Gábor Bódis, novinar: Evropska unija međutim mora da se promeni, ako hoće da opstane, ne zbog izbeglica, nego zbog same sebe

Posted: 13. Septembra 2015. in Intervjui
Gabor-Bodis-izvor-slobodnaevropa_org_
Jedna od glavnih optužbi protiv rukovodstva Radiotelevizije Novi Sad (godina 1988) je bila da nismo uživo prenosili „događanje naroda” u Novom Sadu. Naravno, to je imalo sporednu ulogu u tom nasilnom rušenju Vojvodine, ali, svakako, je bila profesionalna greška…..Sa kolegom i drugom, Arpadom Nemetom osnovao sam nedeljnik na mađarskom jeziku Napló (Dnevnik), zbog čega smo dobili otkaz na RTNS, ali se sindikat (!) izborio da nas petoro vrati u radni odnos. Počeo je rat u Hrvatskoj i dobio sam ljubazan poziv od JNA da učestvujem u pohodu na Vukovar. Tada sam prešao u Mađarsku…..Od 2010. godine u Mađarskoj se gradi diktatura u kojoj u svemu odlučuje jedan čovek. Tako nešto je omogućeno dvotrećinskom pobedom Fidesa, koji je počeo da prepravlja ustav, zakone po svojoj meri. Levica je razdeljena, skoro i ne postoji, i Viktoru Orbanu je jedini politički rival, krajnja desnica (Jobbik), mada nema velike razlike među njima….. Orban budi najstrašnije ksenofobične emocije kod Mađara i sa geslom da treba odbraniti ugroženu otadžbinu, ponovo osvaja glasove…..Mediji u Srbiji su korektniji od mađarskih. I ovde je podeljen prostor na provučićevsku i na antivučićevsku štampu. Naravno, ona prva je mnogo jača…..
Poštovani gospodine Bódis! Uvaženi kolega! Imao sam dilemu kako da Vas predstavim, ne samo zato što je Vaš novinarski opus osebujan, nego i zbog lociranja mjesta Vašeg aktuelnog življenja i  djelovanja. Dakle, jeste li Vi novinar iz Subotice, ili iz Budimpešte, ili iz oba grada…ili negdje između njih?

 

Bódis: Nisam, nažalost, nikad bio novinar u Subotici. Karijeru, posle diplomiranja na Filozofskom fakultetu u Beogradu, počeo sam na Televiziji Novi Sad, gde sam od pripravnika stigao sredinom osamdesetih do mesta glavnog urednika Mađarske redakcije TVNS. Za vreme jogurt revolucije zamenjivao sam direktora programa televizije. Rodjen sam u Subotici i sve do završetka gimnazije živeo sam u tom gradu i sarađivao sam i dan danas sarađujem sa subotičkim medijima. I moj sadašnji život se odvija između Budimpešte i Subotice i Novog Sada.

Vratimo se malkice u neku, ne tako daleku prošlost koja je odredila mnogo toga što će se kasnije desiti na prostorima gdje je nekada stanovala SFRJ. Dakle, da li je Jogurt revolucija odredila i Vašu daljnju novinarsku sudbinu, odnosno bila uzrokom puta kojim ste kao poslenik javne riječi išli nakon nje?

Bódis: Jedna od glavnih optužbi protiv rukovodstva Radiotelevizije Novi Sad (godina 1988) je bila da nismo uživo prenosili „događanje naroda” u Novom Sadu. Naravno, to je imalo sporednu ulogu u tom nasilnom rušenju Vojvodine, ali, svakako, je bila profesionalna greška. Nisam uspeo tada da ubedim rukovodstvo da je događaj i onda događaj kada nam se ne sviđa – da krajnje pojednostavim stvari. Nakon nekoliko meseci smenjen sam kao glavni urednik, RTNS je oslobođena „autonomaša”. Prirodni profesionalni razvoj takve „očiščene” medijske kuće je da je za vreme ratova na južnoslovenskim prostorima, postane prvoborac u govoru mržnje.

