U povodu Vučićeve tzv. inicijative o utvrđivanju zajedničkog Dana sjećanja na sve žrtve ratova u bivšoj SFRJ: RODILA MAJKA POMIRITELJA ALI SA – KONTRAPEDIGREOM

Posted: 16. Avgusta 2015. in Intervjui

   Aleksandar_Vučić_cropJa ne znam šta taj Vučic misli o onima kojima je pokušao prodati maglu, odnosno tzv. inicijativu o utvrđivanju zajedničkog Dana sjećanja na sve žrtve stradale u ratovima na prostorima bivše SFRJ 90-tih? Da li ih smatra djecom predškolskog uzrasta, naivnima, glupima…šta li? Pa i zadnja budala zna iščitavati njegov jeftin politički gaf kojeg je nazvao inicijativom… da je ispod toga, zapravo, cilj, izjednačavanja odgovornosti svih za sve što se desilo ranih 90-tih na prostorima na  kojima je nekada bila Jugoslavija.

   Ako je tim jeftinim političkim trikom i najavom da neće odustati od realizacije ideje “da pomiri celi region” htio da se predstavi i kao državnik – regionalnog kalibra, hvala Bogu da su se nasuprot njemu kao takvom našli oni koji su ovoga puta državnički uzvratili: i onaj Milanović, i Tači pa i Bakir….
Naime, taj Vučić treba da zna da postoji jedno nepisano pravilo da na mir i pomirenje imaju pravo pozivati samo oni koji nemaju ni gram hipoteke ratne ili ratnohuškačke prošlosti! To je prvo i osnovno. Dakle, on nije taj, ni slučajno, a znamo i zašto, a zna i on, ako nije zaboravio. Ali, očigledno, “čovek se pravi Toša…” Drugo, prema izvještaju CIA-e iz 1995., 90% ratnih zločina u BiH, naprimjer, su počinile snage bosanskih ili srbijanskih Srba, a preostalih 10% ostali. Pa kako onda izjednačiti odgovornost svih na što Vučić, zapravo, poziva? Dalje, taj isti Vučić, iako hoće u Evropu, ne priznaje pravosudne  institucije međunarodne zajednice jer su one, da podsjetim, pravomoćno utvrdile da je počinjen genocid u Srebrenici, a on (Vučić) to negira!

srebrenica-genocid-pod-zastavom-un-a   Koga bi on, ustvari mirio? Nema kredibilitet, ni ljudski ni politički, ni pedigre za tako nešto. Nama, takozvanim običnim ljudima, ne treba nikakav posrednik da nas miri s bilo kim. Ja, lično, nemam problema ni sa jednim Srbinom koji nije okrvavio ruke, bilo kao izvršitelj ili kao nalogodavac, o mene ili moj narod. A s onima, koji jesu i čija sam  žrtva, ni milion Vučića, Bakira…i njima sličnih i da hoće, ne mogu me pomiriti. Zašto? Zato što takvi i dalje misle isto o meni i o nama kao i 1941., 1991., 1992.,…1995… I ponovili bi isto kada bi im se pružila prilika. Ko ne vjeruje, neka ode ovih dana u Prijedor i shvatit će da je tome tako.

prijedor - pretuceni bosnjacki mladici
   Na samom kraju, iz higijenskih razloga neću komentirati stav formalnog člana bh. Predsjedništva Mladena Ivanića na Vučićevu inicijativu, iliti čovjeka kojeg moj prijatelj, novinar i publicist Nihad Filipović maestralno definira kao političara tipa “jest, al’ nije….”
 
 Bedrudin GUŠIĆ
vrbas-miso
 
 
komentara
  1. floki kaže:

    Vucic je u ofanzivi. Treba uzeti u obzir da je njegova posjeta prvo Sarajevu a onda i Srebrenici njegova(srpska) pobjeda.
    Sa bosnjacke strane niko od njega nije trazio nekko objasnjenje ili izvinjenje u vezi govora u skupstini 95 i za slicne stvari oko Sarajeva 95-te.
    Pohasio se.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s