SDD BiH povodom novih kredita Vlade RS-a

Posted: 26. Avgusta 2015. in Intervjui

Zaduživanjem Republike Srpske za novih 15 miliona KM, jučerašnjom prodajom trezorskih zapisa na na Banjalučkoj berzi, nastavlja se neodgovorna  i delitantna politika konzumacije kredita Vlade RS-a.   U našem društvu,  čini se ne postoji ni politička ni krivična odgovornost za ono što se dešava na tržištu kapitala i finansija.

Kako je moguće da se entitet duplo više zadužuje nego što je to budžetski planirano i odobreno?  U Konsolidiranom izvještaju o izvršenju budžeta RS-a, Glavne službe za reviziju javnog sektora u RS ustanovljeno je da je emisija trezorskih zapisa u 2014  izvršena suprotno članu Zakona o izvršenju budžeta za tu godinu, jer su u Odluci o usvajanju budžeta za 2014. projektovani primici od kratkoročnog zaduživanja od 45.552.000 KM, a izvršeno je zaduženje putem trezorskih zapisa od 92.728.435 KM.

Zašto se potcjenjuje uloga Glavne službe za reviziju javnog sektora u RS-u koja je  utvrdila da je vlast se u RS-u lani prekoračila dozvoljeno zaduženje emisijom trezorskih zapisa i kakva je svrha revizije?
Kako je moguće da Vlada RS-a  drastistično  “probija” budžetski plan i kakva je svrha usvajanja i planiranja entitetskog budžeta?

Izvjesno je da Vlada RS-a  još jednom pokazuje  nemoč u svojoj nelikvidnosti dovodeći manji B-H entitet u poziciju da  nekoliko mjeseci u godini živi na kredit. Politika zaduzivanja će se nastaviti kao rezultat impotenentnog rada  Vlade RS-a koja gotovo ništa ne čini da privuče investicije i napravi  drastične rezove štednje  u javnom sektoru.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s