Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin: BROJ POSJETITELJA POSLJEDNJIH GODINA RASTE, ŠTO SVRSTAVA NAŠ MUZEJ MEĐU NAJPOSJEĆENIJE MUZEJE U KONTINENTALNOM DIJELU HRVATSKE

Posted: 19. Avgusta 2015. in Intervjui

miran bojaniv morandini

Uz 90. obljetnicu planiramo naglasak staviti na predstavljanje stotinjak dosadašnjih djelatnika koji su stvarali i razvijali Muzej. Uvijek se u muzejima ističe muzejska građa i muzejski prostori, no upravo stručno i pomoćno osoblje svemu daje smisao i poveznicu…..Prvotni postav sačinjavali su predmeti prispjeli u novootvoreni Muzej ponajviše kao donacije poznatih varaždinskih obitelji. Tijekom godina obogaćivale su se, kako brojem tako i raznorodnošću, muzejske zbirke zahvaljujući kojima je Muzej prerastao u ustanovu kompleksnoga tipa, sastavljenu od sedam specijaliziranih odjela: Arheološkog, Povijesnog, Kulturnopovijesnog, Etnografskog, Entomološkog, Konzervatorsko-restauratorskog, te Galerije starih i novih majstora…..Uz svaku izložbu tiskaju se katalozi i deplijani koji ostaju trajni svjedok djelovanja, ali i svjedok jednog vremena. Katalozi se razmjenjuju sa srodnim institucijama i na taj način se popunjava muzejska biblioteka koja broji nekoliko tisuća stručnih i ostalih izdanja…..Osim standardne muzejske, suvenirske ponude, značajniji iskorak ostvarujemo prilikom organizacije većih izložbi poput izložbe „Narod u nevolji“, koju smo organizirali povodom 100. obljetnice početka I. svjetskog rata ili ususret izložbi „Varaždin pod krunom Habsburgovaca“, kada izrađujemo suvenire prilagođene izložbi…..Više od stotinjak Prijatelja Muzeja potvrda je da su Varaždinci senzibilizirani za rad Muzeja i da ga doživljavaju kao središnju kulturnu instituciju u regiji…..Posljednja srijeda u mjesecu rezervirana je za suradnju s Društvom povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije. Njihov odabir tema i predavača pokušava povijesnu znanost prikazati iz najrazličitijih aspekata i ponekad se uz argumentiranu raspravu sučeljavaju različita mišljenja i razmjenjuju spoznaje. Jedno od takvih bilo je i spomenuto predavanje koje je bolna tema našeg društva jer su brojni sudionici još živi, u brojnim obiteljima sjećanja su još bolna, a cijela tema je bila nekoliko desetljeća tabuizirana…..Gradski muzej Varaždin smješten u tri povijesne palače, zaštićena kulturna dobra, nezaobilazno je I središnje mjesto posjeta većine posjetitelja u Varaždinu…..

Za ovaj prelijepi barokni grad na sjeverozapadu Hrvatske me vežu divne uspomene, pogotovo iz vremena kada sam studirao u njemu. A jedna od njegovih najvažnijih kulturnih institucija, koja je postala jednim od imidža Grada, svakako je Gradski muzej Varaždin.

Gospodine ravnatelju! Ove godine se navršilo 90 godina od utemeljenja Muzeja. Kako ste obilježili tu jubilarnu obljetnicu?

 BOJANIĆ MORANDINI: Gradski muzej Varaždin osnovan je 16. 11. 1925. godine na poticaj Varaždinaca okupljenih oko Varaždinskog muzealnog društva, uz nemjerljiv doprinos prof. Krešimira Filića, osnivača i dugogodišnjeg ravnatelja. Uz 90. obljetnicu planiramo naglasak staviti na predstavljanje stotinjak dosadašnjih djelatnika koji su stvarali i razvijali Muzej. Uvijek se u muzejima ističe muzejska građa i muzejski prostori, no upravo stručno i pomoćno osoblje svemu daje smisao i poveznicu.

gmv-2

 Koji odjeli čine Muzej i u kojima od njih su stalne muzejske postavke?

