SDD BiH: Reakcija na Ivanićevu izjavu

Posted: 14. Avgusta 2015. in Intervjui

Izjava člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da ideja srpskog premijera Aleksandra Vučića o uvedenju zajedničkog  dana sjećanja na sve žrtve rata u bivšoj SFRJ pokazuje “svu političku superiornost Srba kao naroda i anarhično razmišljanje političara drugih naroda”,  je neodgovorna i pokazuje nedostatak Ivanićevog političkog  senzibiliteta da se razumije sustina koja koči Vučićevu ideju.  Kao argument ove izjave  Ivanić tvrdi ” kako je Vučićeva ideja vrlo poštena i kako reakcije pokazuju da spremnosti za pomirenje nema kod hrvatskih, albanskih i bošnjačkih političara, jer je njihova polazna teza da su samo Srbi činili zločine, a to je, kako je naglasio, potpuno netočno”.

Sve nevine žrtve su vrijedne pomena neovisno sa  koje strane dolaze. Stranka dijaspore  i domovine BiH (SDD BiH) bi podržala inicijativa da su namjere Vučića i Republike Srbije iskrene i poštene. Srbija nikad nije odustala od svog ratnog plijena i manjeg B-H entiteta, niti je osudila i priznala počinjene genocide u BiH. Republika Srbija je glavni razlog zbog čega Bosna i Hercegovina stagnira u svom razvoju jer kroz takozvane pararelne odnose sa RS-om i aktivnu ulogu Srpske akademije nauka i umjetnosti nastavlja svoju velikosrpsku politiku, zatrovanu klicom neofašizma gdje se rehabilituju ratni zločinci a devalviraju vrijednosti NOR-a. Istina je da neofašizam i nacionalizam su prisutni i u našoj zemlji i Hrvatskoj.  Republika Srbija mora da shvati da Bosanci i Hercegovci više nisu naivni kao što su to bili početkom 90.

Stranka dijaspore i Bosne i Hercegovine će podržati inicijativu kada  ona zaista  bude iskrena i poštena sa željom izgradnje povjerenja među ravnopravnim državama i njihovim građanima.
Sve dok se osporava genocid u Srebrenici, Tomašici i drugim stratištima i u pitanje dovodi suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine , ovakve inicijative su prožete osjećajem licemjerja i osuđene na propast.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    badava vi pisete i gubite vrijeme to Ivanic neslusa niti vucic oni i dalje rade posvome dokse vi tako slabo postavljate kao politicari BAKIR I RDONCICI.onice posvom i dalje ito sve jace i jace.jer oni vie da mogu. i anema nigdje oluje.pozzzz

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s