedu u djelo, bio bi to ujedno i kraj Izetbegovića kao lidera SDA i lidera Bošnjaka.

Bilo je medijskih špekulacija da osnivate novu stranku, ali ste to već demantirali, rekavši da ćete se zalagati za “katarzu unutar SDA…” Da li je to moguće učiniti unutar Stranke koja je pod 100%-tnom kontrolom jednog vjeka? Kako to učiniti?

semsudin-mehmedovic-realizacija-sporazuma-sdp--snsd-je-pocetak-kraja-drzave-bih

MEHMEDOVIĆ: Nije u pitanju nikakva nova SDA niti stranka, u pitanju je odnos spram reformi u i oko SDA. Ne komuniciranje sa četiri zastupnika PS BiH, a nisu u pitanju samo četiri zastupnika, već ogroman broj članova SDA, ali nas četverica imamo 100 godina političkog iskustva i to u ovom vremenu i ne smatram mudrim ne iskoristiti znanje i iskustvo bar nas četverice, ali to ne zavisi od nas koje guraju iz SDA. No međutim mi sebe smatramo dijelom SDA i radit ćemo predano za dobrobit i SDA i BiH, bez obzira na sve okolnosti. Oni koji se boje reforme SDA sigurno znaju razloge, ali mlade snage koje su snaga SDA iz baze sigurno će iznjedriti i natjerati sve nas na reformu SDA da bi imali BOLJU SDA. A ako ne budemo imali bolji način komunikacije unutar SDA nećemo se ustručavati ni da komuniciramo pismeno, a i javno ako to okolnosti budu nalagale. Ali, opet kažem, to nije mudro niti dobro za stabilnost SDA.

Ovdje je bitno napomenuti da niko od nas ne traži nikakvu ni funkciju niti privilegiju, 6.Kongres je završen i rukovodstvo se samoizabralo i to je gotova stvar, a unutar takvog samoizabranog rukovodstva vlada harmonija i jedinstvo i ni na koji način ne želimo da to narušimo jer politička zbilja u BiH traži potpuno jedinstvo ne samo unutar SDA već i sa drugim političkim subjektima, ali mi svi očekujemo konkretne rezultate, da ih svi građani BiH jasno vide.

Očekujemo i demokratizaciju SDA, i ekonomske reforme, i evropski put BiH, i akciju SDA, i jasnu viziju lidera, i učinkovitu borbu protiv korupcije, i vraćanje dostojanstva bh. čovjeku, i veći stepen odgovornosti svih funkcionera, i definisanje i poštivanje principa u vođenju kadrovske politike, naročito u sigurnosnom i diplomatskom sektoru, i jasniju komunikaciju sa javnošću, a ne da svi nagađamo šta se i za čiji račun dogovara iza kulisa, i očekujemo da se hipoteke iz prošlosti konačno počnu rješavati, a ne da se na nevolji ljudi grade političke i politikantske karijere, očekujemo pravedniji i transparentniji sistem raspodjele nacionalnog bogatstva, promjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda jer nema niko pravo zahvatanja više nego mu pripada…Očekujemo takođe jasan odnos spram pitanja i pozicije Srebrenice, Mostara, očekujemo drugačiji odnos spram Bošnjaka i ostalih i u RS-u ali i u Mostaru i Hercegovini, gdje su Bošnjaci i ostali potpumo marginalizirani, a za  to je kriva upravo neprincipijelna politika. Dostojanstvo Bošnjaka i pravna sigurnost mora biti zagarantovana  jednako kao i ostalim građanima BiH. Mi ne možemo podržavati uhljebljenje prijateljsko-familijarnih kadrova, a i sami snositi dio odgovornosti prema građanima BiH za izostanak rezultata….to je vrijeme prošlo.

Želimo ostvarenje naše misije…vraćanje povjerenja građana u SDA.

Kako komentirate višemjesečne pokušaje da se načini neka nova koalicija kako bi Federalni parlament imao potrebnu skupštinsku većinu a time i Vlada F BiH bila stabilna?

MEHMEDOVIĆ: Nažalost, ovo je posledica neprincipijelne politike koju vodi aktuelno rukovodstvo SDA, jer olako se odreći prirodnog partnera DF-a je otvorilo pandorinu kutiju i Bakir je pribjegao sporazumu sa malim strankama što je hod po žici, i nije trajalo ni dva mjeseca, nakon čega se uz pomoć Čovića približava Radončiću, ali u zasjedi je odmah Dodik, Čovićev snažni politički partner i to bi moglo da destabilizira i državnu Vladu, ali se nadam da do toga ipak neće doći. Federacija mora imati stabilnu većinu sa ili bez SDA, jer se procesi nisu makli s mjesta, iako je usvajanjem Zakona o radu učinjen značajan iskorak Vlade FBiH, ali za značajnije reforme potreban je stabilan politički ambijent, što sada nije slučaj..

Hipotetički, zar je moguće zamisliti u koaliciji Izetbegovića i Radončića, kako se najavljuje od strane  Čovića (koji, izgleda, uglavnom ima bijele figure), a i sam Izetbegović je potvrdio da bi prihvatio SBB za novog koalicionog partnera?

