SDD BiH: Reakcija na poslednju Vučićevu izjavu

Posted: 31. Avgusta 2015. in Intervjui

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ostaje dosledan u svojoj drskosti da se otvoreno mješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Svojom poslednjom izjavom da „Republika Srpska treba tražiti vraćanje svih daytonskih nadležnosti koje su joj uzurpirane samovoljom visokih predstavnika“, Vučić nastavlja kontinuitet politike Republike Srbije na destabilizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini. Šaljujući javnosti ovu štetnu izjavu Vučić želi da poruči da Republika Srbija neće odustati od principa etno-nacionalnog ekskluzivitet Daytonskog sporazuma , gdje se blokiranjem rada zajedničkih institucija i opstruiranjem političkih proces donošenja važnih odluka u državi , stvara privid da BiH kao država ne može funkcionirati i opstati.

Interes Vučićeve politike je zasnovan na očuvanju nasilnih podjela bosansko-hercegovačkog društva, počinjenih etničkim čišćenjem i genocidom u ratu, a ozakonjenih u Daytonu, koji već dvadeset godina blokiraju razvoj naše zemlje čineći državu neracionalnom i nefunkcionalnom. Ukoliko gospodin Vučić zaista vjeruje u principe Daytonskog sporazuma, pozivamo ga da ih primjeni i u svojoj zemlji praveći etnitetske granice u Vojvodini i Sandžaku.

Ova izjava je istovremeno i pritisak na međunarodnu zajednicu kao pravnog subjekta koji je preuzeo odgovornost iz Daytonskog sporazuma da ponudi racionalna riješenja u obnovi razvoja BiH i njene samoodrživosti. Politika Republike Srbije je od završetka rata pa do danas dosljednja u svojoj težnji dissolucije Bosne i Hercegovine, negiranja njene državnosti, kontinuiteta, počinjenog genocida, bosanskog jezika, kulture i bića. Samo se mijenjaju akteri koji su privremeno vučju kožu zamjenili jagnjećom.

Za Predsjedništvo,

Mr.Sci. Edin Osmančević, predsjednik

edin osmancevic

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s