U Banja Luci održan I Kongres Stranke dijaspore BiH – ZAJEDNO SMO JAČI

Posted: 22. Jula 2015. in Intervjui

SAM_3622

Vanredni prilog

Po tradiciji, ja objavim da neće biti novih priloga do tad i tad (u konkretnom slučaju do 5. augusta ove godine), ali se ujedem za jezik i evo jednog – vanrednog kojeg, jednostavno, nisam mogao propustiti da ga svježeg ne objavim.

Danas, 22. jula 2015. u Domu penzionera u Banja Luci je održan I Kongres stranke dijaspore BiH. Po veoma vrućem, pravom tropskom vremenu, u prisustvu 40 od 60 pozvanih delegata Kongresa, te gostiju, između ostalog je usvojen novi Statu Stranke kojim je ista dobila novo ime – Stranke dijaspore i domovine BiH a izabrano je i novo rukovodstvo. Za predsjednika ponovo je izabran dosadašnji prvi čovjek Stranke, gospodin EDIN OSMANČEVIĆ, za njegovog zamjenika gospodin ERVIN BUKIĆ, a za potpredsjednike gospoda EMIR VIŽLIN, DERVIŠ ĆORIĆ, ZIJO SALKIĆ, MIRSAD HAMIDOVIĆ i EDIN SALKIĆ. Izabrani su još i Glavni odbor, Sud časti te ostali organi Stranke.

SAM_3620

Programska orijentacija Stranke dijaspore i domovine BiH ostala je ista – borba za suverenitet i teritorijalni integritet BiH i za boljitak svih njenih građana, kako onih u dijaspori tako i u Domovini. Ponovo je aktualizirano pitanje formiranja Ministarstva za dijasporu pri Vijeću ministara BiH.

U izvještaju o radu Stranke u proteklom razdoblju, kojeg je podnio dosadašnji i novoizabrani predsjednik, između ostalog je rečeno da je Stranka u proteklih šest godina postojanja prošla kroz trnovit put, imala vlastite uspone i padove, ali je uspješno prebrodila poteškoće s kojim se suočavala. Naročito je istaknut neravnopravan položaj Stranke u odnosu na mnoge druge bh. političke stranke, posebno one na vlasti koje se nisu libile da u predizbornoj i izbornoj kampanji, u povodu posljednjih općih izbora, koriste nedozvoljena i nedemokratska sredstva u cilju pridobijanja birača.

SAM_3623

Stranka će, sa novoizabranim rukovodstvom, stečenim iskustvima i pogledom u budućnost, nastaviti djelovati u dijaspori i Domovini jača i jedinstvenija, slijedeći sintagmu ZAJEDNO SMO JAČI.

SAM_3632

Bedrudin GUŠIĆ

vrbas-miso

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s