MEHMEDOVIĆ: Rekao sam kako i šta ali bi to svakako osnažilo antibosanske snage i bilo bi pogubno za put Bosne i Hercegovine u EU.

Kako ocjenjujete trenutnu situaciju u Rs-u, posebno za Bošnjake koji tamo žive?

semsudin-mehmedovic

MEHMEDOVIĆ: RS je kao BH entitet primjer aparthejda i nepoštivanja prava niti pravde za sve koji nisu Srbi u ovom dijelu BiH….

Reforma pravosuđa u BiH je prijeko potrebna, ali ne iz razloga koje navodi Dodik i njegov establishment, niti na način kako su to potpisali neki u Briselu u ime BiH. Ne znam ko im je dao mandate da prihvataju nešto što će nas sve vratiti unazad nekoliko stepenica u smislu izgradnje (bolje rečeno razgradnje) pravosudnog sistema, koji treba da obezbijedi osjećaj pravde svim građanima BiH, ali kako ako se umjesto jednog VSTV planira još jedno, odnosno dva za dva entiteta, ako se to sve radi pod pritiskom Dodikovog referenduma, sa primjesama Čovićeve kooperativnosti sa njim. Zato me ne brine njihov odnos prema reformi pravosuđa u BiH, jer njima zapravo i nije cilj red i Pravda, već naprotiv u nesređenom stanju oni će jedino imati osjećaj sigurnosti da neće odgovarati za sva zla koja čine ovom narodu.

Veći problem je naša indolentna politička elita koja sada plaća račun lose političke pogodbe sa partnerima, ali i promašaja koje su napravili zbog izostanka političke akcije tj. aktivne uloge u politici. Nažalost, pasivna pozicija je sama po sebi uglavnom gubitnička…ali prepustiti da nema niti jednog Bošnjaka na ključnim pozicijama u tri sektora je samo po sebi problem. Zamislite da u sigurnosnom sektoru, sektoru pravde i finansija niko značajan ne odlučuje u ime Bošnjaka, ili neki misle da je dovoljna njihova liderska pozicija ili samodopadljivost da se riješe svi problemi. Očigledno su u zabludi.

Protokol o strukturalnom dijalogu je očigledno potpisan od određenih lica bez saglasnosti onih koji u ime BiH imaju kapacitet da odlučuju, ali uvjeren sam da bi i oni to uradili na isti način da bi pokazali kooperativnost, sa kim, a protiv koga…za račun BiH sigurno ne.

Reforma pravosudnog sistema je prijeko potrebna BiH, da bi profesionalizam u provođenju pravde bio iznad političkog razračuna lidera sa neistomišljenicima, kako se to radi sada dok nam oni koji su činili zla bosanskom narodu odlučuju i dalje u ime naroda ali za svoj račun. Nedopustivo je da nam jedna politička opcija određuje kako će se zvati jezik, kako smijemo ili ne smijemo prakticirati vjeru, kako se možemo oblačiti, gdje i kako možemo stanovati, biti prijavljeni itd… Zaista je ovo dio BiH u kome vlada aparthejd.

Aktuelni problem nametanja naziva jezika u nastavnim programima bošnjačkoj djeci u Rs-u je, izgleda, samo vrh ledenog brijega. Da li je bošnjačka politika (ako tako nešto postoji) učinila dovoljno da se u manjem entitetu poštuje ustavno pravo na jezik jednog od tri konstitutivna naroda? Da li su u tom smislu dovoljno učinili OHR te bošnjacka akademska zajednica (ako i tako nešto postoji)?

MEHMEDOVIĆ: OHR i MZ uopće se ponašaju isto kao i 92. kada su nas tukli i protjerivali, a oni nam nametali embargo na oružje. Danas mi moramo strogo da se držimo Dejtonskog Ustava a svi ostali na našu štetu smiju raditi šta hoće.To je stav islamofobične Evrope i posljedica je globalne borbe protiv terorizma koju identifikuju sa borbom protiv muslimana i Islama, a najviše baš u BiH.

Na kraju, treba li tolika halabuka i uopće reakcije oko najavljenog Dodikovog referenduma koji je u osnovi antiustavan i, kao takav, neprovodiv? Da se ne radi, “ispod tezge”, o nekim popuštanjima Dodiku u zamjenu za njegovo odustajanje od antiustavnog referendum?

MEHMEDOVIĆ: Pa sve je rezultat dogovora ispod tezge kako kažete ali na štetu Bosne i Bošnjaka. I dalje je živa ideja o podjeli BiH, što je zamisao Dodika i Čovića kao trenutnih aktera srpsko-hrvatske politike susjeda. Oni su samo sateliti.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor.

MEHMEDOVIĆ: Hvala i Vama!

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (707)

bg-plitvice 1

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    je u kojo im pomaze Bakir i Radoncic baava pricate onisu to zacrtali naro im je oobrio glasovo i neka ialje glasa i kaze sretno svima kud koji mili moji.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s