SDD BiH povodom Nacrta zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske u periodu 1991-1996. godina

Posted: 4. Septembra 2015. in Intervjui

Na sjednici Narodne skupštine RS-a koja je zakazana za 15. septembar naći će se, kao deveta tačka dnevnog reda, i Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske u periodu 1991.-1996. godina. Ovim zakonom se uređuju se prava i način ostvarivanja prava narodnih poslanika prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske koji su dužnost, na koju su izabrani, vršili u periodu od 24. oktobra 1991. godine do 14. septembra 1996. godine. Prava podrazumijevaju i novčanu naknadu koja se isplaćuje na mjesečnom nivou u visini jedne i po prosječne neto plate u Republici Srpskoj isplaćene za prethodnu godinu. Ovim bi ratno rukovodstvo RS-a trebalo mjesečno primati naknadu u iznosu od blizu 1.200 KM.Nakon smrti korisnika pravo na novčanu naknadu imaju bračni drug i djeca (bračna, vanbračna i usvojena), pastorčad, djeca uzeta pod starateljstvo i druga djeca bez roditelja uzeta na izdržavanje. Pored Krajišnika, naknada bi se isplaćivala i haškom optuženiku Radovanu Karadžiću koji je u ovom periodu obavljao funkciju predsjednika RS-a. Također, s obzirom na to da je i sam Dodik bio zastupnik u periodu 1991.-1996. pravo na naknadu ostvario bi i on.

Najoštrije osuđujemo ovakvu licemjernu inicijativu, koja je u skladu sa programom Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) a kojom se nagrađuju ratni zločinci i haški optuženici, odgovorni za genocid, etničko čišćenje i ratne zločine u BiH. Inicijativom se u svijesti građana manjeg BiH entiteta žele legalizovati vrijednosti koje počivaju na genocidu, etničkom čišćenju i ratnom zločinu, suprotne univerzalnim ljudskim vrijednostima na kojima počiva egzistencija suvremenih društava. U uslovima kada entitet pozajmljuje novac i po ko zna koji put probija budžet, finansijska sredstva planirana za sprovođenje ovog zakona u iznosu od blizu 2.109.000,00 KM na godišnjem nivou su dodatni udar na džep svakog građanina.

Rasipništvo Vlade RS-a i predsjednika Milorada Dodika prevazilazi granice ekonomske održivosti, racionalnosti te etičkog i moralnog kodeksa vremena u kome rastu socijalna raslojavanja. Dok se ”zaslužnim zločincima” povećavaju prihodi dotle jedna ogromna večina stanovništva gladuje i živi ispod granice siromaštva.

Stranka dijaspore i domovine BiH

e-mail; stranka.diasporebih@hotmail.com

Edin Osmancevic, predsjednik SDD BiH

edin osmancevic

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s