Pošto sam smenjen zabranjeno mi je da se bavim novinarstvom oko pola godine, a posle toga samo spoljnom politikom. Posle jednog komentara ponovo mi je zabranjeno medijsko pojavljivanje.

Sa kolegom i drugom, Arpadom Nemetom osnovao sam nedeljnik na mađarskom jeziku Napló (Dnevnik), zbog čega smo dobili otkaz na RTNS, ali se sindikat (!) izborio da nas petoro vrati u radni odnos. Počeo je rat u Hrvatskoj i dobio sam ljubazan poziv od JNA da učestvujem u pohodu na Vukovar. Tada sam prešao u Mađarsku. U Budimpešti sam bio šef dopisništva Radija Slobodna Evropa (na mađarskom jeziku), 1993. dobio ugovor u Minhenu. Još te godine prestala sa emitovanjem mađarska sekcija, ali u isto vreme, počela je organizacija redakcije na južnoslovenskim jezicima. Bio sam u prvoj ekipi i otišao sam nakon 12 godina kao zamenik direktora.

Zbog ograničenosti vremena i prostora, nećemo se moći dotaći svih važnijih faza Vaše karijere, pa ćemo, za ovu priliku, spomenuti Vaš angažman na Duna televiziji u Budimpešti, gdje ste obavljali funkciju direktora informativnih programa. Međutim, došao je Orban i….I šta se onda desilo?

Bódis: 2005. sam iz Praga prešao u Budimpeštu i dobio mesto direktora informativno-političkih emisija na Duna televiziji (za Mađare izvan granica). Nakon pobede desnice (Fides, Viktor Orban) odstranjeno je više od hiljadu ljudi iz mađarskih javnih medija. Naravno, bio sam u prvim redovima. Obrazloženja nije bilo (kao ni u slučaju iz 1988. godine u Novom Sadu).

Jedan ste od onih koji aktuelnog premijera Mađarske nazivate “mađarski car”, što mu, u konkretnom slučaju, nije kompliment. Zašto?

Bódis: Od 2010. godine u Mađarskoj se gradi diktatura u kojoj u svemu odlučuje jedan čovek. Tako nešto je omogućeno dvotrećinskom pobedom Fidesa, koji je počeo da prepravlja ustav, zakone po svojoj meri. Levica je razdeljena, skoro i ne postoji, i Viktoru Orbanu je jedini politički rival, krajnja desnica (Jobbik), mada nema velike razlike među njima.

Kako objašnjavate zaokret Viktora Orbana od proklamiranog ljevičara, u početku karijere, do današnjeg ultradesničara, kao što mi imamo nešto slično u Bosni (Dodik)?

Bódis: Orban je nakon pada i raspada prve vladajuće stranke (desničarski Mađarski forum, 1990-1994) shvatio da je upražnjen prostor na desnoj strani političke palete. Bio je to uspešan zaokret, ali im je trebalo 4 godine da dođu na vlast (1998).

Da li su kod mađarskog premijera ksenofobija i mržnja prema izbleglicama sa Bliskog istoka kompatibilni sa njegovim okretanjem prema Istoku (Rusija, Kina) pa se, uvjetno, s političkog aspekta može smatrati pragmatičnom (ali ne i opravdanom, naravno), ili su ksenofobija i mržnja jednostavno dio njegovog mentalnog sklopa?

Bódis: Sve što se u Mađarskoj dešava u poslednjih pet godina je komunikacijska manipulacija, čiji je jedini cilj i svrha da Viktor Orban ostane na vlasti. I to mu uspeva. Kao ni kod Slobodana Miloševića čovek nije mogao da zna da li je on komunistički doktriner i čisti nacionalist, tako ni kod Orbana se ne zna. Ali, meni se čini, da  je on počeo da veruju u gluposti, koje njegov komunikacijski širi svakodnevno. Ali suština je da je sve u službi opstanka na vlasti. I odnos prema izbeglicama (širenje otvorene mržnje) treba tako shvatiti: Orban budi najstrašnije ksenofobične emocije kod Mađara i sa geslom da treba odbraniti ugroženu otadžbinu, ponovo osvaja glasove.

