Stranka za BiH – SAOPŠTENJE

Posted: 17. Septembra 2015. in Intervjui

Sarajevo, 17.septembar 2015.godine

Stranka za Bosnu i Hercegovinu, kao i javnost naše države, iz medija je saznala da je Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 27. avgusta donijela  Odluku o osnivanju privrednog društva  “Intera” industrija, tehnologija i razvoj d.o.o Sarajevo, čija bi djelatnost, između ostalog, bila i upravljanje neperspektivnom vojnom imovinom i drugom imovinom koju je Federacija BiH naslijedila na bilo koji drugi način.

Ovim putem zamolili bi  Premijera Federacije BiH da javno pojasni kojom neperspektivnom vojnom imovinom raspolaže veći bh. entitet, ako se zna da je sva vojna imovina dio državne imovine koja pripada isključivo Bosni i Hercegovini, a ne entitetima. Iz toga proizilazi da je, u slučaju i da postoji, neperspektivna vojna imovina koja je dodjeljena enitetima morala proći  parlamentarnu proceduru na državnom nivou, gdje se samo Parlament BiH mogao odreći takve imovine. Ako postoji takav zakon zahjtevamo da se predoči javnosti. U Odluci o osnivanju firme “Intera” dalje stoji da će djelatnost biti upravljanje i drugom imovinom koju je Federacija BiH naslijedila na bilo koji drugi način. Ovdje je također potrebno objasniti javnosti, koju je to drugu imovinu Federacija naslijedila i od koga, ili pak očekuje nasljedjivanje neke imovine u budućnosti? Ovo je posebno važno jer je poznato da su javna dobra, putevi, rijeke, šume itd, u vlasništvu Bosne i Hercegovine, bez obzira u kojem njenom djelu ili entitetu se nalazili.

Ako ne postoje adekvatni i precizni odgovori na ova pitanja sa razlogom se može pretpostaviti da se radi o pripremi podjele državne imovine na koju nema niko pravo da pristane, jer to znači bukvalno i jednostavno kraj države Bosne i Hercegovine. Bezbroj puta smo upozoravali javnost te, kad smo bili dio vlasti, zaustavili podjelu državne imovine. Pozivamo sve probosanskohercegovačke snage u BiH da se dobro prouči ova materija i ne pristane na podjelu državne imovine. Važno je naglasiti da svaki parlamentarac sam može odlučiti kako glasati i ne biti zapisan u istoriji da je glasao za raspad sopstvene države, jer je digao ruku za njenu disoluciju poklanjajući imovinu entitetima.

Press služba Stranke za Bosnu i Hercegovinu

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s