Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu: Gospodine Ivaniću, vi ste član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, budite ozbiljni !

Posted: 14. Avgusta 2015. in Intervjui

REAKCIJA NA IZJAVU MLADENA IVANIĆA

Sarajevo, 14.08.2015.godine

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu: ”Gospodine Ivaniću, vi ste član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, budite ozbiljni”!

Posljednja izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića da prijedlog premijera Srbije Aleksandra Vučića pokazuje “svu političku superiornost Srba kao naroda i anarhično razmišljanje političara drugih naroda” je bacanje prašine u oči javnosti i pokušaj relativiziranja onoga što su počinili ideolozi iz Beograda, a srpski političari slijepo slijedili.

Upravo je Ivanićeva izjava zamjena teza i političari iz reda srpskog naroda se ponašaju arhaično i ne razumiju da su okolnosti promjenjene na prostoru nekadašnje zajedničke države. Pitanje se treba postaviti obrnuto, zašto politika srpskih lidera i dalje drži u zabludi vlastiti narod i pokušava umanjiti počinjenu odgovornost tokom svih ratova u bivšoj Jugoslaviji. Ovdje vrijedi spomenuti nekoliko činjenica. Rat u Hrvatskoj npr, nisu vodili Bošnjaci i Albanci sa Hrvatima, nego Srbi. Zatim agresiju na Bosnu i Hercegovinu je vodila ponovo srpska politika. Rat na Kosovu nije bio između Hrvata i Bošnjaka s jedne strane i Albanaca s druge, nego između Srba i Albanaca. Zajednički imenitelj svih ratova na prostoru bivše Jugoslavije bila je beogradska politika, zbog toga Vučić ima potrebu da napravi relativizaciju i izjednači sviju, iako je ta politika rezultirala genocidom u Bosni i Hercegovini. To je jasno čak i maloj djeci, a Vučić se obraća političarima van granica Srbije kao da su djeca.

S druge strane, trebalo bi da je Ivanić političar malo većeg kalibra, ali je prihvatio providnu Vučićevu igru pa misli da je dovoljno promjeniti nastupe u javnosti i na jeftin način napraviti istorijski zaokret. Potrebno je minimalno znanje iz diplomatije kako bi se na pravi način pročitali svi Vučićevi istupi. Na ovim prostorima treba doći do suštinskog zaokreta i stvari će početi dolaziti na svoje. Srbija je učesnik svih ratova na prostoru bivše Jugoslavije i logično je da od nje i krene proces pomirenja, ali iskrenog, ne retoričkog.

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    bolje dase vi uozbiljite prema njemu on nece prema vama nikada i zapamti jednom dace poslusati VUCICA UVJEK.A TO STOJE CLAN PRESJEDNISTAVA TO JE ZANJEGA JOS BOLJE ILI ZA VUCICA.MOZE DA POTAJNO BLOKIRA DOSTA TOGA I IZDAJE SRBIJI NEKE TAJNE.NAZALOST,ALIJE TAKO.POZZZZ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s