SDD BiH: Likvidirati “Banku Srpske”

Posted: 23. Avgusta 2015. in Intervjui

Pozivamo vlasti RS-a da pristupe procesu likvidacije “Banka Srpske” , kako bi se smanjili gubici i preuzela odgovornost za nastalu štetu.  Odugovlačenje procesa likvidacije generira nove gubitke i jasno je da “Banka Srpske” svojom nelikvidnošću i nesolventnošću nije sposobna da izmiri obaveze prema povjeriocima.

Stečaj banke se trebao sprovesti još prije 2 godine, ali je u cilju prikrivanja kriminala  u tadašnjoj  Balkan Investment Banci profučkano još 30 miliona maraka državnog novca uloženih u sanaciju banke.  Od 116 miliona kredita ,  30 miliona su loši krediti čiji se gubici moraju nadoknaditi iz bankarskog kapitala koji danas iznosi 35 miliona.  ” Banka Srpske” nije sposobna više da funkcioniše sa ostatkom kapitala od 5 miliona maraka što znači da bi Agencija za bankarstvo RS morala joj oduzeti licencu bez odlaganja.

Priče predsjednika manjeg BiH entiteta Milorada Dodika o navodnoj prodaji banke  su nerealne i vjerovatno će se ponudtiti  ponovo neko ” frizirano knjigovodstveno riješenje” koje će kod javnosti stvoriti privid da je problem riješen.

Za ovakvo stanje u bankarskom sektoru najveću odgovornost snosi Vlada RS-a i statična i impotentna Agencija za bankarstvo RS  na čelu sa njenom  direktoricom Slavica Injac.

Nedostatak finansijske discipline na finansijskom tržištu potkopava tržište kapitala, stvara arhaično stanje i ugrožava povjerenje.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    e dase covjek samo nasmije kakovi to slazete i fino napisete ali nazalost samo u prazno.jer to niko niti cuje niti zna zato niti to vase pisanje dolazi do tih koji bi mogli da kazu hoceteli da zatvorimo.ali nece to oni nika reci jer onise samo drze da imaju vlast i da corluce kako imaju svoj zakon i kako idalje drze da nefunkcionise drzava bosna.nazalost ali protiv togase treba dignuti i sloziti i boriti dase to srusi lako onda za banke.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s