BOJANIĆ MORANDINI: Prvotni postav sačinjavali su predmeti prispjeli u novootvoreni Muzej ponajviše kao donacije poznatih varaždinskih obitelji. Tijekom godina obogaćivale su se, kako brojem tako i raznorodnošću, muzejske zbirke zahvaljujući kojima je Muzej prerastao u ustanovu kompleksnoga tipa, sastavljenu od sedam specijaliziranih odjela: Arheološkog, Povijesnog, Kulturnopovijesnog, Etnografskog, Entomološkog, Konzervatorsko-restauratorskog, te Galerije starih i novih majstora. Pored njih, u Muzeju je ustrojen i Odjel zajedničkih službi (Uprava GMV-a) za upravno-pravne, računovodstvene i ostale opće poslove. Muzejski odjeli danas su smješteni u nekoliko građevina spomeničke vrijednosti, u samoj povijesnoj jezgri grada: gotičko-renesansnoj utvrdi Stari grad, baroknoj palači Sermage, klasicističkoj palači Herzer te Kuli stražarnici u kompleksu Staroga grada.

GMV-1

Za koje je dodatne programe GMV još otvoren a koji su izvan njegove osnovne djelatnosti?

 BOJANIĆ MORANDINI: U skladu s prihvaćenom politikom „Otvorenog muzeja“ kroz programe i događanja u našim prostorima pokušavamo se približiti najraznovrsnijoj publici i to dobno, interesno i sadržajno. Otvorenost Muzeja ogleda se i kroz suradnju s brojnim udrugama, institucijama, pojedincima i interesnim zajednicama. Muzej XXI. stoljeća postaje mjesto druženja i razmjena ideja i programa uz poštivanje i nadogradnju osnovnog postulata postajanja muzeja, a to je prikupljanje, pohrana i prezentacija muzejske građe i dokumentacije.

Šta biste značajnijeg izdvojili iz vaše dosadašnje izdavačke djelatnosti?

BOJANIĆ MORANDINI:Uz svaku izložbu tiskaju se katalozi i deplijani koji ostaju trajni svjedok djelovanja, ali i svjedok jednog vremena. Katalozi se razmjenjuju sa srodnim institucijama i na taj način se popunjava muzejska biblioteka koja broji nekoliko tisuća stručnih i ostalih izdanja.

 A iz suvenirskog programa?

 BOJANIĆ MORANDINI:Suvenirski program je ograničen prostornim mogućnostima samih prijamnih prostora, ali i zakonskim ograničenjima. Osim standardne muzejske, suvenirske ponude, značajniji iskorak ostvarujemo prilikom organizacije većih izložbi poput izložbe „Narod u nevolji“, koju smo organizirali povodom 100. obljetnice početka I. svjetskog rata ili ususret izložbi „Varaždin pod krunom Habsburgovaca“, kada izrađujemo suvenire prilagođene izložbi. Također, entomološki stalni postav obiluje „zahvalnom“ građom koja je aplikativna na brojne suvenire.

Kako se postaje prijatelj Muzeja i koliko ih imate trenutno?

BOJANIĆ MORANDINI: Prijatelji Muzeja neformalna su udruga pojedinaca i pravnih osoba koju je Gradski muzej Varaždin osnovao 2014. godine, u cilju prezentacije i popularizacije kulturno-povijesne građe važne za varaždinsku ali i za hrvatsku povijest. Novac prikupljen od godišnjih članarina ulaže se u otkup predmeta za popunjavanje muzejskog fundusa te ostale muzejske programe.

Prijateljem Muzeja postaje se popunjavanjem pristupnice i uplate godišnje članarine koja za pojedinačne članove iznosi 100,00 kuna, a za pravne osobe 300,00 kuna, nakon čega se dobiva i odgovarajuća iskaznica.

Članskom iskaznicom Prijatelja Muzeja ostvaruje se:

  • besplatni posjet svim izložbenim postavima Muzeja,
  • poziv na sudjelovanje za sva programska događanja u Muzeju,
  • dodatni popust na ostale muzejske sadržaje (korištenje muzejskih prostora, kupnja suvenira i muzejskih publikacija, stručni izleti i dr.).

Više od stotinjak Prijatelja Muzeja potvrda je da su Varaždinci senzibilizirani za rad Muzeja i da ga doživljavaju kao središnju kulturnu instituciju u regiji.

Ove godine se u Varaždinu održava XVII po redu Špancirfest. Hoće li biti nekih novina ove godine u sklopu istog?

 BOJANIĆ MORANDINI: Tijekom Špancirfesta Muzej prilagođava svoje radno vrijeme povećanom broju posjetitelja te se svaki dan radi od 10 do 20 sati. Uz ovogodišnji festival, pored stalnih postava Kulturnopovijesnog i Entomološkog odjela, organiziramo i tri izložbe: „Fragmenti sjećanja“ varaždinskoga umjetnika Franje Klopotana, s izborom ulja na platnu i staklu te koloriranim crtežima nastalima u posljednjih 25 godina, zatim gostujuću izložbu „Foto Tonka“, o jednoj od najznačajnijih hrvatskih profesionalnih fotografkinja 20. stoljeća Antoniji Kulčar Prut, velikom projektu Galerije Klovićevi dvori i Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, te izložbu skulptura/objekata, naglašene ekološke komponente, pod nazivom „Sretan dan“ suvremene likovne umjetnice Slavice Marin.

