U Zagrebu je predstavljena knjiga Filipa Ćorlukića

Posted: 6. Septembra 2015. in Intervjui

 


Sadržaj knjige donosimo dolje, na kraju priloga

Nekoliko dana prije portalove ljetne stanke u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, Naklada Ceres je predstavila knjigu prof. Filipa Ćorlukića“Moja sjećanja na minulo stoljeće”. Knjiga je vrijedan povijesni dokument, kako povijesti Hrvatske, tako osobito i povijesti Bosanske Posavine, a zatim i lijep prikaz kamo su vjetrovi sudbine nosili naš narod za poslom diljem svijeta, u ovom slučaju autora knjige.

Prof. Karla Dragica Pongrac dostavila nam je izvješće s promocije knjige, svoja osobna zapažanja o promociji i knjizi, o predstavljačima, autoru i o nastanku knjige:

Filip Ćorlukić:
MOJA SJEĆANJA NA MINULA STOLJEĆA

     U velikoj dvorani Matice Hrvatske, održano je predstavljanje knjige Filipa Ćorlukića: MOJA SJEĆANJA NA MINULA STOLJEĆA. Predstavljanju knjige prisustvovali su, osim autora i izdavača Naklade Ceres, brojni prijatelji, suradnici i pomagači, zaslužni što je knjiga uopće tiskana i svi ljubitelji povijesti, osobnih svjedočanstava i dobre knjige.


Prof. dr. sc. Dragutin Dumančić pozdravlja prisutne

     Profesor dr. sc. Dragutin Dumančić, kao urednik knjige i predstavnik izdavačke kuće Ceres, pozdravio je sve prisutne, zahvalio svima što su došli podržati ovo predstavljanje knjige, a osobito zahvalio predstavljačima, te svima koji su pomagali da bi knjiga ugledala svjetlo dana. Pri tome je osobito zahvalio gospodinu Zdenku Protuđeru i njegovim prijateljima i suradnicima koji su pomogli tiskanje i promociju knjige.

     Mag. povijesti Goran Korov, stručni suradnik u nakladničkoj kući Ceres, pozdravio je i zahvalio svima, posebno Uredniku knjige profesoru dr. sc. Dragutinu Dumančiću za organizaciju i sav doprinos oko izdavanja knjige.

     Zahvalio se i dr.sc. Stipici Grgiću, sveučilišnom profesoru i znanstvenom novaku na Odjelu za povijest Hrvatskih studija u Zagrebu i članu više strukovnih udruga.

     Zahvala je upućena i dr. sc. Anti Kovačeviću, hrvatskom političaru koji je doprinosio hrvatskoj kulturi i znanosti dok je bio predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije, te saborski zastupnik, a i inače.

     Pozdravio je i zahvalio autoru knjige prof. Filipu Ćorlukiću, autoru koji je do sada objavio već nekoliko naslova: „Kamo ideš čovječe?“ (1983.), „Isus Mesija“, „Kuran – recenzije redoslijeda kuranskih poglavlja“, te povijesnu knjigu: „Uzroci raspada Jugoslavije“.


Slijeva: mag. pov. Goran Korov, moderator predstavljanja, dr. sc. Ante Kovačević, hrvatski političar,
prof. Filip Ćorlukić autor, prof. dr. sc, Stipica Grgić, sveučilišni profesor povijesti

     Predstavljači su s puno stručnog i osobnog angažmana govorili o knjizi „Moja sjećanja na minulo stoljeće“, trudeći se istaknuti bitne dijelove koji na svjedočanski način , „iz prve ruke“ opisuju devet desetljeća, dugo razdoblje hrvatske povijesti koja nije dovoljno poznata, osobito ne bez krivotvorina i lažnih svjedoka:


Prof. dr. sc. Stipica Grgić, sveučilišni profesor povijesti, o povijesnom svjedočanstvu u knjizi

     Dr. sc. Stipica Grgić istaknuo je kako nam Ćorlukićevo svjedočanstvo daje temeljit uvid u sva opisana zbivanja osobno i direktno, uz fotografije koje je snimio sam autor kao objektivan zapis tih događaja. Predstavljač je publici prenio kratak sadržaj knjige , s posebnim osvrtom na autorovo djetinjstvo i mladost, kad je kao tinejđer svjedočio turbulentnim događajima koji su se strelovito, gotovo danomice  mijenjali. Podcrtao je uvjete u kojima je Filip živio, kako su ti izuzetno teški, stresni i opasni uvjeti utjecali na razvoj i formiranje mlade osobe, svih ljudi koji su tada živjeli. u daljnjim godinama autor je također prolazio kroz velike promjene u osobnom, poslovnom i društvenom životu koje su doslovno upravljale načinom života, obrazovanjem i zapošljavanjem.


Političar, dr. sc. Ante Kovačević: Ćorlukićeva svjedočanstva bitna su za hrvatsku povijest

     Političar, dr. sc. Ante Kovačević u svome opširnom izlaganju, najviše pažnje posvećuje ratnim zbivanjima u NDH, naglašavajući da autor govori „kao svjedok“ te da ta svjedočanstva ukazuju na korekcije službene hrvatske povijesti, jer se bitno razlikuju u nekim dijelovima. Dodao je i osobni osvrt na zajedničke uvjete u kojima su rasli autor i on sam, razumijevanje za autorovu potrebu da dade  svoj doprinos rasvjetljavanju tih događaja i odnosa, govoreći da su Ćorlukićeva svjedočanstva bitna za istinito sagledavanje i vrednovanje procesa koji su bitno utjecali na oblikovanje društva na ovim prostorima tijekom Drugog svjetskog rata i nakon njega.


