Stranka dijaspore i Domovine BiH ne podržava Zakon o radu Federacije BiH

Posted: 4. Avgusta 2015. in Intervjui

sdbih

Stranka dijaspore BiH ne podržava odluku Predstavničkog dom Parlamenta Federacije BiH o osvajanje Zakona o radu  zbog svojih manjkavosti  i nedostataka. U Zakonu o radu u posebno tešku situaciju se dovode radnici koji zbog svoje bolesti ili invalidnosti nisu radno sposobni za nastavak obavljanja djelatnosti.  Odluka, kojom je  gospodin Edim Fejzić, jedini  predstavnik Stranke dijaspore BiH u Domu naroda Federacije BiH, podržao ovaj Prijedlog zakona je donešena u njegovo lično ime bez  konsultacija sa Predsjedništvom stranke zbog ćega će gospodin Fejzić morati objasniti javnosti, ali i nama zašto je podržao ovaj Prijedlog zakona.

Ovim  je na žalost propuštena sjajna prilika da se odnosi poslodavaca i uposlenika dugoročno regulišu na jednoj povoljnijoj osnovi kojom će razvijati uzajamno povjerenje interesanata u Zakonu u radu a time  ohrabri poticanje domaćih i stranih investitora i poslodavaca da zapošljavaju.  Smatramo krajnje neozbiljnim argumenat poslanika SDA, HDZBiH i BPS-a  koji su podržali usvajanje Prijedloga zakona o radu, između ostalog tvrdnjom da ” da je Prijedlog zakona o radu bolji od važećeg zakona”.

Nespremnost vladajućih stranka da u Zakonu u radu unesu kvalitetnije promjene imat će za posljedicu nedosljedno poštovanje radničkih prava ali destimulativno djelovanje na ukupan poslovni profit i okruženje  privrednih subjekata.

Predsjedništvo Stranke Dijaspore Bosne i Hercegovine

komentara
  1. Zdravko margic niodkud kaže:

    vazno je da oni imaju i po 6 hiljada km i plus ruckove prevoze i hotele a radnici neka kopaju sebi iz zemlje i jos malo dodaju BKIRU a i onim DODIKU SIROVINI.nazalost nezaostaje ni COVIC KAO NI RADONCIC.E KAKAV JE TUJ ZAKON O RADU.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s