Osim programa u Muzeju, u dvorištu palače Sermage tijekom 10 dana festivala posjetiteljima će 20-tak vinara iz regije i susjednih zemalja predstaviti u Vinskom gradu svoje proizvode.

palaca sermege

 Hoćete li kazati nekoliko riječi o završetku polugodišnjeg ciklusa Srijeda u Muzeju, odnosno o predavanju održanom 24. 6. ove godine na temu Žrtve Drugog svjetskog rata na varaždinskom području, u sklopu obilježavanja 70-te obljetnice Drugog svjetskog rata, kojem događaju ste bili suorganizator?

 BOJANIĆ MORANDINI: Program „Srijeda u Muzeju“ započeli smo u siječnju 2014. godine s ciljem populariziranja muzejske građe, muzejskih prostora i muzejske djelatnosti. Raznovrsnost dgađanja od predavanja, otvorenja izložbi, do koncerata, promocija i degustacija pokazali su se dobitnom kombinacijom pa je Srijeda u Muzeju proglašena od strane lokalnih medija kulturnim fenomenom. U proteklom razdoblju svaku srijedu od siječnja do srpnja i od rujna do prosinca održano je 60 tak događanja, koja su privukla više od 5.000 posjetitelja i sudionika. Svi programi u okviru „Srijede u Muzeju“ su besplatni.

Posljednja srijeda u mjesecu rezervirana je za suradnju s Društvom povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije. Njihov odabir tema i predavača pokušava povijesnu znanost prikazati iz najrazličitijih aspekata i ponekad se uz argumentiranu raspravu sučeljavaju različita mišljenja i razmjenjuju spoznaje. Jedno od takvih bilo je i spomenuto predavanje koje je bolna tema našeg društva jer su brojni sudionici još živi, u brojnim obiteljima sjećanja su još bolna, a cijela tema je bila nekoliko desetljeća tabuizirana.

Koji programi slijede u drugom polugodišnjem ciklusu Srijeda u Muzeju?

 BOJANIĆ MORANDINI: U desetak „Srijeda u Muzeju“ do kraja godine naglasak će biti na raznovrsnosti programa. Započinjemo razgovorom o varaždinskom govoru, njegovim specifičnostima, povijesti, ali i budućnosti, i to na popularno-znanstveni način.

U jednoj od srijeda dotaknut ćemo arhitektonsku problematiku povijesne jezgre grada Varaždina, razgovarati s donatorima Muzeja, otvoriti najveću izložbu u povijesti Muzeja „Varaždin pod krunom Habsburgovaca“, saznati nešto više o velikoj dobročiniteljici grofici Lujzi Erdӧdy…

 Na samom kraju, koliki je prosječan broj posjetitelja Muzeju u posljednjih pet godina, naprimjer, kakav je trend te koliko GMV participira u turističkoj ponudu Grada ?

GMVBOJANIĆ MORANDINI:Gradski muzej Varaždin smješten u tri povijesne palače, zaštićena kulturna dobra, nezaobilazno je i središnje mjesto posjeta većine posjetitelja u Varaždinu. Osim individualnih posjetitelja sa svih kontinenata, kvantitativno najznačajnije su školske organizirane grupe, koje posjetom Muzeju objedinjavaju i proširuju znanje iz nekoliko predmeta od prirode i društva, do biologije, povijesti i povijesti umjetnosti. Za učenike varaždinskih osnovnih škola već se nekoliko godina zaredom organizira i posebni program pod nazivom MIŠ – Muzej i škola, koji sufinancira Grad Varaždin, pa je tako niz muzejskih sadržaja (posjeti izložbenim postavima, sudjelovanje u muzejskim edukativnim radionicama i dr.) besplatan za oko 3.500 učenika tijekom cijele školske godine.

Broj posjetitelja posljednih godina raste što svrstava naš muzej među najposjećenije muzeje u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Prošle godine naše stalne postave, povremene izložbe i događanja u Muzeju razgledalo je gotovo 55.000 posjetitelja.

RAZGOVARAO: Bedrudin  GUŠIĆ (697)

 
ja u varazdinu
 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s