S BiH – SAOPĆENJE

Posted: 11. Septembra 2015. in Intervjui

Sarajevo, 11.septembar 2015.godine

Reformu Zakona o sudovima treba voditi struka a ne politika

Sve su indicije, iako u javnosti imamo samo stare informacije, da će reforma Zakona o sudovima BiH biti razvijena na osnovu verzije zakona kojeg je u Briselu predložilo Ministarstvo pravde manjeg BH entiteta, što Bosnu i Hercegovinu i njene institucije dovodi u inferioran i ponizavajući položaj u odnosu na entitete.

Očigledno je da se potpisom na Protokol  u okviru strukturalnog dijaloga između Evropske unije i Bosne i Hercegovine još jednom popustilo pred ucjenama i pritiscima Milorada Dodika, ovaj put da će provesti referendum o Sudu i Tužilastvu Bosne i Hercegovine ako se ne udovolji njegovim zahtjevima.

Ipak da bi bilo koji zakon bio usvojen na državnom nivou, mora imati podršku u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve patriotski orijentisane delegate u oba doma Parlamenta BiH da detaljno prouče materijale i konsultuju stručne kadrove gdje god je potrebno kako se ne bi dodatno urušavao sudski sistem Bosne i Hercegovine.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu, pomno prati situaciju i želi skrenuti pažnju javnosti na potencijalne opasnosti koje se kriju u juče potpisanom Protokolu. Vjerujemo da ministri koji su ga potpisali, makar iz Federacije BiH, nisu imali saglasnost Vlade FBiH i Parlamenta FBiH, pogotovo jer prijedlog dolazi iz samo jednog entiteta. Jasno je da prijedlog nije usaglašen na nivou države Bosne i Hercegovine, jer Dodik ne kontroliše one koji bi ga razmatrali. Ako iza svega stoji politika, pitanje je koje su namjere takvih reformi i kome i zašto odgovara slabljenje sudske vlasti u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu

Amer Jerlagić

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    svima onima koji je nezele njima i ogovara isto tako i izdajnicima.pozzzz

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s