UDIK: Saopštenje za javnost-Pokušaj relativizacije zločina u Skupštini Brčko distrikta BiH

Posted: 25. Juna 2015. in Intervjui

udik logo

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

POKUŠAJ RELATIVIZACIJE ZLOČINA U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

           Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije Brčko distrikt BiH (UDIK Brčko DC BiH) izražava svoje nezadovoljstvo licemjerjem srpskih poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH koji su 24. juna 2015. godine napustili sjednicu Skupštine povodom Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Ovakvo negiranje genocida jeste najteži oblik krivičnog djela koji može pogoditi jednu etničku, nacionalnu ili vjersku grupu jer njegovo zataškavanje prijeti ka novom genocidu. Osudu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici kroz Rezoluciju Evropskog Parlamenta o Srebrenici iz 15. januara 2009. godine i institucionalno prihvatanje iste predstavlja jedan od faktora stabilizacije i svijetlije budućnosti Bosne i Hercegovine, koja se mora suočiti sa vlastitom prošlošću na način da će uspostaviti sistem u kojem niti jedan narod na njenoj teritoriji neće više nikada biti doveden pred neki novi genocid.

Podsjećamo da UDIK u sklopu kampanje „20 godina od genocida u Srebrenici“ svakog jedanaestog u mjesecu organizuje određene aktivnosti. U mjesecu maju aktivisti UDIK-a su predali prijedlog Skupštini Brčko distrikta BiH o proglašenju 11. jula kao Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Ovog mjeseca predana su otvorena pisma Predsjedništvu BiH smatrajući da Bosna i Hercegovina kao i Srbija, ali i Crna Gora zanemarujući ovo pitanje učestvuju u politici poricanja genocida u Srebrenici.

Ističemo da je ovo pitanje zapravo pitanje moralne ali i političke odgovornosti prema žrtvama koje su ubijene u Srebrenici, a sada u ovim mjesecima potrebno je što više iskazati poštovanje prema istim a ne provlačiti ih kroz politizaciju. Usvajanje Rezolucije o Srebrenici bi trebao biti važan korak u stvaranju preduslova za bolje odnose, a narodi i države regiona pozvani su na pomirenje.

KOORDINACIONI ODBOR

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s