Autor knjige prof. Filip Ćorlukić

     Autor knjige prof. Filip Ćorlukić je svoje predstavljanje započeo osvrtom rada na knjizi, opisom dugog i složenog puta koji je tekst prošao od oblikovanja do pronalaska izdavača, dok konačno nije ugledao svjetlo dana kao gotova knjiga. osobito je istaknuo djetinjstvo i mladost u kojima je bio svjedokom strašnih ratnih zbivanja, naglih promjena vlasti, raznih nedaća i teškoća od nemoći da se stvore osnovne životne potrebe, straha za goli život, do nemogućih zahtjeva kod raznih ispitivanja „svake nove vlasti i njezinih poslušnika.“

     Razlog koji je potaknuo autora na prikupljanje povijesne građe, osobnih istraživanja i zapisa, fotografija koje je sam snimio tijekom tog razdoblja i koje potvrđuju autorova sjećanja i cjelovito prisjećanje na uistinu rijetko opasan, težak i uzbudljiv život, je potreba da pokaže što više dijelova povijesne istine za koju kaže da je „ u mnogome različita od one za koju smo vjerovali da jest. “Svjestan krivotvorenja povijesne istine i brojnih „svjedoka“ opterećenih tvrdim svjetonazorom i isključivošću, osobnim emocijama i pritiskom pod kojim su davali iskaze, autor upućuje čitatelje da sami istražuju i prikupljaju podatke, da bi stvarali objektivniju sliku i svoje i hrvatske povijesti i istine.

     Svoja kazivanja autor proteže na devet desetljeća, od rođenja njegova oca 1902. do raspada Titove Jugoslavije 1990. Ta su desetljeća doživjela brojne promjene, no najveća se „radikalna promjena dogodila tijekom dugovječne Titove vladavine, kada je vladao prikriven totalitarni sustav vlasti u državi, bez obzira što se u javnosti davao dojam humanog predsjednika.“ Knjigu dijeli na dva dijela: do i nakon 1948. godine, no knjiga ima mnoštvo poglavlja koja prate njegov uistinu bogat i sadržajan život. Osobito bih istakla njegov smisao za detalje, za povezivanje uzroka i posljedica, ugodan stil uz poseban doprinos njegova smisla za duhovito što i u najtežim životnim stradanjima otkriva detalje ljudske slabosti, straha, pohlepe, koristoljubivog licemjerja, svih nadanja i pokušaja da se preživi… dajući nam detaljniju, iskreniju, toplu, životnu priču koja se čita „u dahu“ bez obzira što opisuje najteži dio naše hrvatske povijesti.

     Nakladničku kuću Ceres osnovao je prof. dr. sc. Dragutin Dumančić 1992. godine. Od samog početka svoga postojanja Naklada Ceres radi na promicanju značajnih suvremenih i klasičnih djela hrvatske i svjetske književne baštine. U relativno kratkom razdoblju postojanja, Kuća je stekla ugled i kod čitatelja i u znanstvenim i književnim krugovima. U ovo vrijeme događa im se novi zamah: u Kući su zaključili da će intenzivnije izdavati isključivo vrhunska književna djela. Reorganizirali su se i racionalizirali izdavanje, uređivanje i proizvodnju knjiga. Uskoro objavljuju nekoliko naslova velikana književnog pera (Becket, Rupert Brooke, Le Clezio, Bachelard, John Cage, Tadijanović), kao i prva izdanja mladih hrvatskih književnika (Višnje Baudalo, Marka Gregura, o čemu podrobnije podatke možete naći na stranicama Naklade Ceres: http://ceres.hr/

     Knjigu „Moja sjećanja na minulo stoljeće“ autora Filipa Ćorlukića možete nabaviti narudžbom:

  • preko E-maila  ceres@ceres.hr
  • pozivom na broj mobitela : +385994907399

Uplate se mogu izvršiti na račun Naklade Ceres, u Privrednoj banci Zagreb,
račun: HR4923400091110241947,
cijena knjige je: 160.00 HRK,  21,18 EUR,  23,86 USD

Foto galerija 1

Foto galerija 2

Za portal zapisala svoja osobna zapažanja o promociji i knjizi, sve o predstavljačima, autoru knjige i nastanku  knjige, Nakladi Ceres i mogućnosti nabave knjige i njenoj cijeni:

prof.  Karla Dragica Pongrac,
life coach, psihoterapeut

Fotografije:
Foto galerija 1: prof. Dragutin Dumančić, urednik knjige
Foto galerija 2: prof. Karla Dragica Pongrac

*****

Izvješću prof. Karle Dragice Pongrac dodajem sadržaj knjige:


Biografiju prof. Filipa Ćorlukića, autora knjige “Moja sjećanja na minulo stoljeće”, pogledajte u vezanom članku.

Za portal pripremio: Zvonimir Mitar, urednik@croatia.ch

Izvor: portal http://www.croatia.ch

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s