 Postoje li u Mađarskoj opozicione stranke i udruge koje oponiraju politici mađarske Vlade prema izbjeglicama?

Bódis: Levica je razdeljena i nije dovoljno glasna u osudi takve politike, a kranjja desnica je za još strašnije mere protiv izbeglica. Jedina nada su civili, stotine i stotine njih, koji danju i noću pomažu izbeglicama. Država i najjače crkve su pasivne.

A kakav stav prema izbjeglicama ima veći dio javnosti Mađarske, odnosno građani? Boluje li veći broj njih od ksenofobije, kao premijer?

Bódis: Mislim da je mađarsko društvo krajnje podeljeno i o tom pitanju. Jedno nedavno istraživanje kaže, da ogromna većina pristalica Fidesa i Jobika imaju negativan stav prema izbegicama, ali ovakav stav ima podršku i među pristalicama socijalista. Ako ova kriza sa izbeglicama potraje (a po svemu sudeći hoće) i Evropska unija ostaje pasivna prema rušenju svih demokratskih normi od strane Viktora Orbana, onda će i većina Mađara biti inficirana bolešču koja se zove ksenofobija.

Kako se mediji u Mađarskoj odnose prema aktuelnoj izbjegličkoj krizi i ima li onih koji su kritični prema vlasti?

Bódis: Državni mediji (oni više nisu javni) ponavljaju antimigrantske slogane svakodnevno. Ima nezavisnih medija, najviše na internetu, koji su krajnje kritični prema Orbanu, ali im je domet graničen. U nihovu pomoć stiže inostrana štampa, koja u ogromnoj većini, oštro kritikuju mađarsku vladu.

Kako vidite aktuelno stanje medija u Vojvodini i Srbiji, naprimjer?

Bódis: Mediji u Srbiji su korektniji od mađarskih. I ovde je podeljen prostor na provučićevsku i na antivučićevsku štampu. Naravno, ona prva je mnogo jača. U trenutnoj migrantskoj krizi, međutim, ponašanje premijera Srbije prema izbeglicama, bez obzira iz kojih političkih pobuda to čini, je neizmerno korektnije od onoga što mađarski premijer čini.

U Vojvodini Raditelevizija Vojvodina sticajem okolnosti ima veći prostor da bude nezavisna (naprednjaci na vlasti u zemlji, demokrate u pokrajini), ali ako i kada dođe do promene vlasti u okrajini, sve će se promeniti. Na gore.

Kakve će efekte proizvesti zid-bodljikava žica kojeg/koju mađarska vojska, po nalogu “cara” podiže duž 174 km duge granice prema Srbiji, osim onih historijski sramotnih? Zapravo, hoće li zid-žica značajnije spriječiti ulaske izbjeglica iz pravca Srbije u Mađarsku?

Bódis: Neće ništa promeniti ni ograda ni vojska na granici, ali se krajnje uvećava rizik od konflikata, možda i oružanih. Orbanu to odgovara, jer stalno ratno stanje i strah stanovništva je uslov za dobro funkcionisanje svake diktature.

Na samom kraju, da li se ovom izbjegličkom krizom, kojoj se ne nazire kraj, otvorila neka evropska, pa i svjetska pandorina kutija, eventualno?

Bódis: Ne verujem da je ovo kataklizma, proći će i ova kriza. Evropska unija međutim mora da se promeni, ako hoće da opstane, ne zbog izbeglica, nego zbog sam sebe. Ili će biti kompaktnija zajednica ili će ostati nedefinisana gomila nacionalnih interesa. U ovom drugom slučaju, nema joj spasa.

Hvala Vam velika za ovaj razgovor,

Bódis: Hvala.

RAZGOVARAO: Bedrudin GUŠIĆ (705)

vrbas-miso

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    nece je spasiti madjarska bodljikava zica tatije zadnja dobra nema njoj nikako spasa sve stoje nametnuto toje i osudjenop na propast samoje pitanje vremena ali vito neznate.zbate samo bla bla

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s