SDD BiH: Podrška roditeljima u Konjević polju

Posted: 19. Avgusta 2015. in Intervjui

Stranka dijaspore i domovine Bosne i Hercegovine daje punu podršku gospodinu Muhizinu Omeroviću i roditeljima bošnjačke djece iz Konjević-Polja u legitimnom zahtjevu da im se prizna pravo na predmet Bosanski jezik.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa ministrom prosvjete bh. entiteta Republika Srpska Danetom Maleševićem, roditeljima je  poručeno da će se u svim školama u RS-u predmet Bosanski jezik voditi kao “jezik bošnjačkog naroda” što je nedopustivo i apsurdno.  Kako se prava djece i njihovih roditelja krše već dvije godine inatnom politikom predstavnika RS-a, ne preostaje im ništa osim da  ostanu dosljedni u svojim zahtjevima te očekujemo da će Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prepoznati agoniju kroz koju ovi hrabri ljudi i njihove porodice prolaze.  Šutnja Visokog predstavnika je šamar Evropskoj uniji jer svojom šutnjom odobrava  očiglednu diskriminaciju.

Ovo nije samo pritisak na povratnike, posebno na povratak mlađe populacije, već i politika “ćorluka  i status kvoa” u kome se povratnicima u manji BiH entitet nudi “muslimanstvo” naspram “bosanstva” u cilju očuvanja nacionalnih podjela među građanima.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s