SDD BiH povodom izbjegličke krize

Posted: 8. Septembra 2015. in Intervjui

Država Bosna i Hercegovina treba uzeti daleko veće učešće u debati i riješenju izbjegličke krize koja se dešava u Evropi i preuzeti dio odgovornosti. Evropska unija se susrela sa ozbiljnom humanitarnom krizom koja prijeti njenoj stabilnosti. Dok pojedine države poput Mađarske se otvoreno suprostavljaju prilivu izbjeglica dotle države poput Njemačke i Švedske pokazuju humanizam vrijedan pažnje, povečavajući kvote prihvata.

Država Bosna i Hercegovina mora  pokazati Evropskoj uniji da svojim iskustvom i interesom je   spremna, da kao buduća članica Evropske unije,  dijeli obaveze i pokaže solidarnost u riješavanju izazova sa kojima se sreće međunarodna zajednica. Tim više što je naša država predsjedavajuća Vijeća Evrope, što je  velika šansa za BiH, u njenom međunarodnom političkom predstavljanju.

Izražavamo svoje nezadovoljstvo da se pitanje izbjegličke krize nije pojavilo ni u jednoj parlamentarnoj skupštinskoj proceduri, premda desetine hiljada izbjeglica prolazi pored nas  u jednom od najvećih ljudskih egzodusa. Osim solidarnosti humanitarnih organizacija I samoinicijative građana, političari na vlasti ne pokazuju nikakav interes da država BiH se aktivnije uključi u proces riješavanja krize.

Pored humanog aspekta u pomoći onim koji su izgubili sve osim nade u bolji život, sigurni smo da bi ovakav proaktivno djelovanje naše države se cijenilo u krugovima Evropske Unije i doprinijelo ubrzanijem putu ulazka u veliku evropsku familju.

Time  bi se poslale jasne poruke svim najavama izgradnje novih graničnih zidova na ovom kontinentu  i dao jasan odgovor na  kontroverzne izjave pojedinih evropskih zvaničnika o nepoželjnosti izbjeglica kao i na  indolentnost pojedinih tranzitnih zemalja,.

Država Bosna i Hercegovina ima obavezu prema izbjeglicama iz Sirije tim više što se historija ponavlja, jer u sličnoj situaciji našli su se brojni Bosanci i Hercegovci u periodu 1992.-1995 kada su im vrata otvorila mnoge evropske zemlje .

Danas su Bosanci i Hercegovci u Evropi u mnogome priznati kao izuzetan ljudski resurs koji svojim radom , angažmanom i plačanjem poreza doprinosi razvoju demokratskih društava u kojima  danas žive i rade.

Zašto to ne bi mogli sutra biti i Sirijci?

Pasivnost i neutralnost BiH u izbjegličkoj krizi, se sigurno neće cijeniti od strane Evropske Unije.

Edin Osmančević, predsjednik SDD BiH

edin osmancevic

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    to se upravo sto si rekao zadnje nece se cjeniti nemarnost a i sutnja bih o izbjeglicama nazalost oni necjene ni tako ni tako niti uvazavaju ista od bih SUTILI NESUTILI SAMO ZNAJU NATIRATI DA KLIMAJU KAO POLITICARI GLAVOM KAKO ONI KAZU, cak neuvazavaju ni od ti drugi veci,neki Drzavica.nazalost nazalost nazalost.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s